Denník N

Nemecká banka potrestala židov. Prvýkrát od druhej svetovej vojny

Toto nie je Aleppo. http://www.wsj.com/articles/politics-slows-rebuilding-in-war-ravaged-gaza-strip-1451407828
Toto nie je Aleppo. http://www.wsj.com/articles/politics-slows-rebuilding-in-war-ravaged-gaza-strip-1451407828

Ľudské práva nie sú pre každého. Ako ste na tom?

Dnes je Medzinárodný deň ľudských práv. A ľudské práva majú problém. Veľmi starostlivo si totiž vyberáme, kto si ľudské práva zaslúži. Z liberálneho nadšenia pre rovnosť všetkých ľudí vzniká fraška.

Ak chcete vedieť, ako vážne niekto myslí svoj boj za ľudské práva (kdekoľvek na svete), opýtajte sa na Palestínu. Ale pripravte sa na to, že odpovede sa vám páčiť nebudú. Slovenskí (nielen) liberáli sú voči palestínskej otázke slepí a hluchí. A ak aj vidia a počujú, zostávajú nemí. Česť výnimkám. Izrael, ktorému žiadna forma porušovania ľudských práv nie je cudzia, poskytuje na Slovensku sponzorské dary ľudskoprávnym festivalom. Nemusíte sa báť, išlo len o 200 eur. Inými slovami, za príspevok v hodnote 200 eur na dokumentárny film o ruských neonacistoch zabudneme na palestínske životy.

V diskusii s Alexandrom Dulebom sa Mirek Tóda spravodlivo rozhneval, lebo od ruskej anexie Krymu prešli už dva roky a nikto to nerieši. V prípade Palestíny zločiny, ktoré sa tam dejú, nielen nikto na Slovensku nerieši, ale robí sa všetko preto, aby sme zločiny obhájili a vykreslili v pekných farbách.

Izraelskej vláde a proizraelským organizáciám veru nechýba chucpa (drzosť). Izraelskí záchranári tak boli medzi prvými, čo pomáhali na Haiti po zemetrasení, izraelskí klauni odleteli do Nepálu potešiť deti, čo prišli o strechu nad hlavou a dokonca izraelské organizácie pomáhajú aj utečencom v Grécku. Export pomoci je obľúbené PR, ale nedá sa ho brať vážne, keď súčasne so zahraničnými misiami Izrael udržiava pásmo Gazy na hranici humanitárnej katastrofy a pravidelne na Gazu vojensky útočí. Rozosmievať nepálske deti v zásade nie je zlé, chyba je v tom, že sa tieto akcie používajú na odvrátenie pozornosti od palestínskych detí na okupovaných územiach. Okupácia prináša utrpenie, nie radosť.

Bohužiaľ, na Slovensku to stačí.

Izrael podporuje ženy v boji proti rakovine prsníka.
Izrael svojsky „podporuje“ ženy v boji proti rakovine prsníka.

Boj proti rakovine? Chýba len informácia o tom, že ženám v Gaze Izrael znemožňuje alebo minimálne veľmi sťažuje liečbu. Stručne sa o problémoch palestínskych pacientov s rakovinou píše aj tu.

 

israel-project
The Israel Project smúti za sýrskym klaunom, ktorý zahynul v Aleppe.

Samozrejme, smrť klauna je tragédia. Ale môžeme tvrdiť, že ľútosť nie je úprimná. V novembri Izrael o ďalších 6 mesiacov predĺžil administratívnu väzbu palestínskeho cirkusového umelca. Mohammad Abu Sakha nebol z ničoho obvinený. Administratívne zadržanie sa môže predlžovať bez obmedzenia a bez udania dôvodu. „Dôkazy“ voči takto uväzneným Palestínčanom sú tajné, nedostane sa k nim ani väzeň, ani jeho advokát. Keď je Izrael donútený vzniesť nejaké obvinenie, často sa dohodne prepustenie z väzby, lebo dotyčnú osobu nie je z čoho obviniť.

 

Hasan Safadi
Hasan Safadi

V administratívnom zadržaní v Izraeli v súčasnosti je 720 Palestínčanov, medzi nimi aj novinár Hasan Safadi. Safadi pracuje ako mediálny koordinátor pre palestínsku organizáciu Addameer, ktorá sa zaoberá právami palestínskych väzňov. Niekoľkí Palestínčania v administratívnej väzbe držia protestnú hladovku a sú na pokraji smrti.

Európsky parlament si v dnešný deň pripomína Nelsona Mandelu. Prezidentovi Obamovi a slovenským elitám Nelsona Mandelu zase pripomínal Šimon Peres, hoci Mandela celý život (aj násilím) bojoval proti apartheidu a Peres celý život robil všetko preto, aby apartheid v Juhoafrickej republike zostal zachovaný.

Keď nájdete na Slovensku liberála, ktorý Palestíne fandí, väčšinou nemá odpoveď na to, čo by Palestínčania mali robiť, aby dosiahli svoje práva. Násilie by, samozrejme, používať nemali. Ani nenásilný bojkot firiem a inštitúcii, ktoré priamo profitujú z apartheidu a okupácie, nie je ok. Palestínčania však ešte stále môžu potichu zomrieť, v tom im nikto nebráni.

Organizácia Židovský hlas za spravodlivý mier na Blízkom východe (JS) v Nemecku zažila nepríjemnú vec. Banka BSW im oznámila, že ich bankový účet bude ku koncu roka zrušený. Ukázalo sa, že dôvodom je podpora bojkotu Izraela zo strany niektorých členov JS. Ide o nemeckých židov a Izraelčanov, ktorí týmto spôsobom protestujú proti izraelskej okupácii Palestíny. BDS nie je bojkot židov/Židov ani Izraelčanov.

Bolo by naivné očakávať, že Nemecko podporí úplné zrovnoprávnenie Palestínčanov s izraelskými židmi. Príklad jednej organizácie však ukazuje, že Izrael má záujem o umlčanie svojich kritikov a nie o odstránenie príčin kritiky. Bez ohľadu na to, aká mierna táto kritika je. Ktokoľvek a akokoľvek podporí bojkot izraelských inštitúcii s cieľom vytvoriť tlak na vládu, bude označený za antisemitu. Je úplne jedno, či človek naozaj je antisemita, alebo nie. Môže to byť aj žid, čo prežil holokaust. Zahraničných podporovateľov BDS v Izraeli čaká deportácia.

Hnutie BDS je proti násiliu, je inkluzívne a odmieta všetky formy rasizmu a xenofóbie, vrátane antisemitizmu a nenávisti voči muslimom. BDS nehovorí o tom, koľko štátov by malo na území historickej Palestíny vzniknúť, žiada koniec okupácie, zrovnoprávnenie palestínskych občanov v Izraeli a rešpektovanie práva palestínskych utečencov na návrat.

Antisemitizmus treba odmietať na každej úrovni, ale zastrašovania v podobe falošného obvinenia z antisemitizmus sa nesmieme báť. Ukončenie okupácie a rovnaké práva pre všetkých v Izraeli a Palestíne je to, o čo by sme sa mali aktívne usilovať. Prispieť môže každý – umelci, cirkvi, novinári. BDS je potrebná vec, lebo nič iné nefunguje. Na začiatok postačí aj informovať (sa) o situácii v Palestíne.

Palestína je najpálčivejšia morálna otázka súčasnosti. Horlivosť, s ktorou popierame izraelskú a palestínsku realitu, nám nepomôže. Mlčanie nepomôže. „Nestrannosť“ nepomôže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie