Denník N

Nezdieľajte text Lasicu o moslimoch, je to podvrh

Opäť sa šíri emotívny text pripisovaný humoristovi a hercovi Milanovi Lasicovi. Tentokrát upozorňuje na hrozbu islamu a obrovskou rýchlosťou sa šíri na Facebooku.

Ide o fotku Milana Lasicu, pri ktorej je nasledujúci text so žiadosťou, aby to ľudia zdieľali a mnohí zdieľajú: „Schyľuje sa k stretu civilizácií a my sa nemôžeme len tak nečinne prizerať, ako islam ovládne Európu. Lebo to nám hrozí. To sú dva odlišné svety – Picasso, Beethoven, Goethe, Einstein, Newton… To všetko boli kresťania. Poznáte nejakého moslimského vedca alebo umelca? Nemôžeme sa vzdať niečoho, čo sme budovali stáročia. Pozrite sa, koľko majú moslimovia deti. Bojím sa, že o niekoľko desaťročí ich v Európe bude viac než kresťanov. Myslíte, že sa prispôsobia? Nie, oni sa nechcú prispôsobovať. Budú chcieť žiť po svojom. Zaviesť šáriu, zakázať alkohol, ženy sa budú musieť zahaľovať. A to ešte nehovorím o terorizme. Musíme a ozvať, kým je čas!“

Fotka, ktorá sa šíri na Facebooku

Pri citáte je len fotografia Lasicu a pod tým ako zdroj Slovenka 47/2011. Fotka s citátom má po niekoľkých hodinách len na jednej bezvýznamnej stránke na Facebooku viac ako tisíc zdieľaní. Pôvodný autor koláže nie je jasný.

Podobných výmyslov je teraz neúrekom.

Pozrela som si dôkladne archív Slovenky, žiaden taký citát Lasicu som nenašla. Pravosť citátu poprela aj manželka humoristu, poslankyňa parlamentu Magda Vášáryová. „Niečo také môj muž nenapísal, je to podvrh. Škoda, že nevieme, kto to produkuje a schováva sa za Lasicu, lebo zrejme sa bojí vystúpiť z jeho tieňa. Je to podlé!“ povedala pre blog Vášáryová. „Nedáva žiadne vyhlásenia. Keď, tak dá rozhovor, alebo napíše sám článok do serióznych novín,“ dodala.

Nie je to prvýkrát, čo zneužili meno Milana Lasicu na šírenie emotívnych odkazov. Tzv. text s názvom Radosť vládnuť tomuto svetu sa šíril ako virál na sociálnych sieťach opakovane od roku 2011, hoci sám Lasica jeho autenticitu dôrazne poprel.

Viac: S virálnym textom Radosť vládnuť tomuto svetu, nemá Lasica nič spoločné

Podobne ako teraz, aj vtedy bol text emotívny, no štylisticky amatérsky. Teraz má aj faktografické chyby.

Aktualizácia 14.9.: Autori virálnej fotografie sa Milanovi Lasicovi ospravedlnili

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.