Denník N

Neskoré prihlásenie zamestnanca už nebude nelegálnym zamestnávaním! A chystá sa aj generálny pardón

V parlamente sa ocitla novela zákona, ktorá poteší všetkých zamestnávateľov.

Každý, kto sa aspoň raz pokúsil zamestnať čo len jedného zamestnanca, veľmi dobre vie, že okrem platenia odvodov a daní striehne na neho byrokratická mašinéria, ktorá nemá konca kraja. A aby to nebolo len o papieroch, v niektorých prípadoch má u nás papier, aj keď už v elektronickej podobe, cenu desiatky až tisícky eur v prípade, že ho nedoručíte načas tam, kam máte.

Rovnako dobre viete, ak ste podnikateľ a zamestnávateľ, že v bežnom živote sa vyskytnú situácie, ktoré nemajú so zlým úmyslom nič spoločné, ale posudzujú sa tak. Medzi papiere v elektronickej podobe, ktoré majú hodnotu tisícok eur, konkrétne minimálne dvoch, patrí aj prihláška zamestnanca do Sociálnej poisťovne, tzv. registračný list. A medzi situácie z bežného života patrí aj to, že vám do firmy ráno nastúpi nový zamestnanec a predtým, ako sa pustí do oficiálnej práce, ho chcete prihlásiť, ale účtovníčka zavolá, že je chorá a ostáva doma. Alebo vám účtovníctvo spracováva externá firma a vy chcete nahlásiť zamestnanca ešte pred nástupom, ale ste na pracovnej ceste a údaje môžete dodať až večer, alebo vám externá firma pošle registračný list hodinu po tom, ako začala novému zamestnancovi plynúť pracovná doba a vy ste jeho prihlásenie považovali za vybavené.

Podľa doteraz platného zákona o nelegálnom zamestnávaní sa bežné situácie zo života, kedy ste zamestnanca prihlásili čo len pár minút po nástupe, považovali zo strany Inšpektorátu práce za nelegálne zamestnávanie. Hoci zamestnanec bol prihlásený od prvého dňa a aj odvody za neho zaplatené. Zamestnávatelia, aj opoziční poslanci, na túto skrivodlivosť poukazovali veľmi dlho, ale inšpekcia potrebovala pokutami naplniť aspoň trochu štátnu kasu, kým si niekto súdny povedal, že celé toto je predsa blbosť. Alebo sa na zoznam nelegálnych zamestnávateľov takýmto spôsobom musel dostať napríklad Land Rover a hrozilo, že kvôli tomu nebude môcť čerpať sľúbené dotácie.

Každopádne v parlamente sa ocitla novela zákona, ktorá hovorí, že zamestnávateľ si musí prihlasovaciu povinnosť voči zamestnancovi splniť do siedmich dní, ALE NEMÔŽE MU V TEJTO LEHOTE PRÍSŤ KONTROLA Z INŠPEKTORÁTU PRÁCE. Ak by aj takáto kontrola prišla a našla zamestnancov, ktorí sú aktuálne neprihlásení, aj keď podľa pracovnej zmluvy ešte stále v lehote siedmich dní, o nelegálne zamestnávanie sa bude jednať tak či tak. Takže, ak sa chcete vyhnúť pokute a označeniu nelegálny zamestnávateľ musíte stihnúť prihlásiť zamestnanca do siedmich dní bez toho, aby vám na to prišla kontrola, ktorá v tom čase príde alebo začne.

A ešte jedna potešujúca informácia. Keďže takýmto neúmyselným konaním spadlo do kolónky nelegálny zamestnávateľ aj viac veľkých a známych zamestnávateľov a hrozí, že sa nebudú môcť uchádzať o dotácie, alebo finančnú podporu na zamestnávanie, chystá sa aj veľký generálny pardón. Od 1. 1. 2018 by mali byť spod označenia nelegálny zamestnávateľ oslobodení všetci tí, u ktorých došlo len k vyššie uvedenému administratívnemu pochybeniu.

Samozrejme, zamestnávatelia, ktorí zamestnancov vedome neprihlasujú, si toto označenie aj pokutu plne zaslúžia a na tom sa nemení nič.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.