Denník N

Nenechajte sa šikanovať Sociálnou poisťovňou. Pečiatku naozaj nepotrebujete!

Foto – TASR
Foto – TASR

Pred pár dňami ma opäť nemilo prekvapila moja „najobľúbenejšia“ inštitúcia.

Už pred časom som písala o tom, že nič ma nevie viac napáliť, ako keď ma pracovníčka nejakej štátnej inštitúcie presviedča o tom, že bez pečiatky sa mojou žiadosťou nebude ani zaoberať, alebo nebodaj ju považuje za neplatnú. Úplný vrchol v tomto dosahuje moja najobľúbenejšia inštitúcia – Sociálna poisťovňa. Už som s nimi riešila situáciu, keď sa pani vyhrážala, že zamestnancovi nepošle nemocenské, pretože ja ako zamestnávateľ nemám pečiatku a na ich tlačive je napísané, že pečiatka a podpis zamestnávateľa. Keď som si myslela, že tento fenomén je už v tejto inštitúcii zažehnaný, objavil sa opäť.

Pred pár dňami sa stalo, že môj zamestnanec sa rozhodol, že keďže manželka nastúpila do práce, o malého syna sa bude starať on a požiadal preto o materské. Doručil do pobočky Sociálnej poisťovne všetky dokumenty, pani dokumenty prebrala a povedala, mu že má čakať na rozhodnutie o výške materskej, ktoré mu doručia poštou. Namiesto rozhodnutia však po pár dňoch obdŕžal poštou kópiu žiadosti o materské s poznámkou, že má doplniť pečiatku zamestnávateľa. Keďže mne ako zamestnávateľovi žiadny zákon neprikazuje pečiatku používať, nepoužívam ju, nakoľko ju v dnešnej dobe považujem za totálny prežitok, ktorý nemá absolútne žiadne opodstatnenie. Zavolal pani a povedal, že zamestnávateľ pečiatku nemá. Pani ho prinútila na žiadosť napísať, že zamestnávateľ pečiatku nepoužíva a znovu ju musel doručiť do Sociálnej poisťovne.

Takéto jednanie zo strany štátnych inštitúcií ma vie vytočiť asi ako nič na svete, a preto ponúkam pre všetkých v podobných situáciách odpoveď toho najpovolanejšieho, hovorcu Sociálnej poisťovne. A prosím, nechcite odo mňa, aby som takéto správanie a šikanovanie úradníkov prehliadala. Ja viem, že existuje medzi nimi veľmi veľa ochotných a ústretových, s tými, ktorí takí nie sú sa nebojte bojovať a povedať si svoj názor. A teda sľúbená odpoveď a prípadná argumentácia pre vás ostatných:

„Dobrý deň pani Lukačovičová, posielam odpoveď na Vašu otázku:

Povinnosť zamestnávateľa používať pri potvrdzovaní údajov na tlačive pečiatku nie je ustanovená v žiadnom právnom predpise.

Vychádzajúc z uvedeného, ak je na príslušnom diele tlačiva uvedený názov zamestnávateľa a podpis oprávnenej osoby, Sociálna poisťovňa je povinná na základe tohto tlačiva posúdiť nárok zamestnanca na dávky. A tak to je aj v praxi. Zamestnávateľ nie je povinný hlásiť Sociálnej poisťovni skutočnosť, že nedisponuje pečiatkou a táto skutočnosť ani nemôže mať vplyv na nárok zamestnancov takéhoto zamestnávateľa na dávky.

Na druhej strane o nemocenských dávkach rozhodujú pobočky SP, ktoré sú povinné eliminovať možné zneužívanie aj tohto druhu sociálneho poistenia, najmä ak to vyplýva z niektorých zistených skutočností viažucich sa na danú konkrétnu rozhodovanú vec. Potvrdenie predpísaného tlačiva zamestnávateľom dodáva potvrdeným údajom hodnovernosť a pri použití pečiatky je zrejmé, že tieto údaje potvrdil skutočne zamestnávateľ (a nie nejaká fiktívna osoba) a zamestnancom pobočiek SP týmto postupom dáva isté vedomie toho, že zamestnávateľ vie, kedy je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného. Inak povedané „skúmanie“ pečiatky v tomto prípade samo o sebe nie je rozhodujúce pre posúdenie nároku na nemocenské, ale vo vzájomnej súvislosti s inými preukázanými skutočnosťami môže prispieť k správnemu rozhodnutiu vo veci. SP je zo zákona povinná skúmať skutočnosti tak v prospech ako aj na ťarchu účastníkov konania, ale samozrejme v lehotách stanovených zákonom.“

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.