Denník N

Nechcem z úcty k islámu chodiť na Zimné trhy

http://www.bohemiatravel.net/rakousko/steiermark-schladming-dachstein/schladming-dachstein-tauern/adventni-svatky-salzburg-schladming-nejvetsi-krampuslauf-na-svete-certi-440950?searchsession=v1mfspr4wxuley55mncvabb2_
http://www.bohemiatravel.net/rakousko/steiermark-schladming-dachstein/schladming-dachstein-tauern/adventni-svatky-salzburg-schladming-nejvetsi-krampuslauf-na-svete-certi-440950?searchsession=v1mfspr4wxuley55mncvabb2_

Ako nám muslimovia nevedomky našu kultúru zakázali.

V Nemecku sa diskutuje o tom, či by žiaci v školách povinne mali hovoriť po nemecky aj cez prestávku. Netuším, ako sa dá dodržiavanie takejto povinnosti kontrolovať, ale nie o tom chcem.

Peter Hahne sa vo svojom programe rozprával s dvomi muslimami tureckého pôvodu. Poslanec za CDU sa vyslovil za povinnú nemčinu, pedagogička bola skôr proti. Okrem samotného jazyka sa hovorilo aj o sviatkoch, zvykoch a tradíciách. Reportáž pripomenula, že niektoré mestá napríklad už premenovali Vianočné trhy na Zimné trhy. Aby boli neutrálne. Mali by sa Nemci prispôsobiť muslimským sviatkom, aby integrácia fungovala lepšie?

Prispôsobiť sa premenovaním, „zakázaním“ kresťanských sviatkov a tradícii?

Nie, nie a ešte raz nie.

Myšlienka politickej korektnosti – pokiaľ ide o tradície a sviatky – robí náboženským menšinám a najmä muslimom medvediu službu. Iniciátori na vlastnú päsť žiadajú úpravu názvoslovia a každodenných vecí, lebo muslimovia. Je im jedno, že obyčajní muslimovia o takéto zmeny nemajú záujem.

krampus-in-graz-2012-49
Krampus – čert z Álp

Minulý rok niektoré rakúske alpské dedinky zrušili tradičný beh čertov. Hoci nechceli rozhodnutie komentovať, išlo najskôr o to, že nechceli vydesiť vojnou traumatizované deti žiadateľov o azyl.  Komunikácia síce maximálne nešťastná, ale toto by som vedela pochopiť.

Snaha o „neutralitu“ v náboženstve (v rovine Season´s Greetings namiesto Merry Christmas) nie je nová a podľa mňa nie je ani rozumná. Spomeňme si na obrovskú polemiku o rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva o tom, že kresťanské kríže nepatria do talianskych škôl. Neviem, či kríže patria do štátnych škôl, ale zdá sa mi, že takéto a podobné rozhodnutia poskytujú konšpirátorom a populistom materiál na propagandu o islamizácii Európy a zákaze kresťanstva. Že si Hlavné správy fakty prispôsobili vlastným cieľom?

Nemecká Die Linke bojuje (okrem socializmu) aj za politickú korektnosť. Zúfalým a škodlivým spôsobom. Už roky sa objavujú ich (a nielen ich) návrhy, aby sme namiesto Vianočných trhov mali trhy Zimné, namiesto sviatku svätého Martina slávnosť slnka, mesiaca a hviezd. Jeden by neveril, že čosi také je možné. Nápady o zrušení vianočnej výzdoby alebo kolied či o vytvorení tureckej verzie nemeckej hymny sú príšerné, ale zďaleka nie to najhoršie, čo sa v tejto súvislosti deje.

V Spojenom kráľovstve médiá odhalili, že polícia nezasiahla proti gangu pedofilov pakistanského pôvodu, aby vraj pred voľbami nevyvolávali rasové napätie. Škandalóznej story sa – pochopiteľne – chytili všetky islamofóbne stránky a bulvárne médiá. Čo iné mali robiť, keď im úrady a politici pripravili takúto príležitosť.

Dlhodobo si tu vytvárame pocit, že ak muslim uvidí veľkonočné vajíčko alebo započuje vianočnú koledu, urazí ho to a zraní to jeho city. A preto by sme sa mali obmedziť, premenovať sviatky, odstrániť kríže, aby sme v mene domnelej rozmanitosti boli neutrálni. A nielen to. Ak rozbijeme pedofilný gang, muslimov sa to dotkne a nebudú nás voliť. Zbytočne rozdúchame napätie, ak zatkneme kriminálnikov patriacich k etnickej či náboženskej menšine.

V tejto atmosfére „politicky nekorektní“ hneduláci všetkých krajín vrieskajú heslá o islamizácii a falošnej tolerancii zo strany muslimov voči našej kultúre. Na opačnej strane barikády socialisti, zelení a spol. vymýšľajú, čo všetko by sme mali odstrániť z verejného priestoru, škôl, pracovísk, televízie, aby sme tým neurazili iné vierovyznania, agnostikov a ateistov.

Pevne verím, že keď dotknutý muslim, agnostik alebo ateista prejde okolo katolíckej katedrály alebo dokonca uvidí adventný veniec v škole, neohrozí to jeho duševné zdravie, nezrútia sa jeho životné istoty a nestratí tým svoju identitu. A aj keby sme omylom zaželali muslimovi, hinduistovi alebo sikhovi veselé Vianoce, predýcha to. Podobne, keď kresťan zbadá mešitu alebo ženu v hidžábe, nepredpokladajme, že mu to spôsobí nervové zrútenie.

Mám skúsenosť, že mi švajčiarski muslimovia úplne bez problémov a automaticky zaželali pekné Vianoce, šťastný Nový rok alebo veselú Veľkú noc. Šaríu, islám alebo politickú korektnosť sme neriešili. Toto je bežná realita na Západe a na mnohých iných miestach. Nesmieme prijať za svoje extrémistické pozície, keď budeme tvrdiť, že muslimovia sa cítia dobre len v prostredí neutrálnom, ktoré o iných zvykoch mlčí. Alebo sú takí hlúpi, že by nevedeli, že Zimný trh súvisí s kresťanským sviatkom? Nesmieme zakladať volebnú kampaň ani na sľube o zmene ústavy, aby polícia mohla muslimky na pláži vyzliekať.

Rešpektu voči islámu majú mnohí plné ústa, ale takýto rešpekt prejavujú zlým spôsobom. Debatujeme o tom, či zrušiť vianočné trhy, aby sa muslimovia cítili v Európe fajn. V debate opäť absentujú muslimovia, ktorí nad podobnými zákazmi s nepochopením krútia hlavou. Občas sa ozve individuálny hlas, ktorý žiada odstránenie vianočného stromčeka z náboženských dôvodov. Aj Kiskovi občas príde výzva, aby odstúpil, lebo je jašter, fašista, americký agent. Máme sa riadiť takýmito extrémnymi názormi?

Rešpekt voči islámu v žiadnom prípade neznamená ututlávanie, toleranciu kriminálnej činnosti. Nečinnosť polície alebo popieranie faktov (pozri Silvester v Kolíne) s odvolaním sa na politickú korektnosť alebo úctu k islámu alebo dokonca Willkommenskultur v prípade trestných činov predsa eskaluje napätie, nenávisť, extrémizmus. Tváriť sa, že žena podľa šaríe nemá dušu, zatiaľ čo ženská obriezka je súčasťou islámu, je veľká chyba. Akceptujeme tým agendu Daešu a likvidujeme „šedú zónu“, kde muslimovia s nemuslimami vzájomne dobre vychádzajú. Dokonca by som povedala, že Daeš len prebral tento už existujúci nápad, veď mediálny obraz muslim=terorista a násilník, muslimka=týraná chudera existuje oveľa dlhšie ako táto teroristická banda.

Integrácii a koexistencii prospeje, keď budeme o isláme a muslimoch písať fakty a nie bludy (working mode odborník v spoplatnenom článku odpovedá na diletantom zdarma publikované hoaxy by nemal existovať). Keď islamofóbia ani fantázie o islamizácii Európy nebudú nástrojom na zvyšovanie čítanosti. Keď akceptujeme, že muslimovia sú normálni ľudia ako my a nie divné tvory, ktoré potrebujú žiť v sterilnom prostredí.

Niektorí Arabi prichádzajú do Európy s nesprávnou predstavou, totiž, že Európa sa má arabizovať a islamizovať a prispôsobiť sa im vo všetkom. Táto predstava nemá oporu v skutočnosti. Súčasne však mainstreamové médiá v nemecky hovoriacom priestore (napríklad rakúske noviny Die Presse) dlhé roky hovoria o islamizácii ako realite, v ktorej žijeme. Sme už teda islamizovaní, alebo to ešte len nastane?

O islamofóbii (a ďalších témach) píše na svojom blogu profesor Lohlker z Viedenskej univerzity, inak odborník na a salafizmus a džihádizmus. Aj jemu diletanstvo v diskusii o isláme a muslimoch pravidelne spôsobuje bolesti hlavy.

Integrácii a dobrému spolunažívaniu pomôžeme, keď napríklad pripustíme, že konzumácia bravčového mäsa nie je neoddeliteľnou súčasťou judeokresťanskej kultúry. Nič by sa nestalo, ani keby muslimské žiačky na povinných kurzoch plávania mohli používať burkini.

Muslimov neprivítame tým, že budeme „v ich mene“ cenzurovať zmienky o kresťanstve, akoby oni neboli schopní existovať v prostredí s kresťanmi. V kombinácii s reálnou diskrimináciou uchádzačov o prácu s „muslimskými“ menami alebo žien, ktoré nosia hidžáb a plošným podozrievaním muslimov z extrémizmu a terorizmu, je to cesta do pekla.

Dnes majú evanjelici sviatok. V Rakúsku to nie je oficiálne voľný deň. Väčšinou však v Rakúsku aj Nemecku zamestnanci majú možnosť neísť napr. 3 dni počas roka do práce a môžu ospravedlniť deti zo školy, aby mohli osláviť svoje náboženské sviatky. Rovnako môžu postupovať aj iní veriaci, ak ich sviatok nie je štátnym sviatkom alebo dňom pracovného pokoja. V tomto režime fungujú aj muslimovia a dokonca úplne bez toho, že by sa dožadovali cenzúry Mikuláša alebo Všetkých svätých.

Ak za každú cenu potrebujeme muslimské OK na samozrejmú existenciu viacerých náboženstiev vedľa seba, hovorí o nej napríklad 109. súra Koránu – verš 6: „Vy máte svoje náboženstvo a ja mám svoje náboženstvo.“

 

 

 

Teraz najčítanejšie