Denník N

Nebudeme modernou krajinou s platnými mečiarovskými amnestiami

Slovensko to skôr či neskôr zruší, s tou nechutnou škvrnou skrátka nejde fungovať v moderných dejinách dlhodobo. Otázka je len, či sa z doby mamľasov dostaneme včas, aby gauneri dostali, čo im patrí a Slováci sa nemuseli po generácie hanbiť.

Je tragikomické sledovať rôznych “právnych expertov”, ako hľadajú argumentácie a výhovorky, prečo mečiarovskú zlovôľu nerušiť.

Akoby sa zaplietli do mylnej predstavy, že konkrétna kodifikácia a interpretácia práva je fundament, od ktorého sa odvíja spravodlivosť a nebolo im intuitívne jasné, že je to v skutočnosti naopak. Túto infekciu v slovenských právnických kruhoch vidno často a smutné je, že priveľa politikov sa regrutuje práve z tohto prostredia.

Absolútnu amorálnosť mečiarovských amnestií pritom nik inteligentný nespochybňuje.

Dnes, po ďalšej výzve právnikov na zrušenie amnestií (zatiaľ som nečítal) som videl napríklad [čerstvého kapitána Lorem Ipsum] pána Danka vysvetľovať, že sa najprv musia (ako koalícia) obrátiť na ústavný súd [ktorý je v súčasnosti sám problematický a polofunkčný a všetko mu trvá ako lačnému…]. Ide pritom o partičku, ktorá za iných okolností nemá problém schvaľovať ústavne problematické zákony, lebo veď ich následne ústavný súd posúdi.

Čítaj: výhovorka a alibizmus.

Dlhodobo tvrdím, že Slovensko nebude modernou demokraciou, pokiaľ nezruší túto hanbu. Môžeme to brať ako taký míľnik. Držme palce, nech je to čím skôr.

Teraz najčítanejšie