Denník N

Netreba lobing, keď máme ministerku!

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto – TASR
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto – TASR

Po vymenovaní novej vlády svitla nádej, že Lucia Žitňanská urobí s päťročnou koncipientskou praxou rýchly proces, čím advokácii navráti v očiach mladých ľudí aspoň akú-takú atraktivitu. Avšak po roku nečinnosti sa ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo, že pre neho dĺžka praxe advokátskych koncipientov „nie je témou“. V kontraste s činnosťou ministerstva Lucia Žitňanská opakovane vyhlasuje, že s dĺžkou päťročnej praxe nesúhlasí. Ak máme ministerku, ktorá dlhoročne vystupuje proti päťročnej praxi, prečo to pre jej podriadené ministerstvo „nie je téma“? Ministerstvo v nedávnej relácii uviedlo tri dôvody, pre ktoré neplánuje v najbližšom čase prax skracovať. Iniciatíva za lepšiu advokáciu si na nich posvietila.

1. Dôvod: Neexistencia názorovej zhody v odbornej verejnosti

Údajne neexistuje názorová zhoda v odbornej verejnosti ohľadom skrátenia praxe. Toto tvrdenie sa však neopiera o jediný prieskum podporujúci túto tézu. Naopak, z prieskumu Iniciatívy vyplýva, že až 94,5% z 511 respondentov (členov odbornej verejnosti) „považuje dĺžku koncipientskej praxe za hlavnú príčinu neatraktivity advokátskeho povolania“, ktorá je v súčasnosti na bode mrazu. Medzi respondentmi bolo 47,2% študentov právnických fakúlt; 22,3% vyštudovaných právnikov; 20,9% advokátskych koncipientov; 3,9% advokátov a 5,7% ostatných.

V prieskume Iniciatívy boli nepomerne málo zastúpení advokáti. Na druhej strane je to dobre, nakoľko z agendy ohľadom regulácie koncipientúry by advokáti mali byť vylúčení pre konflikt záujmov brániaci ich nestrannosti. Keď advokát uvažuje o koncipientoch, uvažuje o svojej budúcej konkurencii, s ktorou bude zápasiť o klientov. Pri úvahách o regulácii koncipientury advokát pochopiteľne váži osobný (a rodinný) ekonomický blahobyt na jednej strane a celospoločenský prospech na strane druhej. Je rirodzené, že advokáti častokrát uprednostnia seba a rodinu pred spoločnosťou. Dôsledkom toho advokáti nestoja o veľký počet kvalitných koncipientov. Česť advokátom, ktorí napriek tomu uprednostnili spoločnosť a jednoznačne podporujú skrátenie koncipientskej praxe.

Lucia Žitňanská zaujatosť advokátov sama potvrdila v rozprave o novele zákona o advokácii predlžujúcej prax, keď povedala: „na úvod musím dať zadosť zákonu o konflikte záujmov a povedať, že som zapísaná v zozname advokátov, aj keď momentálne s pozastaveným výkonom, aj keď z toho, čo dnes poviem, to bude možno vyzerať tak, že som v konflikte v záujme s tým, že možno raz si ešte tú činnosť obnovím“.

Lucia Žitňanská by mala načúvať odporúčaniam výhradne nezaujatých členov odbornej verejnosti, pri ktorých existuje predpoklad, že im bude záležať na kvalite advokácie, ako celku. Pri takomto postupe bude zrejmé, že názorová zhoda na skrátení koncipientskej praxe v odbornej verejnosti existuje. Dôkazy o negatívnych dopadoch päťročnej praxe boli Iniciatívou rozpracované vo viacerých publikáciách a k dnešnému dňu neboli žiadnym subjektom vyvrátené. Preto považujeme túto prekážku za odstránenú.

2. Dôvod: Nutnosť počkať si na analýzu vplyvu päťročnej praxe na kvalitu koncipientov do ukončenia päťročného cyklu (2018)

Vyčkávanie na výsledky analýzy vplyvu päťročnej praxe na kvalitu koncipientov je zavádzajúcou výhovorkou. Na posúdenie vplyvu koncipientskej praxe by sme potrebovali:

  • metódu, ktorou by sa dáta zbierali a bola by rovnaká počas celého sledovaného obdobia, t.j. aspoň od roku 2010 do roku 2018;
  • uplatňovanie danej metódy v praxi počas celého sledovaného obdobia; a zároveň
  • extrakciu a analýzu dát, aby sme mohli porovnať vývoj kvality koncipientov aspoň od roku 2010.

Podľa informácií Iniciatívy, ani jeden z vyššie uvedených krokov nebol nikým uskutočnený. Aj keby sme dnes začali s výskumom kvality koncipientov, výsledky nebudeme mať s čím porovnať, nakoľko nevieme stanoviť kvalitu koncipientov v minulosti. Preto čakanie na analýzu vplyvov päťročnej praxe na kvalitu koncipientov je ako čakanie na Godota… nepríde nikdy, teda maximálne na zaužívanej úrovni pocitov a dojmov podporovateľov päťročnej praxe. V tejto veci nie sú nápomocné ani výsledky advokátskych skúšok, nakoľko ich štruktúra sa v priebehu sledovaného obdobia zásadne zmenila, pričom ich výsledok do značnej miery závisí na subjektívnom pocite skúšajúcich advokátov, ktorých inherentnú zaujatosť vo veci sme opísali vyššie.

Preto kladieme jednoduchú otázku: Na základe akých údajov o kvalite koncipientov z rokov 2010 až 2012 má byť vyhodnotený vplyv päťročnej praxe na kvalitu súčasných koncipientov? Ak nimi ministerstvo disponuje, žiadame ich bezodkladné zverejnenie. Ak predmetnými údajmi nedisponuje, považujeme tento dôvod za prekonaný.

3. Dôvod: Na skrátenie praxe je potrebná dohoda koaličných partnerov

Súhlasíme, že bez širšej dohody relevantných politických subjektov skrátenie praxe nie je možné. My ale od Lucie Žitňanskej nežiadame samotné presadenie skrátenia praxe, ale verejné a aktívne zasadenie sa o jej skrátenie tak, ako to činila v roku 2012. Ide o apolitickú agendu, bez vplyvu na štátny rozpočet, naprávajúcu veľkú krivdu, majúcu enormný spoločenský význam a pozostávajúcu zo zmeny jedného čísla v zákone.

Preto vo svetle dlhoročných vyjadrení a tiež skutočnosti, že v súčasnej vláde je na túto agendu Lucia Žitňanská najpovolanejšia osoba, ju týmto vyzývame na osobné zasadenie sa o skrátenie koncipientskej praxe. Sme presvedčení, že jej argumenty a apel na straníckych a koaličných kolegov môžu predstavovať zásadnú silu pri presadení skrátenia praxe.

Záver

Už ako poslankyňa NR SR, Lucia Žitňanská svoj blog v roku 2012 pod názvom „Netreba lobing, keď máme ministra“ ukončila slovami „V akej podobe prejde novela zákona o advokácii parlamentom ukáže, či premiér Fico priority vedenia ministerstva spravodlivosti vníma ako politický náklad, ktorý stojí zato alebo nie“. Veríme, že aj dnes platí „Netreba lobing, keď máme ministra“, nakoľko sme presvedčení, že „máme ministerku“, ktorá dlhoročne podporuje trojročnú koncipientskú prax. Pri vyvrátení vyššie uvedených dôvodov veríme, že Lucia Žitňanská dnes vníma priority ministerstva spravodlivosti ako „politický náklad, ktorý stojí zato“, a že aj vďaka jednoročnému úsiliu desiatok dobrovoľníkov z Iniciatívy za lepšiu advokáciu a tisícov podporovateľov, čaká zástancov päťročnej praxe náročný (ak nie nemožný) argumentačný výkon.

Viac informácií o kampani Iniciatívy za lepšiu advokáciu nájdete TU: https://lepsiaadvokacia.sk/

Teraz najčítanejšie

Lepšia advokácia

Sme skupina právnikov, advokátov, študentov práva a advokátskych koncipientov. Pochádzame z rôznych kútov Slovenska a pôsobíme (alebo sme pôsobili) na univerzitách, v advokátskych kanceláriách a vo verejných inštitúciách doma aj v zahraničí. Všetkých nás spája láska k domovine a tiež túžba meniť našu krajinu na lepšie miesto pre život.