Denník N

Nedovoľme fašistom zvoliť fašistov

www.kgalici.sk
www.kgalici.sk

Demokraticky orientovaných voličov je výrazne viac ako voličov fašistov. Napriek tomu to po sobote môže vyzerať inak.

  1. Choďte voliť. Kotlebovci pôjdu.

Prieskum verejnej mienky urobený po odstúpení Martina Klusa a Stanislava Mičeva ukázal, že Ján Lunter má vo volebnej podpore u voličov v Banskobystrickom kraji výrazný, ba až pohodlný náskok pred Marianom Kotlebom. Nebolo by však nič horšie, ako sa tým nechať učičíkať.

Odhodlanie zúčastniť sa volieb je podľa prieskumov oveľa pevnejšie u kotlebovcov ako u ostatných voličov. Je nereálne, aby sa župných volieb tento rok zúčastnilo okolo 60 percent voličov, čo je zhruba podiel respondentov, ktorí vo výskume dokážu vyjadriť svoj názor na županských kandidátov. K nerovnakej miere pevnosti rozhodnutia kotlebovských a nekotlebovských voličov existujú aj čísla z výskumu, ktoré však vzhľadom na „skvelý nápad“ s dvojtýždenným zákonným zákazom zverejňovania výsledkov prieskumov už nemôžu byť pred voľbami zverejnené.

Od ľudí z Banskobystrického kraja prichádzajú signály, že kotlebovci sa silno mobilizujú, realita sa od posledného zverejneného prieskumu môže výrazne líšiť a Kotleba môže v Bystrici zase vyhrať (Jakub Goda).

Ešte nič nie je rozhodnuté. Príďte voliť. Kotlebovci prídu určite. A nielen v Banskobystrickom kraji.

  1. Voľte aj poslancov. Kotlebovci budú.

Pozornosť verejnosti sa upiera najmä na županov. Ale nejde len o županov. Reálne hrozí, že zhnednú aj krajské zastupiteľstvá. Ak Lunter porazí Kotlebu, ale dostane na päť rokov do vienka zastupiteľstvo s hnedou väčšinou, žiadne veľké víťazstvo nad fašizmom to veru nebude. Ak kotlebovci prídu o jedného župana, ale získajú desiatky poslancov zastupiteľstiev naprieč celou krajinou, tiež to pre antifašistov nebude dôvod otvárať šampanské.

Kotlebovci postavili toľko kandidátov na poslancov, že ak sa ich voliči budú dobre mobilizovať a hlasovať disciplinovane za svojich, môžu valcovať a získať väčšinu v ktoromkoľvek zastupiteľstve. Aj čísla ukazujú, že to nie je žiadne strašenie.

Dôležité je teda nielen prísť a voliť županov, ale dať hlas aj demokraticky orientovaným kandidátom na poslancov zastupiteľstiev. Kotlebovci prídu a budú svojich kandidátov voliť uričte.

  1. Snažte sa o full house. Inak vás prevalcujú.

Ak sa vo vašom volebnom obvode volia piati poslanci, ale vy ste si našli len jedného kandidáta, ktorý sa vám pozdáva, skúste si ešte zistiť informácie aj o ďalších. Aby ste mohli zakrúžkovať viac ako jedného kandidáta. Pokúste sa o to, aby ich bolo čo najviac. Podľa možnosti toľko, koľko sa vo vašom obvode volí kandidátov. Plný dom. Full house.

Ak kotlebovci postavili v päťmandátovom volebnom obvode päť kandidátov, je pravdepodobné, že ich voliči budú disciplinovane voliť všetkých piatich. Ak budú demokrati, ktorí sú na svojich kandidátov náročnejší, voliť každý len jedného, bude to znamenať, že hlas demokratického voliča bude mať na zloženie zastupiteľstva pätinový vplyv v porovnaní s vplyvom hlasu voliča fašistov.

Aj na celoslovenskej úrovni sa ukazuje, že voliči demokratickej pravice majú na svojich politikov oveľa vyššie nároky ako trebárs voliči Smeru, ktorí sú tým svojim ochotní tolerovať aj všelijaké zlodejiny a podozrenia z korupcie. Podobne preto platí, že ak smeráci budú svojich kandidátov voliť do plných a voliči demokratickej pravice si budú vyberať len hrozienka, pri ktorých majú istotu, že je to prvá trieda, SMER-SD bude zase valcovať a maľovať krajinu na červeno.

Neznamená to, že máme rezignovať na to, akí kandidáti sa nám ponúkajú a čo o niech vieme, ale nezomrime na krásu.

  1. Prihliadajte aj na stranícku podporu kandidátov. Strany nie sú od diabla.

Strana alebo zoznam strán, ktoré má kandidát napísané za menom, iste nemá byť v župných voľbách jediné kritérium, podľa ktorého sa volič rozhoduje. Ale je pomýlené tvrdiť, že je to vec, ktorú volič vôbec nemá brať do úvahy.

Iste. Ak dôkladne poznáte všetkých kandidátov, viete, čo majú za sebou vo verejnom aj osobnom živote, máte naštudované ich volebné programy a sľuby, viete, z čoho financovali svoju kampaň a s kým sú alebo nie sú prepojení, vyberajte si z demokratických kandidátov na základe svojich vedomostí a stranícku podporu nechajte bokom.

Ale ak takéto vedomosti nemáte, aj stranícka podpora môže byť jedným z kritérií, ktoré vám môžu pomôcť v rozhodovaní. Politické strany nie sú od diabla. Politické strany sú legitímnou a prirodzenou súčasťou demokratického politického systému. Medzi politikou strán na celoštátnej a regionálnej úrovni existuje vzťah. Nie je to striktne vždy „rovná sa“, ale dnes je miera konzistencie správania sa politických strán na celoslovenskej a krajskej úrovni vyššia ako v minulosti. Napríklad nevznikla žiadna volebná koalícia, ktorá by pretínala deliacu líniu vládne strany vs. reálna opozícia. Rovnako žiadna demokratická strana nevytvorila volebné spojenectvo s fašistami.

Keď nemáte plnú sumu informácií, berte do úvahy aj stranícku podporu. Ak sa vám do toho nebude chcieť, pripomeňte si, že fašisti určite budú. A smeráci tiež.

  1. Rozlišujte. Nie je nezávislý ako nezávislý.

Aj v týchto voľbách kandiduje veľké množstvo nezávislých kandidátov. Nepodľahnite falošnému rozlišovaniu na dobrých nezávislých a zlých straníckych kandidátov.

Nezávislí nie sú len dlhoroční občianski aktivisti. Aj takí sú tam, samozrejme. Ale ako nezávislí dnes kandidujú aj ľudia, ktorí v minulosti pôsobili v politických stranách, kandidovali za ne, dokonca za ne pôsobili vo verejných funkciách. Nie je nezávislý ako nezávislý. (Dobre je opísaná situácia s nezávislými v Bratislave napríklad v článku Dušana Mikušoviča.)

A kopu občianskych aktivistov, ktorých by sme v minulosti možno očakávali skôr ako nezávislých, nájdeme dnes aj na kandidátkach koalícií strán demokratickej opozície.

  1. Dajte šancu opozícii. Nejde len o župy.

Regionálne voľby sú vhodnou príležitosťou vystaviť vysvedčenie vláde. Demokatická opozícia vo všetkých krajoch sformovala volebné koalície a ponúka voličom alternatívu k Smeru a jeho koaličným partnerom.

Často bolo v minulosti aj je v súčasnosti počuť nariekanie nad nejednotou opozície. Demokratická opozícia sa dokázala pred župnými voľbami spojiť. A vyhla sa pritom divným a neprirodzeným spojenectvám. Ako vo vzťahu k fašistom a extrémistom, tak vo vzťahu k Smeru a jeho koaličným partnerom.

Toto je opozícia. Ak si želáte zmenu na celoštátnej úrovni, ak chcete poslať Fica preč, aj v sobotu k tomu môžete svojim hlasovaním prispieť. Veľká časť Ficových voličov bude svoj hlas pre smeráckych županov a poslancov vnímať aj týmto spôsobom. O Kotlebových, ktorí sa svojím hlasovaním, budú snažiť poslať preč celý demokratický systém, ani nehovoriac.

  1. Vyberte si. Máte koho voliť.

Nie je pravda, že niet koho voliť. Naprieč celou krajinou kandiduje kopu ľudí, ktorých stojí za to podporiť.

Pre mňa sú tieto voľby zvláštne aj tým, že po dvoch volebných obdobiach župného poslancovania v nich nekandidujem. OKS, ktorej som predsedom, však voličom v Bratislave ponúka dvoch kandidátov, ktorých môžem s pokojným svedomím komukoľvek odporučiť.

V Starom Meste Zuzanu Aufrichtovú, ktorá ako pracovníčka bratislavského magistrátu upozornila na nezrovnalosti pri príprave novej parkovacej politiky, bola za to zo strany zamestnávateľa vystavená šikane a aj po odchode z magistrátu pokračovala ako aktivistka v zápase o transparentný a korektný spôsob zavádzania parkovacej politiky.

V Novom Meste zasa Juraja Petroviča, blogera (aj tu) a môjho dlhoročného kolegu z OKS, s ktorým som pripravil a realizoval množstvo hromadných pripomienok k návrhom zákonov, petícií, výziev, protestov a iných aktivít a textov, hromadnou pripomienkou proti Harabínovmu návrhu na zrušenie Špeciálneho súdu nepočínajúc a Pripravenou krajinou nekončiac, človeka rozhľadeného a zorientovaného nielen v politike.

Takých ľudí ponúka OKS viac po celom Slovensku. Ďalších ľudí, s ktorými mám osobnú skúsenosť a poznám ich ako dlhoročných občianskych aktivistov, slušných komunálnych poslancov, či ľudí aktívnych vo svojej komunite a obci, vidím v každom kraji. Niektorí majú za menami uvedené demokratické pravo-stredové strany, iní kandidujú ako nezávislí. Je pre mňa povzbudením, že ich dnes vidím ako kandidátov s reálnymi šancami na zvolenie.

Jasné, že na hlasovacích lístkoch nájdete aj kopu ľudí, o ktorých ste dosiaľ nič nepočuli a zrejme už ani nikdy nebudete počuť. Alebo takých, o ktorých by ste radšej nikdy nič nepočuli. Realitu si netreba maľovať na ružovo. Ale ani na čierno.

Výrazne to môže pomôcť, ak chceme zabrániť tomu, aby iní v sobotu zafarbili krajinu na hnedo alebo červeno.
***
Jakub Goda: Kotleba môže v Bystrici zase vyhrať (blog Denník N)

Dušan Mikušovič: Koho voliť: Na čo myslieť, ako sa rozhodnúť a čo všetko zvažovať pred župnými voľbami (Denník N)

Zastav inváciu kgalikov

Prehľad nefašistických kandidátov podľa obcí

Ondrej Dostál: Ani hnedé, ale ani červené ráno (Denník N)

Ondrej Dostál: Povedať Ficovi NIE (blog SME) – k situácii pred županskými voľbami v Bratislave

Teraz najčítanejšie