Denník N

Nezatváraj oči je uveriteľná fikcia o jednom únose

Únos dieťaťa je veľmi bolestivou traumou pre každého rodiča a vždy zasiahne aj jeho najbližšie okolie. Frustrujúcim sa stáva už aj ako dejová linka vo filme alebo v knihe. Je tomu tak aj v románe Nezatváraj oči.

V Európskej únii zaznamenajú hlásenie o nezvestnom dieťati každé dve minúty. Za nezvestné sa na Slovensku považuje také dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu, je ohrozené na živote a zdraví, a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii.

Polícia SR v roku 2016 pátrala po 1 751 osobách vo veku do 18 rokov, úspešne vypátrala 1 685 z nich. K 24. máju tohto roka slovenská polícia evidovala 97 nezvestných detí, z toho 23 maloletých vo veku do 15 rokov a 74 mladistvých vo veku od 15 do 18 rokov.

Najčastejšie ide o deti na úteku, maloletých bez sprievodu, náhodne stratené deti, ale žiaľ aj kriminálne únosy a rodičovské únosy. Podľa policajných štatistík predstavujú rodičovské únosy viac ako tretinu nezvestnosti slovenských detí, pričom veľké percento tvoria aj medzinárodné rodičovské únosy.

Únos dieťaťa je veľmi bolestivou traumou pre každého rodiča a vždy zasiahne aj jeho najbližšie okolie. Frustrujúcim sa stáva už aj ako dejová linka vo filme alebo v knihe. Je tomu tak aj v románe s názvom Nezatváraj oči, ktorý si u britskej kritiky vyslúžil prezývku „Jednotka medzi bestsellermi“.

Celý jeho dej je vystavaný na psychologických aspektoch, ktoré k únosu dieťaťa vedú konkrétneho páchateľa, a na druhej strane tiež na tom, ako tento akt prežívajú príbuzní unesenej obete. V tomto fiktívnom prípade ide o únos päťročného dievčatka menom Chloe, hoci na úplnom začiatku sa celá situácia javí iba ako nevinná hra. Malá Chloe sa vo verejnom parku hrala s matkou na schovávačku, no kým rodička za stromom rátala do sto a popritom ako pracujúca matka vybavila telefonát s klientom, dieťa sa bez stopy stratilo.

To, čo najskôr vyzerá ako schopnosť malej Chloe dokonale sa schovávať, sa po hodine mení na skutočnú rodinnú drámu. Nikto si nič podozrivé nevšimol, pretože jedným zo symptómov súčasnosti je aj fakt, že ľudia sú naživo k bezprostrednému okoliu stále menej všímaví, o to viac pozornosti však venujú riešeniu globálnych problémov vo virtuálnom svete.

Autorka od momentu straty dievčatka podáva veľmi sugestívny pohľad do rodiny, ktorá je takouto nepriaznivou skúsenosťou zasiahnutá a zároveň prináša aj obraz blízkeho okolia, pohľady susedov, médií a v súčasnosti asi najbolestnejšieho verejného praniera v podobe virtuálnych sociálnych sietí, kde používatelia bez najmenších znalostí detailov, dokážu vytvárať tie najnepredstaviteľnejšie obvinenia a scenáre.

Po bitke je prosto každý generál, a tak je matka podľa Facebooku a Twitteru nespoľahlivá, páchateľ je určite pedofil a polícia úplne neschopná. Bulvárne média k tomu ešte pridávajú vlastné morbídne fikcie, a tak už päť dní od nezvestnosti dievčatka, sa o malej Chloe uvažuje ako o mŕtvej a zneužitej pedofilom.

Skutočnosť  môže byť však úplne iná a v tomto konkrétnom prípade aj je. Nedá sa však povedať, že by dieťaťu nebolo ubližované, pretože každé nedobrovoľné odlúčenie dieťaťa o rodiča, je vlastne násilným aktom. Pre pokoj duše to však uzavrime tým, že malá Chloe nebola vystavená sexuálnemu násiliu a ani inej forme fyzického týrania.

Vzhľadom na to, že ide o thriller, ďalšie fakty o páchateľovi však musím zamlčať, hoci čitateľovi je identita únoscu známa v podstate od začiatku. Podstatou príbehu vlastne ani nie je detektívna identifikácia vinníka.

Román Nezatváraj oči je skôr psychologickou drámou o pocitoch a strachoch, ktoré vyvolá akákoľvek nezvestnosť blízkej osoby, v tomto prípade dieťaťa, a tiež o zúfalých činoch, ktorých príčinou môže byť práva strata milovanej osoby.

V čitateľovi však z napísaného asi najviac zarezonuje opis toho, ako je skutočne ľahké zmanipulovať päťročné dieťa bez použitia fyzického násilia, a to aj napriek tomu, že väčšina rodičov je presvedčená, že ich dieťa by na žiadne návnady cudzej osoby nenaletelo.

Malá Chloe takéto deti tiež reprezentuje. Na svoj vek vykazuje primerané rozumové schopnosti, dokáže sa pýtať a argumentačne odporovať, no napriek tomu je zraniteľná v emočnej oblasti, dopláca na úplne prirodzenú detskú naivitu a inklináciu k hrám. Okrem toho je zneužitá aj jej láska k mame a súrodencom, a samozrejme nechýbajú ani palacinky a teplé mlieko.

 

Linda Green: Nezatváraj oči, Vydavateľstvo: Tatran, 2017, Preklad: Barbora Kráľová

Teraz najčítanejšie