Denník N

Nie je výhra ako výhra. Niektorá vás kvôli štátu vyjde poriadne draho

Ak niekedy vyhráte auto, veľmi ľahko sa môže stať, že prvotnú radosť vystrieda smútok. Prečo? Nepeňažná, teda vecná výhra nad 350 eur sa totiž zdaňuje podaním daňového priznania. Navyše zaň zaplatíte aj zdravotné poistenie.

Stalo sa vám niekedy v živote, že situácia, v ktorej ste sa ocitli, vám pripadala ako bezvýchodisková? Vy ste si v duchu hovorili tak toto je koniec, nič horšie sa mi už stať nemohlo a až odstupom času ste zistili, že to vlastne bola pre vás životná výhra?

Sú ľudia, ktorí majú v živote šťastie na výhry a pravidelne „vymetajú“ tomboly na všetkých plesoch. Každý zakúpený žreb je pre nich výherný a stačí im poslať jednu SMS na to, aby išli dovolenkovať do raja. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí v živote nič nevyhrali a ak ich konečne takáto radosť stretne, zistia, že šťastie mohlo ďalej oddychovať, pretože ich výhra viac stála ako potešila. Prečo?

Zákon hovorí o tom, že „Výhry z hazardných hier sú od dane z príjmov fyzickej osoby oslobodené len vtedy, ak ide o výhry z hier, ktoré sú prevádzkované na základe licencie udelenej Ministerstvom financií Slovenskej republiky alebo obcou“.  To znamená, že výhry v súťažiach ako Loto, Euromilióny, Keno alebo v kasíne vám do peňaženky naozaj pridajú a nevytiahnu ani cent.

Ďalšou kategóriou cien a výhier, ktoré sú oslobodené od dane za určitých podmienok sú nasledovné prijaté výhry a ceny, ak nejde o výhry z hazardných hier:

  • výhry z reklamnej súťaže alebo zo žrebovania,
  • ceny z verejných súťaží,
  • ceny zo súťaží,
  • ceny zo športových súťaží do 350 eur.

Takže ak vyhráte cenu do 350 eur, ešte stále sa môžete tešiť a ešte stále ste naozaj vyhrali. Čo však s výhrou v podobe auta alebo pár tisíc eur zo súťaže, ktorú vyhlási vaša banka pre klientov a nemá na to licenciu od ministerstva?

Ak vyhráte peňažnú výhru vyššiu ako 350 eur, ten, kto vám výhru vypláca, vám z nej zrazí daň a na účet pošle rozdiel. Vo chvíli keď vám peniažky cinknú na účet ich môžete spokojne užívať. Vaše starosti a ďalšie povinnosti s nimi spojené skončili.

Ak však vyhráte auto, veľmi ľahko sa môže stať, že prvotnú radosť vystrieda smútok. Prečo? Nepeňažná, teda vecná výhra nad 350 eur sa zdaňuje podaním daňového priznania, pričom výšku výhry je organizátor povinný oznámiť výhercovi. Z týchto výhier, ktoré sa zdaňujú v daňovom priznaní sa navyše platí zdravotné poistenie.

Zoberme si teda pána Mrkvičku, ktorý vyhral 20-tisíc eur. Organizátor súťaže mu z tejto čiastky zrazí daň a na účet pošle 16 200 eur, čím je výhra vybavená. Jeho sused, pán Halúzka vyhrá automobil v oficiálnej hodnote 20-tisíc eur, pričom cenu automobilu a kľúče od neho mu odovzdá organizátor a tým to považuje za vybavené. Pán Halúzka jazdí na automobile šťastný do momentu, kým nepodá daňové priznanie a nezistí, že v lepšom prípade, ak neberie do úvahy iné príjmy, zaplatí 3800 eur na dani a následne ešte 2800 eur na zdravotnom poistení. Ak si plánoval kúpiť automobil, tak ho má de facto za tretinovú cenu. Ak však žiadny automobil nepotrebuje, alebo jednoducho nemá k dispozícii takéto finančné prostriedky, výhru si zrejme vôbec neužije. Organizátor súťaže s nepeňažnými cenami sa elegantne zbaví povinnosti vynaložiť akékoľvek finančné prostriedky a svojím výhercom pripraví nezriedka horúce chvíle.

Ponaučenie z krízového vývoja? Ak už chcete, aby sa šťastie unavilo a usmialo sa aj na vás, želajte si radšej finančnú výhru, alebo zostaňte skromní a želajte si niečo do 350 eur. Platiť zdravotné odvody z toho, že vyhráte automobil mi príde absurdné, akokoľvek sa snažím predstaviť si tú lekársku starostlivosť na pohotovosti v momente, keď sa o výhre dozviete.

Práve preto si myslím, že zrušenie odvodov z výhry, z predaja obchodného podielu, či dokonca predaja bytu by malo byť prioritou ktorejkoľvek vlády, ktorá chce aspoň trochu pomôcť svojim obyvateľom. Zdravotné odvody, ktoré sa z týchto absurdných situácií vyberú sú zhruba vo výške nákladov na jedno referendum alebo vo výške podpory, ktorú dostal od štátu len jeden podnikateľ na výrobu aeromobilu.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň, prosím, na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie