Denník N

Nespokojné školstvo

 

Dlhšie som uvažoval nad tým, čomu by som sa mal venovať v mojom ďalšom blogu. Momentálne nám v médiách rezonuje téma školstvo a štrajkujúci učitelia. Môžeme sa dočítať, že učitelia na Slovensku hrozia ostrým štrajkom, pokiaľ im vláda nevyhovie v určitých veciach. Je vôbec reálne to, čo žiadajú?

Z môjho pohľadu je veľmi zaujímavé, že sa okolo školstva dejú takéto veci práve teraz, v predvolebnom období. Viacerí vedúci učiteľského štrajku sú z rôznych politických strán. Zdá sa mi, že tu nejde až tak o pomoc učiteľom, ale skôr predvolebný súboj o hlasy voličov. Veď predsa je logické, že pokiaľ by vedúcim štrajku išlo naozaj o veci v prospech učiteľov a školstva, tak by tieto fakty riešili na jeseň, kedy sa rokuje o rozpočte a nie 53 dní pred samotnými voľbami. Vedúci štrajkového výboru Sebelédi deklaroval cieľ, znížiť preferencie SMERu o 5%. Prečo ho zaujíma znižovanie preferencii SMERu?

Z tohto faktu mi vychádza, že vedúcemu štrajkového výboru nešlo až tak o to, aby pomohol školstvu. Toto hovorí za všetko. Ďalší zaujímavý fakt je ten, že ďalšou vedúcou osobnosťou štrajku je kandidát OĽaNO na deviatom mieste v marcových parlamentných voľbách Miroslav Sopko.

Pozrime sa, čo všetko zmenili súčasná vláda v školstve a ako školstvo istými krokmi stále napreduje. Za posledné tri roky sa 4 krát zvyšovali platy v školstve a to o 22%. Nie je to nič prevratné, ale myslím si, že zvýšenie platov o 22% je za toto obdobie viac než dostačujúce. Je dôležité, že tento trend pokračuje aj naďalej. Navyše za tieto tri roky išlo na zvýšenie platov učiteľov takmer pol miliardy eur. Školy sa takisto modernizovali, na tento účel išlo 800 mil. eur.  Nejde iba o financie ktoré išli do školstva. Učitelia dostali aj zákonom vyššiu ochranu pred šikanou, alebo sa zrušilo aj letné prepúšťanie učiteľov.

Z tohto mi vyplýva, že sa vláda snaží vyhovieť požiadavkám učiteľov v najväčšej možnej miere a stále v tom pokračuje.

Teraz najčítanejšie