Denník N

Nie je tunelovanie ako tunelovanie

Nie je tunelovanie eurofondov ako tunelovanie eurofondov. Dokonca ani skoro rovnaký model tunelovania nemusí vypáliť rovnako. Je napríklad rozdiel, či sa naň príde počas uhorkovej sezóny alebo mimo nej. A či je v ňom nejako zapletený potentát Smeru alebo nie.

MÁJI 2014 môj kolega z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Ivan Kuhn prezentoval na tlačovej konfeencii podozrenia z tunelovania eurofondov v kauze STAR EU. V máji nie je uhorková sezóna, a tak sa neudialo nič.

Ivan svoje zistenia doplnil, spracoval ich do podoby štúdie Externý projektový manažment ako forma tunelovania fondov Európskej únie a v AUGUSTE 2014 ich opäť zverejnil. Keďže v auguste uhorková sezóna je, tento raz sa už čosi stalo. Médiá si tému všimli a z témy sa stala kauza. Pikantnými robili zistenia o tunelovaní eurofondov v réžii firmy STAR EU aj informácie z článkov publikovaných v marci 2008 v denníku SME, podľa ktorých vtedajší generálny manažér strany SMER-SD a súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter odporúčal starostom a primátorom za SMER-SD v Košickom a Prešovskom kraji na prípravu projektov práve firmu STAR EU.

Keďže uhorka má vplyv iba na médiá, ale nie na činnosť štátnych orgánov, bolo potrebné veci trochu pomôcť. Daniel Lipšic a Gábor Grendel podali podnety na Najvyšší kontrolný úrad a Úrad pre verejné obstarávanie a ja som podal trestné oznámenie. Uhorková sezóna skončila a znovu sa nestalo nič. Až v MARCI 2015 som sa dozvedel, že sa polícia snaží zamiesť kauzu pod koberec. Tak som podal sťažnosť. Hoci sa polícia snažila urobiť to tak, aby som ani tú sťažnosť nemohol podať. Ale netreba sa nechať odradiť. Potom opäť nastalo ticho.

Až v AUGUSTE 2015 som sa dozvedel, že sa s mojou sťažnosťou niečo deje a vec rieši Špeciálna prokuratúra. Odvtedy sa mi prokuratúra v tejto veci neozvala.

Ivan Kuhn medzitým nezaháľal a v OKTÓBRI 2015 odhalil ďalší prípad, keď sa eurofondy tunelovali podobným modelom ako v kauze STAR EU. Svoje zistenia opísal v Štúdii pravdepodobného ovplyvňovania verejného obstarávania služieb externého manažmentu projektov ako oprávnených nákladov v rámci nenávratných finančných prostriedkov (NFP) z eurofondov, ktorú vypracoval pre Nadáciu Zastavme korupciu. Mohli by sme to nazvať kauza SENSIM, keďže miesto STAR EU v tomto príbehu vystupuje a verejné obstarávania na externý projektový manažment jedno za druhé s tými istými „súpermi“ vyhráva firma SENSIM. Klasicky „v súlade so zákonom“ ich vyhráva pri uplatnení metódy prieskumu trhu, kde stačí osloviť tri firmy a ak viete, ktoré tri firmy osloviť, viete aj zabezpečiť, aby verejné obstarávanie vyhrala tá, ktorá ho vyhrať má.  Nazvať to však kauzou by bolo trochu nadnesené, keďže okrem Trendu a samotnej Nadácie Zastavme korupciu si celú záležitosť všimol málokto. Chýba uhorka aj korenie v podobne „sensimáckeho Richtera“. Navyše aj tých káuz začalo byť tak veľa, že je už pomaly problém to sledovať.

Orgány činné v trestnom konaní by však uhorku do úvahy brať nemali. Keďže z vecného hľadiska ide o podobný prípad ako kauza STAR EU, ktorú preveruje Špeciálna prokuratúra, patrilo by sa, aby podobne podozrivú úspešnosť firmy SENSIM vo verejných obstarávaniach preverila prokuratúra tiež. Tak som včera podal trestné oznámenie aj vo veci zistení týkajúcich sa firmy SENSIM. Nebolo by totiž spravodlivé, keby v kauze STAR EU prokuratúra konala len preto, že sa prišlo na to, že ju odporúčal súčasný minister Richter, a kauza SENSIM ostala nepovšimnutá len preto, že sa zatiaľ neprišlo na to, kto za ňou stojí. Padni komu padni. Predsa nebudeme niekoho diskriminovať len preto, že je potentátom Smeru.

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).