Denník N

Nie som neľudský homofób

Nezvyknem o vážnych veciach splietať nezmysly.

Dovoľujem si pripomenúť, ak ma niekto, kto ma ani nepozná, bez mihnutia oka, označí za neľudského a homofóba, že s dotyčným, či dotyčnými, niečo nie je v poriadku.

A to len preto, že na riešenie problému, v tomto prípade utečencov, mám názor, ktorý nekorešponduje s názorom skupinky vyzývateľov k ľudskosti, s autormi blogov, článkov, poprípade diskutérmi k tejto téme.

Ak by som aj utečencov odmietal prijať do našej krajiny, nebolo by mi to nič platné, lebo toto je politika, ktorá patrí do základnej výbavy demokratického štátu. Teda, či by sa mi to páčilo, alebo nie, či by som súhlasil, alebo bol proti, odvedenými daňami, ich určitou časťou, by som sa priamo podieľal na pomoci týmto ľuďom. A keďže u nás utečencov, azylantov, máme, pomáhame im každý, kto platíme dane a nie sme prisatí na ŠR.

Problém je však v niečom celkom inom. V nepochopení o akú hru  ide. Ak som to bol minule v jednom z mojich diskusných príspevkov nazval, v úvodzovkách sťahovaním národov, dnes to už zopakujem bez nich. Zatiaľ malé, ale nezadržateľné. Kto a čo ho spôsobilo, už nie je podstatné. Podstatné je, že to zmení tvár celej Európy, negatívne. Francúzi, Nemci, Briti, začínajú vysielať apely, nám novým členom, aby sme boli ústretovejší v prijímaní. Nie preto, žeby spolucítili s utečencami, ale preto, že sú zlomyseľní. Už zistili, že „multikulti“ je nezmysel. A tak dopadneme aj my, v prvom rade tí, ktorí dnes svoju náruč natŕčajú smerom k hraniciam, s túžobne rozšírenými očami, čo za radosť sa k nám hrnie a ani nás neminie. A nám ukazujú chrbát, akoby sme boli prašiví. Pritom len zvažujeme riziká, hľadáme riešenia, pohybu, ktorému sa už nedokážeme vyhnúť.

Neverím vám, neverím. Pre mňa ste nedôveryhodní. Prečo? Nuž, ak onálepkujete svojich spoluobčanov prívlastkom neľudský, len preto, že majú iný názor, nie odmietavý, a keby aj taký, aké prívlastky budete za nejaký čas schopní dávať tým, za ktorých dnes tak vehementne brojíte? Lebo problémy prídu, problémy bežného spolužitia. Neprehliadnuteľné, nad ktoré sa nebude dať povzniesť.

 

Teraz najčítanejšie