Denník N

Neviem si vybrať!

Častý argument súčasnou situáciou otrávených ľudí, alebo tých, ktorí si už jednoducho zvykli a majú pocit, že sú len kvapkou v mori, ktorá veľa nezmôže. Ale… o voľbách možno nabudúce.

Takmer 13,5 tisíc organizácií v treťom sektore, ktoré sa na jeseň minulého roka registrovali do zoznamu prijímateľov pre použite podielu zaplatenej dane na osobitné účely. V ľudskej reči sú to tisíce organizácií, ktoré robia mnohokrát to, čo by mal robiť práve štát, no on to nerobí. Práve ten štát, o ktorého smerovaní rozhodneme v marci. Marec bude zlomový. Snáď nás nezlomí.

A ak by to predsalen vyzeralo, že budeme mať na mále, sú tu desaťtisíce ľudí a tisíce organizácií, ktoré často v nepochopiteľných podmienkach a s polenami pod nohami hľadajú riešenia reálnych problémov jednotlivcov, skupín či komunít. Tých problémov, ktoré sa od stola v kancelárii v presklených budovách nezdajú byť problémom, alebo v porovnaní s ,,dôležitejšími“ problémami nie sú témami dňa, mesiaca, roka a nakoniec vôbec.

Čo riešia?

Malé krôčiky v podobe čistejších sídlisk, pokusov o obnovu komunitného života nielen v Bratislave cez väčšie prelomové organizácie, ktoré našli nové spôsoby, ako poskytovať elementárnu starostlivosť ľuďom v akomkoľvek veku nielen na okraji spoločnosti ale aj na prvý pohľad v jej strede, až po tie najväčšie, ktoré sú jedinou stopkou pred svojvôľou štátnej moci a tak chránia častokrát nielen naše základné občianske práva, ale dávajú pozor na tak bohaté prírodné ale aj kultúrne dedičstvo. Je naozaj kopec tých, ktorých hnacím motorom nie je finančný zisk, ale skôr ten morálny či nehynúca potreba niečo po sebe zanechať. Pomáhať tým, ktorí to potrebujú, je už veľmi zvláštne sprofanovaná hláška, tak ju nepoužijem. Radšej napíšem, že tentokrát si naozaj skúste vybrať a veriť, že práve vaša voľba môže zmeniť svet, v ktorom žijeme.

Letmým prebehnutím zoznamu poberateľov 2% resp. 3%, sa mi popravde uľavilo. Občasný pocit márnosti a nejasnosti z ďalšieho smerovania, vystriedal pocit pokoja, že stále je tu množstvo tých, ktorí vedia, čo robiť a aj to, čo nerobiť. Mám pocit, že častokrát práve v tých najvyšších kruhoch je absolútne nejasné, čo robiť, aby sa problémy vyriešili, systémy zjednodušili, vytvárali lepšie podmienky pre prosperitu štátu a jeho občanov, ale je absolútne jasné, čo by sa robiť nemalo, no na to je akosi dosť priestoru. Reálnym príkladom toho, ako sa dá vecami pohnúť, uľahčiť život je skvelá iniciatíva posledných mesiacov slovensko.digital, aj vďaka ktorej sa zo žiadosti o voľbu zo zahraničia nestala zase raz nočná mora. Takýchto iniciatív je veľmi veľa. No v prime time svoj priestor nedostanú. To však nie je výčitka. Častokrát ľuďom stojacim za týmito organizáciami o medializáciu ani nejde. ,,Hranie sa na svojom piesočku“ s vidinou reálneho pozitívneho dopadu na adresátov pomoci je viac než pár minút slávy.

Je takmer koniec januára a čas sa kráti.

Už niekoľko dní nájdete na webe Notárskej komory zverejnený zoznam poberateľov podielu zo zaplatenej dane. To sú tie 2% alebo 3%, ktoré môžete zaškrtnúť už v marci či apríli vo svojom daňovom priznaní. Nájdite si chvíľku a zvážte, či sa predsalen s odvedenými daňami zo svojich príjmov nepodelíte s niektorou z organizácií. Na výber je ich naozaj neúrekom. Najbližšie keď sa vás zamestnávateľ opýta, či máte záujem darovať 2% z daní, skúste odpovedať áno a ak sa neopýta, povedzte mu to sami.

Všetci vieme, na čo by sme chceli použiť naše dane, no nik sa nás nato bežne nepýta. Teraz je však možnosť prehovoriť. Tak to skúsme naplno využiť. O nič neprídeme, ba priam naopak. Prispejeme k fungovaniu vybranej organizácie, ktorej existencia by bola bez tých 2% o čosi viac náročnejšia.

A čo základná nedôvera v to, že ako sa bude s peniazmi ,,šafáriť“? Nuž, požičiam si slová Pavla Sybilu: ,,No som si takmer istý, že mrňavá dôvera a súdržnosť je nezlučiteľná s dobre fungujúcim štátom“, a my snáď chceme byť jedného dňa fungujúcim štátom. Tak skúste veriť, že je možné si aj dobre vybrať.

Ďakujem, že pre vás bude marec mesiacom viacerých volieb.

Viac informácií o možnosti poukázať 2% z daní nájdete TU.

Teraz najčítanejšie