Denník N

Nenechajme sa otráviť pokazenými potravinami

Škandál s toxickým brazílskym mäsom poukazuje na to, ako ďaleko sú ochotní výrobcovia potravín zájsť kvôli vidine zisku.

Mäsový škandál v Brazílii nemá obdobu. Brazília je pritom najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou. Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri fabriky. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF.

Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený. V niektorých prípadoch dokonca karcinogénne prostriedky, do hydinového mäsa primiešavali kvôli zisku aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Pokazené brazílske mäso putovalo do slovenských obchodov a reštaurácií tisíce kilometrov. Cez Holandsko a Poľsko! Takéto cestovanie potravín samo o sebe vzbudzuje podozrenie. Čo sa deje v každej prestupnej stanici mimo zraku spotrebiteľov? Nie nadarmo slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zdôrazňuje nevyhnutnosť kupovať slovenské potraviny. Na rozdiel od cestujúcich potravín máme slovenské potraviny pod kontrolou veterinárnych inšpektorov obrazne povediac od poľa až po tanier. A že slovenská veterinárna inšpekcia funguje, potvrdzuje aj to, že Slovensko pokazené brazílske mäso odhalilo ako prvé. Inou otázkou je, ako je možné, že si to nevšimli iné krajiny pred nami.

Škandál s toxickým brazílskym mäsom je pravdepodobne jeden z najväčších. Avšak netvárme sa, že je jediný. Aj nájdené prípady na Slovensku potvrdzujú, že dodávatelia nám sem doslova „zvláčajú“ rôzny odpad. Karcinogénny olej z Ukrajiny, poľské mäso s nadmerným množstvom benzo(a)pyrénu, mrkva s nadlimitným množstvom kadmia, poľské vajcia nakazené salmonelózou a ďalšie. Obchodníci sa bránia, že nie je v ich silách skontrolovať každý výrobok. Otázkou je, prečo dodávajú na trh lacné potraviny od pochybných dodávateľov.

Riešenie je len jediné. Že si my, spotrebitelia, povieme DOSŤ! Že nebudeme kupovať čokoľvek, čo nám ponúkajú v obchode v peknom obale a s chrumkavou zľavou. Že nákupu potravín budeme venovať patričné množstvo času. Že si prečítame obal a radšej vsadíme na overených dodávateľov ako by sme mali riskovať svoje zdravie.

Autor pracuje na Odbore komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Teraz najčítanejšie