Denník N

Nie je dôležité vyhrať? Stačí sa zúčastniť?

Pár myšlienok k zapojeniu sa do života – prečo sa chceme len zúčastniť?

 

Už ako deti nás učili, že nie je dôležité vyhrať, však nie ste aj tak žiaci tej najlepšej športovej školy, tak prečo by ste mali vyhrať? A predsa som ich v tomto nepočúval. Prečo by som mal ísť na nejaký turnaj, do nejakého zápasu s tým, že sa chcem len zúčastniť. Dať si kvačku – check – bol som tam a koniec. Nie, toto nešlo dokopy. Keď už som sa na niečo dal, snažil som sa zvíťaziť – všetky turnaje boli síce amatérske ale vďaka tejto chuti sa mi to párkrát podarilo – ako malý chlapec hokejbalový turnaj, na strednej škole futbalový turnaj školy, na vysokej škole volejbalový turnaj. Všetko bolo však závislé od spoločných výkonov každého jedného hráča v našom družstve. Preto som to ani ja neflákal.

Premietnime si to na život, mnoho z nás ide do svojich dní s tým, že však nemusím vyhrať, stačí keď sa zúčastním, stačí si ten život nejako prežiť. Pôjdem na základnú školu, potom strednú nejako vyberiem, po nej práca alebo ešte výšku, kým mi rodičia zasponzorujú a potom nejako bolo, nejako bude. Osud to nejako zariadi. Prečo? Prečo sa snažíme brať všetky veci ako sú – obrazne povedané lopta letí 2 metre od nás a my ju necháme spadnúť? Necháme nech druhí vyhrajú tak jednoducho? Život a každý náš deň od nás očakáva, že budeme aktívnymi hráčmi družstva našich rodín, priateľov, spoločenstiev, v ktorých fungujeme. Že sa trošku zapojíme do fungovania vecí, že sa „hodíme po tej lopte“ a prihráme tak ďalšiemu nášmu hráčovi. Nezúčastňujme sa našich dní, snažme sa ich vyhrávať a radšej spotený odchádzať domov po zápase (i keď možno s prehrou), ako odchádzať „voňavý“ a ľahostajný.

Prajem nám veľa, veľa príjemných prihrávok s priateľmi, super bloky od nepriateľských lôpt a najmä parádne zakončenia smečmi, lebo to je to, čo robí život akčným – zabombujme situácie, ktoré nás chcú dostať a začnime vyhrávať svoj život.

Teraz najčítanejšie

Juraj Šimkovič

Som obyčajný chalan z malého mesta, žijúci v hlavnom meste našej krajiny. Za posledný rok sa mi podarilo vyhecovať sa a snažím sa každým dňom skvalitňovať svoju osobnosť a odovzdávať svoje myšlienky. Momentálne som športovým manažérom, predchádzajúcim zamestnaním som bol vychovávateľ v ŠKD v Bratislave. Vyštudovaný sociálny pedagóg a vychovávateľ. Rád sa inšpirujem, no ešte radšej by som v budúcnosti inšpiroval a pomáha druhým k zlepšeniu kvality života.