Denník N

Nenaplnené ambície

Na začiatku sa vrátim o 18 rokov späť.

Po voľbách v roku 1998 vznikala široká koalícia strán SDK, SDĽ, SMK a SOP. Robert Fico získal vo voľbách najviac preferenčných hlasov z politikov SDĽ. SDĽ, ktorá vznikla po roku 1989 po KSS. Podľa názoru politických analytikov Robert Fico očakával, že strana ocení jeho význam a mal záujem obsadiť post ministra vlády, alebo generálneho prokurátora, kde ale nespĺňal vekovú hranicu. Nestalo sa tak a Robert Fico začal vystupovať proti koalícii s SMK, tvrdiac, že sa strana pokúša otvárať tzv. Benešove dekréty. Po tom, ako sa dostal do sporu s vlastnou stranou SDĽ, zo strany odišiel a v decembri 1999 založil novú politickú stranu s názvom SMER.
Preferencie SMERu postupne rástli, naopak preferencie SDĽ klesali. Nakoniec sa vládna strana SDĽ nedostala v najbližších voľbách do parlamentu a k 1. januáru 2005 zanikla a bola integrovaná do SMERu.
Vo volebnom období 2002 – 2006, kedy zostal SMER v opozícii, bola najdôležitejšia téma SMERu na získavanie voličskej podpory KORUPCIA A BOJ PROTI KORUPCII. SMER a politici SMERu používali tému korupcie denno-denne pri svojich vystúpeniach, vyhláseniach, bola to predovšetkým téma nastolenia práva a poriadku v krajine. Robert Fico sa sústreďoval na vybrané témy, súvisiace s bojom proti korupcii. Išlo napríklad o: zákon o preukazovaní pôvodu majetku, privatizáciu SPP, kauzu „kupovania“ poslancov na podporu Dzurindovej vlády, provízie pri privatizácii, predaj a „tunelovanie“ podnikov v prospech vládnych strán, obohacovanie sa ústavných činiteľov, atď. Robert Fico pri svojich verejných výstupeniach opakovane tvrdil, že Slovenská republika je skorumpovaným štátom, „kde sa dá všetko kúpiť“ , že Slovensko nie je právny štát, že štátny aparát je korumpovaný. Snažil sa vytvárať pocit o takmer totálnej skorumpovanosti štátnych štruktúr. Mám v živej pamäti vety, ktoré v tom čase povedal : „Dúfam, že sa nemusíme presviedčať, že je tu zlodejov ako maku. Žije tu množstvo ľudí, ktorí by museli žiť 15-tisíc rokov, aby zarobili toľko peňazí, koľko majú. Ak štát za 13 rokov nechytil ani jedného veľkého zlodeja, netreba sa tváriť, že je všetko v poriadku. Štát má skorumpovaný aparát. Sú to ľudia, ktorí nie sú chránení a majú slabé platy. Nikdy sa nepustia do súboja s milionármi, ktorí si môžu dovoliť zaplatiť špičkových právnikov a daňových poradcov“.

Jún 2016 – „Do troch minút odvolám každého, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu,” vyhlásil Robert Fico.

Október 2016. Som vypočúvaná NAKA. Predložím listinné dôkazy, ktoré som získala legálnou cestou o korupcii poslanca NR SR a krajského predsedu strany SMER-SD.

A : “NENAPLNENÉ AMBÍCIE ”. A TICHO …

Renáta Kolenčíková

Teraz najčítanejšie