Denník N

Nemocnica sv. Michala: Úspešná hráčka s číslom 27

Na snímke zľava predseda predstavenstva Nemocnice sv. Michala Marián Križko, predseda vlády SR Robert Fico, minister vnútra SR Robert Kaliňák a minister zdravotníctva SR Viliam Čislák počas prehliadky novej budovy Nemocnice sv. Michala, a.s. 3. novembra 2015 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann
Na snímke zľava predseda predstavenstva Nemocnice sv. Michala Marián Križko, predseda vlády SR Robert Fico, minister vnútra SR Robert Kaliňák a minister zdravotníctva SR Viliam Čislák počas prehliadky novej budovy Nemocnice sv. Michala, a.s. 3. novembra 2015 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann

Riaditeľa nemocnice prepojenia firiem nezaujímajú, nás áno. Prinášame nové zistenia v kauze.

V novembri sme priniesli informácie o predraženom nákupe vybavenia v Nemocnici sv. Michala za 23 miliónov, z ktorého profitovala eseročka E-BA tpz Karin Urbanovej. Zaujímavé na celom prípade nie sú len ceny, za ktoré sa do Nemocnice nakúpilo všetko od tejto jednej firmy, ale aj prepojenia medzi firmami, ktoré sa o lukratívnu zákazku uchádzali. Keď sme sa na ostatnom stretnutí riaditeľa Nemocnice Mariána Križka opýtali, či sa pri takýchto významných tendroch zaujíma o to, kto sa o zákazku uchádza, odvetil: “Vyhlásil som súťaž a ja negarantujem, kto sa mi prihlási, aké sú tam vzťahy. To je pre investigatívu, to je možno téma pre PMÚ alebo pre NAKA, čo ja s tým mám?“ Svojský prístup k zodpovednosti k nakladaniu s verejnými peniazmi, ale v podstate vysvetľuje, prečo za ostatné roky azda neuplnynie týždeň, keď by sa verejnosť nedozvedela o vážnom podozrení z korupcie či z nehospodárneho nakladania s ich peniazmi. Povedali sme si, že riaditeľovi Nemocnice, Protimonopolnému úradu (PMÚ) či NAKA, ktorá sa vraj prípadom už zaoberá, trochu pomôžeme.

Majiteľkou firmy E-BA tpz je Bratislavčanka Karin Urbanová. Letmý pohľad na jej podnikateľské aktivity naznačuje, že menovaná má vo veľkej obľube číslo 27. Tak napríklad iná jej firma – DKT SYSTEM, prevádzkuje podnik s názvom Restaurant 27. Nebolo by to až také zvláštne, keďže reštaurácia sídli na Šumavskej ulici č. 27. Lenže tých dvadsaťsedmičiek je viac. Pani K. Urbanová vlastní aj firmu Akadémia 27 – “kreatívnu agentúru zameranú na organizovanie podujatí pre deti a mládež.” Samotná firma DKT SYSTEM bola založená 27. augusta pred sedemnástmi rokmi. Prekvapenie: kontaktné telefónne číslo tejto firmy má na konci dvadsaťsedmičku hneď dvakrát.

Na opisovanie číselného fetišu nejakej podnikateľky by nebol dôvod, keby nevytváral stopu aj v tendroch, v ktorých sa firmy K. Urbanovej uchádzajú o peniaze od štátu. Napríklad v tendri Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), do ktorého tri firmy – DKT SYSTEM, SAAR a A&M TRADING, posielali ponuky z rovnakej IP adresy, dve z troch ponúk poslané firmou DKT SYSTEM končia číslom 27. Ide o jednu zo šestnástich elektronických aukcií, v ktorých DKT SYSTEM dával ponuku. V deviatich z nich firma súťažila s cenami, ktoré končili číslom 27. Vrátane podozrivej zákazky na jedáleň v Nemocnici svätého Michala. Nevinný fetiš sa javí byť signálom pre kamošov, keď sa človek lepšie prizrie ponukám firiem A&M TRADING a SAAR. Tie pravidelne používajú ceny končiace číslom 19, resp. 66.

Zaujímavé taktiež je, že s novými ponukami firiem cena v aukcii ŠÚKL neklesala, ale naopak rástla. Firmy poslali ponuky, ktoré neskôr stiahli, aby mohli poslať ešte drahšie ponuky. V e-aukciách by sa malo súťažiť, ale vyzerá to, že niektoré firmy v nej hrajú vlastnú hru, ktorej cieľom je dostať sa k výhre koordináciou podávania a sťahovania ponúk.

aukciaSUKL
Priebeh podávania ponúk v aukcii ŠÚKL.

V našom prvom blogu o Nemocnici sv. Michala sme vyslovili predpoklad, že aj za firmou SAAR je majiteľka eseročky DKT SYSTEM K. Urbanová, ktorej iná firma získala tučnú zákazku v Nemocnici sv. Michala. Kontaktný email na prvú menovanú firmu v Elektronickom kontraktačnom systéme bol s priezviskom Urbanovej a tiež webovú doménu saar.sk pre túto spoločnosť zaregistrovala práve firma DKT SYSTEM. Takže asi neprekvapí, že aj SAAR už použil číslo 27 v súťažiach na trhovisku. Konkrétne v tendri trenčianskej nemocnice na mobilný operačný stôl.

Uvedené skutočnosti sa nedajú považovať za úplne postačujúci dôkaz o páchaní nekalej  činnosti. Ale ako podnet na kontrolu spomenutých tendrov Úradom pre verejné obstarávanie a Protimonopolným úradom spolu s ostatnými informáciami, by mali byť dostačujúce.

Martin Turček

Pavel Sibyla

Foto: TASR/Martin Baumann

Aj Vás štve korupcia? Prihláste sa na odber nášho newslettera, aby sme Vás mohli informovať, ako sa nám v boji proti korupcii darí a ako sa aj Vy môžete do neho zapojiť.

newsletter

 

Teraz najčítanejšie