Denník N

Nedotknuteľní – besnota vracia úder

Keď som napísal článok o vydavateľstve Guidemedia, malo to byť akési ukázanie prstom na niečo nechutné, čo sa tu potichučky vzmáha. To som ešte netušil, čo sa ďalším „posvietením si“ ukáže. Okolo vlka sa zjavila rovno celá svorka.

Narozdiel od ozajstného vlka, majestátneho to tvora, ale títo pripomínajú bandu besných psov. A neboja sa.

Zdroj: Express.co.uk

Môj blog o Guidemedia vyvolal aj jednu zaujímavú reakciu. Zopár ľudí sa „zhŕklo“ na ich profil na Facebooku a dali im jednohviezdičkové hodnotenia, spolu s krátkymi komentmi ohľadom charakteru stránky. Takýto postup zvykne niekedy upriamiť pozornosť Facebooku na danú stránku a prehodnotiť, či je s ňou všetko v poriadku. Neprekvapujúco, nespravili nič ani teraz, ale o to nejde.

Okrem veľkého Magáta tu vyskočila aj veľmi zaujímavá postavička, zrejme pochádzajúca z radov samotného vydavateľstva, alebo aspoň okruhu jeho priaznivcov – Pavel Šmída.

Jeho reakcie začali pribúdať aj pod samotným blogom. Tu Vám prinášam skromný výber jeho reakcií z oboch stránok:

pavel-smida

Zdroj: Facebook diskusia pod blogom o Guidemedia/Facebook – Guidemedia etc

Pod blogom ich bolo toľko, že som požiadal Nko o nejaké kroky voči nim, čo rezultovalo v ich vymazanie. Nemal som pôvodne v úmysle ich použiť, ale v kontexte ďalších „účinkujúcich“ v tomto článku som sa rozhodol ich uviesť. Okrem samotného obsahu tu šokuje predovšetkým to sebavedomie, s akým uvádzal svoje „tvrdenia“, napriek tomu, že si musel byť vedomý, že spĺňajú kritéria nato, aby sa mohli posudzovať ako porušenie zákona.

Keď som mu „rázne“ povedal, aby s hnedými príspevkami prestal, lebo sú trestne stíhateľné, dostalo sa mi výsmechu:

smida-5

Zdroj: Facebook diskusia pod blogom o Guidemedia

„Detektívovi“ vo mne to nedalo a snažil som sa dopátrať, ktože tento „revizionistický inteleguán“ vlastne je. Google dokáže človeka odviať naozaj všelikde, napríklad aj na stránku, ktorá z neho doslova vyrazí dych. Nasledovná uvítacia obrazovka mi na obrazovke vyskočila po tom, ako som si chcel nakliknúť stránku cd89.cz, kde som si myslel, že nájdem nejaké info:

cd89cz

Zdroj: cd89.cz

Okrem toho, že spomínaný web obsahuje nespočetne veľa chuťoviek, ako bonus jeho admin uvádza linky na stránky od fake/hoax festov až po otvorené fašistické.

Poďme ďalej. Na ďalší profil som narazil viacmenej náhodou. Zoznámte sa, Lu Boss.

lu-boss-nechutne-0

Zdroj: Facebook/Lu Boss

Je vyslovene výsmechom, ako profil, ktorý rasizmom doslova prekypuje, upozorňuje na dôsledky rasistických komentárov.

Nájdete tu chuťovky, akou je napríklad už obohraný mýtus, ako je tajnou túžbou všetkých moslimov nabehnúť na Slovensko a poznásilňovať tu všetko, čo sa dá.

lu-boss-nechutne-1

Zdroj: Facebook/Lu Boss

Potom úderne zacieli na afrických migrantov a dáva svetu vedieť zaručene nie stereotypnú a rasistickú pravdu:

lu-boss-nechutne-2

Zdroj: Facebook/Lu Boss

„Je úplne prirodzené mať strach, to ešte z nikoho rasistu alebo fašistu nerobí,“ poviete si. Keby ste mali pochybnosti o politickej a názorovej orientácii osoby, ktorá za týmto profilom stojí, tak Vám ich rád rozptýlim.

Podrobnejšie skúmanie profilu Lu Boss mi prinieslo aj zistenie, že nejde o prvý profil daného človeka. Ktovie, prečo asi prišiel o ten prvý?

Po niekoľkých chodoch je čas na zákusok, tentoraz v podobe reakcie poslanca NR SR za ĽSNS so zábavným menom Mizík (rýmuje sa so slovom zmizík a korešponduje s pre podobné existencie príznačným zbabelstvo, kedy inkriminované profily zvyknú z-miznúť z Facebooku) na Kiskov výber osobností, ktoré dostali štátne vyznamenania.

mizik2

Zdroj: FB Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj

Všimli ste si niečo, čo spája všetky spomínané prípady? Ak nie, čítajte ďalej.

Povedané čo najjednoduchšie, ide o pocit nedotknuteľnosti. Pred Facebookom, pred ľuďmi, aj pred samotným zákonom.

53076166

Zdroj: Times of India / film Impérium (2016)

Z Facebooku nie je ťažké si robiť žarty; medzičasom zľudovela myšlienka, že na ňom je jednoduchšie dosiahnuť postih či zrušenie profilu obrázkom s odhalenou bradavkou ako otvorene rasistickými/nacistickými statusmi.

Ešte nejaký čas dozadu sa ľudia s takto zvrátenými názormi držali na okraji, medzi svojimi, a aspoň do istej miery fungovala obava z postihov alebo trestného stíhania, skrátka zo znášania zodpovednosti za svoje vyhlásenia. To už neplatí. Náckovia a iné individuá si už nenechávajú svoju hnedotu len na isté stránky, nemajú problém s jej prezentáciou na verejných diskusiách na Facebooku a inde. A ešte sú nato patrične hrdí.

snail-front

Zdroj: Snail-world.com

A zákon? Vyzerá to tak, že je na nich zatiaľ prikrátky, či tu na Slovensku alebo v Česku. Guidemedia sa úspešne vykrútila z troch súdnych procesov, a ako ste mohli vidieť, dnes sa pri spomenutí slova polícia iba pousmejú. Lu Boss a jemu podobní po každom zrušení profilu vytvoria nový, kde pokračujú v zabehnutom kolobehu žlčovitej nenávisti, až kým ich aj spomalený Facebook nedostihne… a tak to ide dokola. Jed prenikol aj do slovenského parlamentu, v klube ĽSNS sa to hnedou len tak hemží. A ako bonus vodca Slovenskej pospolitosti Jakub Škrabák dáva na YouTube návod, ako sa vyhnúť trestnému stíhaniu za status. Nepochybujem, že nejde o jediný takýto návod.

Vykrikovať na internete a mávať zaťatou päsťou, to im ide. Ale keď na dvere zaklope polícia, tak sa vykrúcajú viac ako tanečníčky na vystúpení Lúčnice.

Niektorí z Vás si možno poviete, že nejde o nič vážne. Ale veľmi sa mýlite. Prejavy, ktoré boli doteraz marginalizované, vystrukujú čoraz viac rožky. To, čo bolo nemysliteľné vyjadriť na verejnosti, je dnes predmetom akejsi zvrátenej hrdosti.

Až si jedného dňa nejaká pomätená hlava povie, že už nestačí na Rómov, migrantov, moslimov či Židov len nadávať, urážať ich či inak na nich prskať síru spoza klávesnice, ale bolo by načase aj niekomu rozmlátiť držku, alebo, ako to nazývajú niektorí opatrnejší náckovia, „očistiť to tu trochu“.

Vážne to teda je. Pokiaľ sa prejavy nenávisti budú tolerovať tak, ako je tomu teraz, neskončí to dobre. Je si toho dobre vedomý aj Ján Benčík, ktorý svojimi blogmi aktívne poukazuje na rôzne hnedasté individuá, aj ja.

Teraz najčítanejšie