Denník N

Nemusíte strihať plameň na sviečkach, sme.sk šíri fámu

Košický Korzár spolu s podstránkou na sme.sk priniesol článok: EÚ chce regulovať veľkosť plameňov na Adventných sviečkach. Je to hlúposť, adventné sviečky môžete nechať pokojne horieť ďalej.

Reprofoto: YouTube/Christmas Time

 

„Státisíce utečencov nekontrolovane korzujúcich po členských štátoch EÚ alebo teroristické hrozby? Pre Európsku komisiu to zrejme nie sú až natoľko podstatné záležitosti ako regulácia intenzity plameňov na sviečkach… Adventné sviečky. Dajte si pozor na maximálnu výšku intenzity plameňa a množstvo emisií pri horení,“ píše sa v článku, ktorý kritizuje Európsku komisiu. Autorovi stačilo na článok pár viet z nemeckého bulváru, ku ktorým pripojil ironickú zmienku o utečencoch a zavolal nič netušiacej europoslankyni z Košíc, ktorá síce legislatívny návrh nevidela, ale „nechápavo krúti hlavou.“ Korzár píše, že „euroúradníci vymysleli dokument, v ktorom sa zaoberajú, aké požiadavky na bezpečnosť musia mať európske normy pre sviečky alebo aj pre svietniky, ktoré horia na hroboch“. Odvoláva sa na nemecký denník Bild a týždenník Stern.

Zástupkyňa EK na Slovensku pre autora článku poprela, že má byť regulovaná intenzita plameňa na sviečkach. Titulok to napriek tomu tvrdí.

sviecky_clanok

„Ide o ďalší zo série populárnych euromýtov,“ reagoval na článok pre blog Andrej Králik, zo Zastúpenia EK na Slovensku. „Európska komisia v žiadnom prípade nezamýšľa regulovať sviečky,“ povedal.

Podobných mýtov sa šíri neúrekom. Pred dvoma rokmi viaceré slovenské médiá naleteli na fámu, že peniaze EÚ idú na chov kráv na facebooku. Predtým nabehli na to, že vraj EU prispela Robertovi Rosenbergovi na porno.

V prípade sviečok mýtus podľa Králika vznikol na základe technických konzultácií medzi členskými štátmi, ktoré sa týkali bezpečnostných opatrení na ochranu spotrebiteľov pred ohňom alebo nebezpečnými chemickými latkami. „Ochrana pred požiarom a bezpečnosť produktov sú súčasťou európskej ochrany spotrebiteľa. Napríklad v Nemecku ročne dochádza k 200 000 požiarom ročne, pri ktorých príde o život približne 600 ľudí,“ povedal Králik. Neschvaľuje sa ale žiadna legislatívna norma, ktorá bude regulovať veľkosť plameňa.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.