Denník N

Inovatívny ekosystém na Slovensku – z nuly na sto za sedem rokov?

Potenciál. Slovo, ktoré sa v súvislosti s inováciami na Slovensko skloňuje stále častejšie. Potenciál slovenských inovácií rastie z roka na rok najmä vďaka technologickým spoločnostiam, ktoré svojím (z)dravým rastom prispievajú k transformácii slovenskej ekonomiky z montážnej haly Európy na ekonomiku s vysokou pridanou hodnotou.

Na začiatku decembra sa do Novej budovy SND zbehlo niekoľko stoviek inovátorov, podnikateľov, investorov a nadšencov, ktorí sa zúčastnili už siedmeho ročníka Startup Awards, súťaže pre začínajúce, spravidla technologické spoločnosti. 

Slovenský inovatívny ekosystém za posledných 7 rokov prešiel výraznou premenou z komunity pár nadšencov do rozvinutého ekosystému startupov, investorov, akademikov a korporácií, ktoré sa inovatívnej ekonomike venujú naplno. Mnohé zo spoločností, ktoré pred siedmimi rokmi skúšali šťastie v prvom ročníku Startup Awards, už dnes píše úspešné príbehy rastu a expanzie na zahraničné trhy a inšpiruje ďalších na ich ceste za úspechom.

Inovatívne a rýchlo rastúce spoločnosti (takzvané scale upy) sú hnacím motorom ekonomiky 21. storočia. Sú to práve scale upy s ich inovatívnymi produktami a dravým rastom, ktoré generujú významné percento pracovných miest a zvyšujú konkurencieschopnosť národnej ekonomiky.

Prínos scale upov pre ekonomiku je neprehliadnuteľný aj na Slovensku vďaka spoločnostiam ako Martinus, Websupport, InLoop, Exponea či sli.do. Nový report od Neulogy, EIT Digital a SAPIE, ktorý uzrel svetlo sveta práve počas Startup Awards, predstavuje slovenský inovatívny ekosystém optikou 15 najlepších slovenských rýchlo rastúcich spoločností.

Pätnástka spoločností, ktoré to dopracovali do reportu, zamestnáva 850 ľudí a vygenerovalo v roku 2016 viac než 23 miliónov eur obratu. Všetky spoločnosti operujú aj v zahraničí, tretina z nich ponúka svoje produkty a služby celosvetovo. Vďaka raketovému rastu a vysokej pridanej hodnote prinášajú slovenskej ekonomike nielen príjmy, ale aj know how, skúsenosti a inovácie, ktoré pomáhajú Slovensku rásť.

Spolu s ich príbehmi spoznáte príbeh slovenského ekosystému od jeho zrodu, kedy slovo startup poznala len hŕstka nadšencov a bláznov do technológií až po súčasnosť. Report vnáša svetlo do každodenných radostí a starostí top 15 rýchlo rastúcich spoločností v slovenskom podnikateľskom prostredí a venuje sa trom horúcim témam každej inovatívnej spoločnosti – stratégiám rastu, investičným príležitostiam a podmienkam aplikovaného výskumu v podnikaní.

Pri písaní reportu sa často opakovalo jedno slovo – potenciál. Hoci vybraná pätnástka nemôže byť považovaná za reprezentatívnu vzorku slovenských inovatívnych spoločností, príbehy ňou písané sú dôkazom, že rýchlo rastúce spoločnosti sú kľúčom k posunu Slovenska od montážnej haly Európy do spoločnosti top inovatívnych krajín.

Report v anglickom jazyku nájdete tu.

 

Autor článku: Adela Zábražná

Autorka je výkonná riaditeľka Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku.

Teraz najčítanejšie

Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku

Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku je najväčšou organizáciou združujúcou viac než 130 subjektov, ktoré tvoria ekosystém inovatívnej a digitálnej ekonomiky na Slovensku a tvorí platformu, ktorá spája podnikateľov (najmä malých a stredných, dalej len SME a startupy)  investorov a tvorcov rozhodnutí v inovatívnom ekosystéme. Viac o SAPIE sa dozviete na našom webe www.sapie.sk.