Denník N

Nevoľme ako bezdomovci

„Ja voliť nebudem, nemám koho,“ hovorí jeden môj priateľ. „Všetci sú rovnakí,“ hovorí druhý. Zdá sa, ako keby stále viac ľudí rezignovalo a strčením hlavy do piesku chcelo demonštratívne ukázať, že oni sa na tom (nech je „to“ čokoľvek) podieľať nebudú. Je však nevolenie naozaj východiskom?

Aby som hneď nevzbudil verejné pohoršenie: nevolenie je úplne legitímna voľba – ak človek verí, že je úplne jedno, kto krajinu spravuje. Napríklad takému bezdomovcovi to je asi naozaj jedno. Z jeho pohľadu sú všetci „tam hore“ rovnakí. Nevie medzi nimi rozlišovať a nevolením tak odovzdáva jasné posolstvo: nezáleží mi na tom, kto krajinu spravuje.

Čo však nesedí, je postoj, ktorý sa snaží „voľbu nohami“ prezentovať ako morálne nadradenú voľbe hlavou. Za slovami „odmietam menšie zlo“ sa obvykle šikovne schováva „a k tomu sa ja neznížim“. Toto je morálny gýč. Prečo? Z týchto dôvodov:

  1. Aj nevolením volíme. Nevoľba je slobodné rozhodnutie. Inak povedané, slobodná voľba.
  2. Voľbou nevoliť v skutočnosti pomáhame zlu väčšiemu. Svoj hlas rozložíme všetkým na základe toho, ako rozhodnú spoluobčania, takže volíme najmä Veľkého Ochrancu. Áno, je to tak jednoduché.

V skutočnosti máme na výber. Kto si myslí, že Róbert Balíček Fico spravuje krajinu dobre, nech volí Smer. Kto si to nemyslí, má dnes tieto viac-menej reálne možnosti:

  • Môže voliť nádej na sfunkčnenie štátu – môže voliť #SIEŤ (nemusí milovať predsedu, je tam aj hromada iných osobností počnúc Mirom Beblavým).
  • Môže voliť maďarsko-humanistický Most-Híd (strana asi nikdy nebude premiérska, ale vedie ju slušný politik a stojí za ním okrem neznámych premenných aj pár dobrých osobností).
  • Môže voliť konzervatívnu nemennosť KDH (napriek všetkému je to na politickej scéne stálica – kým bude kontrolovaná pred excesmi, snáď neprekvapí ani neurazí).
  • Môže voliť antisystémovo-protikorupčné OĽaNOVA (projekt je síce nevhodný na vládnutie, ale do opozície je dobrý a má na kandidátke mnoho slušných ľudí).
  • Môže voliť liberálne-protieurópsku SaS (škoda toho prehnaného euroskepticizmu, ale presvedčený liberálny volič veľmi inú možnosť nemá).

Nestačí? Že nikto z nich nie je dokonalý? Hm. Ak ste kresťan, tak pre vás tu bol jediný dokonalý – ako odmenu sme ho priklincovali na kríž. Ak kresťan nie ste, nemáte ani toho jedného.

Zbavme sa predstavy, že politik, aby sme ho volili, musí na 98 percent odrážať naše názory. Vyberme si – pretože inak si vyberáme Smer. Nevoľme ako bezdomovci.

Teraz najčítanejšie