Denník N

Nemci idú na to

Preto šúchajme nohami a držme direktívu.

Už som mal zato, že k tejto sprofanovanej, zámerne skresľovanej, nezmyslami a účelovými táraninami, statočne vyživovanej téme, ani neceknem, nieto že sa pustím ukladať písmenká do samostatného pohľadu. Ako zlá groteska sa udalosti už musia javiť aj tým, čo ich niektorí nazývajú „slniečkármi“, mám na mysli, budem konfliktný, tárajov, ktorých jediným zmyslom, je zrejme vypisovať sprostosti k témam, ktoré sú záujmovými u ich chlebodarcov. Tí ostatní, ak sú aj takí, čo celkom nekriticky kvákajú odrhovačku o humanite, ľudskosti, hodnotách, tí majú radi sveta bôľ. Môžu fúkať a prikladať na rany hojné množstvá slov, ktoré pomáhajú akurát im samým, robiť zo seba lepších ľudí.

Vyjadrím sa k jednému, zaujímavému, a mimoriadne závažnému momentu. Nie k samotným, už nebudem používať slovo utečenci, o skutočných nešťastníkoch už niet hodnú chvíľu ani chýru, ani slychu, ale pútnikom, smerujúcim do zasľúbenej zeme, kedy najstrastiplnšie okamihy svojho putovania zažívajú u susedov v Maďarsku. „Slniečkári“ mi to s radosťou potvrdia. O čom splietam?

Nemecko nerešpektuje hranice Schengenu. Nemecko nerešpektuje svojich partnerov v EÚ. Nemecko si robí politiku, akú uzná pre seba za výhodnú, na úkor svojich partnerov. Nemecko nie je spoľahlivý bezpečnostný partner. Nemecko destabilizuje situáciu v Európe.

Pritiahnuté za uši? Nemám vlasy, preto som použil ako prímer uši. Nie, nie je to pritiahnuté, spustili pohyb, nepremyslený, nebudem špekulovať, či s úmyslom, alebo bez. A je to len prvý krok, ešte nedošliapnutý, nedostupený, a už má výsledok. Stráca sa zmysel spoločnej Európy, Európy, spoločenstva rovnocenných partnerov.

 

 

Teraz najčítanejšie