Denník N

Neuveríte, čo sa stalo v Plaveckom Štvrtku: odpísaní pubertiaci v akcii

Soňa (vpravo) a jej "mentorčatá". Foto - archív S.K.
Soňa (vpravo) a jej „mentorčatá“. Foto – archív S.K.

Neskončili ani strednú školu, no dnes pomáhajú mladším a organizujú akcie pre svoju komunitu. Ako je to možné? Počas dvoch rokov učenia v Plaveckom Štvrtku som zistila, že stačí málo – pravidelne sa stretávať, zaujímať sa o ich problémy a byť ich sprievodcom v ťažkých životných situáciách.

Soňa Koreňová je jednou z prvých ambasádoriek programu Teach for Slovakia.

Tesne pred Vianocami spravila skupinka pubertiakov nevídanú vec – zorganizovali futbalový turnaj.

Poďme si povedať, čo na to treba. Najskôr musíte vybaviť priestory, kde sa bude hrať. Potom, samozrejme, musíte zohnať ľudí, ktorí budú hrať. Hráčom musíte vybaviť občerstvenie. A to celé treba poriadne premyslieť a naplánovať.

Bolo to prvýkrát v živote, keď títo mladí zažili, čo znamená zodpovednosť. A dopadlo to výborne, na turnaj sa prišlo pozrieť 70 ľudí. Čo je na tom zvláštne?

To, že tieto decká pochádzajú z osady v Plaveckom Štvrtku, a časť z nich už dokonca predčasne vypadla zo strednej školy.

Sú tieto deti neschopné?

Odsúdení na neúspech

Predstavte si, že ste sa narodili do chudobnej rodiny.

Keď trošku vyrastiete, rodičia vás neprihlásia do škôlky. Keď nastúpite do školy, nie vždy vás môžu, či chcú odprevádzať do školy. Domáce úlohy si s vami z rôznych dôvodov na prvom stupni základnej školy nerobia. Doma rozprávate iným jazykom než v škole. V prípade, že vám niečo nejde, do učenia vás nik nemotivuje.

Čo myslíte, aká je vaša šanca úspešne pokračovať v štúdiu na strednej škole? Asi nie je ťažké uhádnuť odpoveď.

graf_sona
Údaje zo štúdie UNDP.

V roku 2014 na Slovensku zmaturovali štyria z piatich ľudí. V porovnaní s inými vyspelými štátmi sme na tom teda celkom dobre – až na jednu skupinu. Len jeden z piatich Rómov má stredoškolské vzdelanie. A keď sa pozrieme na najťažšie komunity Rómov, maturitu tam majú v priemere dvaja zo sto ľudí. 2 percentá.

Znova tá istá otázka – je to tým, že sú nešikovní? Alebo je problémom niečo iné, niečo, o čom sa síce veľa rozpráva, ale tam sa to často aj skončí?

Nečakať na iných, začať od seba

Ja som takéto deti spoznala cez program Teach for Slovakia, keď som dva roky učila na základnej škole v Plaveckom Štvrtku.

Tu som stretla aj jedenásť mladých ľudí, ktorí sa napriek množstvu prekážok odhodlali ísť na strednú školu. Dnes však už minimálne päť z nich neštuduje a viacerí sa budú ešte veľa rokov lopotiť v ťažkých, nízko kvalifikovaných prácach za málo peňazí.

Spolu s dvoma ďalšími kolegami sme sa preto rozhodli, že už nebudeme čakať na iných, a skúsime s tým niečo spraviť my sami.

Fungovalo to takto: na začiatku sme podchytili štyroch čerstvých stredoškolákov a dve deviatačky. Dohodli sme sa, že sa budeme pravidelne stretávať a spoločne makať na cieľoch v škole i osobnom živote. Na stretnutiach sme sa bavili o tom, čo kto zažil za posledný týždeň, čo ho potešilo, sklamalo, aké sú naše ciele, vízie a plány.

Tak vzniklo občianske združenie Cesta mladých, ktorého cieľom je stmeľovať komunitu, rozvíjať zodpovednosť za svoj vlastný rozvoj a hlavne hľadať cesty, ako byť vzorom pre ľudí z komunity a mimo nej.

Po futbalovom turnaji. Foto - archív S.K.
Po futbalovom turnaji. Foto – archív S.K.

Cesta mladých – cesta von z bludného kruhu

To, čo v Ceste mladých robíme, sa volá mentoring.

Mladým ponúkame predovšetkým vzťah, ktorý je založený na dôvere a pomoci pri riešení problémov v ich životoch. Pre nás niekedy banálnych, pre nich zásadne ovplyvňujúcich ich budúcnosť.

Vďaka tomu sa pravidelne stretávajú s ľuďmi z iného prostredia. Majú možnosť zistiť, čo sa núka na pracovnom trhu, môžu dobehnúť zameškané vedomosti, a tiež získať vzory, ktoré ich inšpirujú zmeniť ich vlastné životy.

Prax ukazuje, že u mladých ľudí, ktorí zažijú mentoring, je vyššia pravdepodobnosť, že budú socioekonomicky aktívni a budú dobre a kreatívne zvládať záťažové situácie.

Mentoring dokáže pozitívne ovplyvniť aj to, či zotrváte vo vzdelávaní a odbornej príprave.

Darí sa to?

Aj keď sme stále len na začiatku a potrebujeme veľa podpory, jedným z našich najväčších úspechov je práca na projekte spolu s organizáciou Francesco.

Naši mladí členovia majú možnosť vďaka dobrovoľníkom v komunitnom centre (priamo v osade v Plaveckom Štvrtku) pravidelne pomáhať pri doučovaniach mladších žiakov. Sami si nielen zopakujú učivo, ale zároveň sa učia zodpovednosti a tomu, ako pracovať so skupinou iných ľudí a viesť ich. Je to cesta, ako vracať spoločnosti späť.

Plány na tento rok sú veľkolepé, zvolili sme si však cestu trpezlivosti – krok po krôčiku cez pravidelné stretnutia, ďalšie dobrovoľnícke a komunitné aktivity, no hlavne cez naše príbehy chceme ukazovať, že sa to dá.

Zväčša na to nepotrebujeme nič špeciálne – stačí nám vedomie, že každá zmena sa začína od nás samých!

Cez pomoc iným pomáhajú aj sami sebe. Foto - archív S.K.
Cez pomoc iným pomáhajú aj sami sebe. Foto – archív S.K.

Tak teda kto, ak nie my, a kedy, ak nie teraz?

Moja cesta sa začala takmer pred troma rokmi jedným jednoduchým krokom – prihláškou do programu Teach for Slovakia.

Tu som sa aj ja osobne stretla s mentoringom, koučingom a mnohými inšpiratívnymi ľuďmi, a tu som dva roky môjho života venovala práci s deťmi a v komunite v Plaveckom Štvrtku. Tu som zistila, čo je problém a ako by sa dal riešiť.

Teraz v role ambasádora – absolventa programu – pomáham rozvíjať témy vzdelávania na Úrade splnomocnenca pre rómske komunity, prostredníctvom nového projektu v rámci Teach for Slovakia a cez vlastné občianske združenie.

Skúsenosť, že zmena je možná a môžem byť pri tom, by som rada dopriala aj vám.

Pripojte sa k nám a buďte aj vy zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete. (Prihlásiť sa môžete do 9. apríla.)

 

Soňa Koreňová

Autorka je ambasádorka programu Teach for Slovakia.

Teraz najčítanejšie

Teach for Slovakia

Víziou Teach for Slovakia je, aby raz všetky naše deti mali šancu v živote uspieť. Preto spája a ďalej podporuje ľudí s líderským potenciálom a zápalom pre lepší vzdelávací systém. Ponúka intenzívny program osobnostného a profesionálneho rozvoja pre aktívnych ľudí, ktorí chcú k tejto vízii prispieť.