Denník N

Nord Stream 2 a čo by malo urobiť Nemecko pre EÚ?

Dve tváre
Dve tváre

Nemecko by malo požiadať a ponúknuť dotknutým krajinám EU projektom Nord Stream 2 kompenzácie samo od seba. Alebo myslíte, že chcem v našej EU príliš?

To je, nuž také akési nadrzovku, že Nemecko a Rakúsko hovorí „my EU a ekonomické záujmy EU“, keď myslí na ekonomické záujmy Nemecka a Rakúska.

“Nemôžeme prijať hrozbu … extrateritoriálnych sankcií proti európskym firmám, ktoré sa zúčastňujú na rozvoji dodávok energie do Európy.” Zdroj: Šefčovič žiada mandát na rokovania o Nord Streame 2. Ide proti Merkelovej – EurActiv.sk

Abstrahujme, že majú, Nemecko a Rakúsko, pravdu, že sa nemá USA čo miešať do vzťahov EU-Rusko. Zamerajme sa na ten slovník, ktorý použilo Nemecko a Rakúsko.

Dodatok Senátu “vedie k novému, výraznému zhoršeniu vzťahov medzi Európou a Amerikou,” píše sa v spoločnom vyhlásení nemeckého ministra zahraničia Sigmara Gabriela a rakúskeho kancelára Christiana Kerna.

 “Dodávky energie do Európy sú vecou Európy, nie Spojených štátov amerických!” hnevajú sa Gabriel a Kern.

Možno by bolo dobré hľadať spojencov u Španielov, Fínov, Dánov s argumentom, že dnes sú to poplatky za tranzit cez Slovensko, zajtra to môže byť niečo iné, čo bude pre Nemecko alebo Francúzsko pod ich rozlišovacou schopnosťou pracovať na spolupráci v EU. A v takejto silnej skupine hľadať spoločnú reč s Merkelovou.

A naopak, keď tak Nemecko a Rakúsko tak silne niečo chcú, čo má jasné ekonomické dopady na krajiny stredu a východu EU, tak nech vyjednáva s nami. Ako normálny partner, ktorému leží na srdci koncenzus a rozvoj EU.

Chápete? Niečo ako že Nemecko úctivo zaklope v Bratislave a Varšave na dvere a povie: „My chceme Nord stream 2, chápeme vaše ekonimické straty, ponúkame takúto a takúto kompenzáciu. Ste s tým OK?“

Alebo myslíte, že chcem v našej EU príliš?

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]