Denník N

Nemožné

A jej slová pre ňu ožili…

Výťah zastal na poschodí, v takom preplnenom sa už dávno neviezla, akoby sa všetci susedia dohodli. Najhoršie bolo, že sa jej ušlo miesto vedľa poriadne urasteného suseda. Nič v zlom, je to celkom milý chlapík, ale poriadne pri tele. Kritizovať by si ho za túto skutočnosť nedovolila, aj obezita môže byť veľkým problémom a nie je za tým vždy len vyjedanie chladničky.

Kde sú len tie kľúče? Z času na čas sa presviedča, že dámska kabelka má neskutočné množstvo zákutí, presne ako teraz, našla všetky drobnosti okrem nich. Keby aspoň nemala tie tašky, konečne sa jej podarilo otvoriť vchodové dvere. Byt je prázdny, všade ticho, manžel je ešte v práci, Mirka má v škole prednášku až do večera a Rasťo, ten sa venuje len svojim záujmom, podľa všetkého niekde behá s priateľmi.

Plné nákupné tašky zloží v kuchyni, zhodí zo seba oblečenie a dá si voľné bavlnené tričko. Doma má rada pohodlie, nič ju nesmie obmedzovať. Postupne sa dostane aj k nákupom, len čo sa prvýkrát zohne, ozve sa v driekovej oblasti nepríjemná bolesť, prebehne jej telom, na chvíľu jej znemožní akýkoľvek pohyb. Lakťami sa oprie o stôl a zostane v tejto polohe, sama nevie, čo robiť, narovnať sa bojí, aby to nebolo ešte horšie. Po niekoľkých minútach sa pomaličky vystrie, zatvorí pootvorenú chladničku a posadí sa na blízku stoličku.

Už nie je najmladšia, telo na prežité roky nezabúda, možno za mlada niektoré veci podcenila. Snažila sa všetko robiť najlepšie ako vedela, domácnosť, deti jej dali zabrať. Po týchto myšlienkach sa jej zmocní smútok, len pred dvoma dňami mala so synom výmenu názorov. Nič zlé by na tom nebolo, keby nevyústila do nepríjemnej hádky, všetko čo povedala, bolo zlé. Po rokoch si spomína na kolegyňu z jej dávneho zamestnania, ešte bola mladá. Často jej pri rozličných rozhovoroch opakovala, že s malými deťmi je to ešte dobré, až vyrastú bude aj horšie, ona práve vtedy prechádzala týmto obdobím. Teraz po dlhých rokoch si na ňu opäť spomenula a jej slová pre ňu ožili, dokonca im možno začína veriť. Vtedy sa tomu čudovala, zdalo sa jej to nemožné.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.