Denník N

Niekto chce, aby ste sa báli

Téma utečencov, či homosexuálov rozoštváva spoločnosť a odvracia pozornosť od dôležitých vecí. Bojíme sa ich zbytočne, ale je potrebné, aby sme spravili čosi ťažké.

Popri šialenstve okolo utečencov si málokto všimol, že v Libérii a Sierra Leone vyhubili ebolu, že sa už zastavuje populačný rast, že Afrika bohatne, že svet sa stáva lepším – teda, že sa vlastne nemáme čoho báť.

Horšie je, že sa zabudlo na Váhostav a tiež  málokto si všimol, že sa práve schvaľuje nový stavebný zákon, ktorý berie moc ľuďom a obciam nad rozhodovaním o stavbách na ich vlastnom území.

Stačí priliať kus oleja do ohňa v podobe pár zinscenovaných nenávistných videí a spoločnosť sa hneď má o čom hádať. Treba chlieb a hry – dostávame sociálne balíčky a utečencov. Mimochodom, chystá sa ďalší pochod za život, to zas bude mega dôležitá (čítaj úplne zbytočná) téma…

Ľudia z chudobnejších krajín sem prídu tak, ako Slováci chodili a chodia do zahraničia. Ja a ty neovplyvníme to, koľko a kedy ich príde, ale ovplyvníme to, ako sa k nim postavíme. Ak sa na nich budeme ozerať ako na hrozbu, stanú sa hrozbou a budeme tu mať horiace autá. Ak sa na nich budeme pozerať ako na obohatenie našej kultúry, budeme obohatení.
Prosím, skúste na chvíľu veriť cudzím ľuďom, že majú v sebe to dobré, čo máte v sebe aj vy. Skúste veriť, že nechcú ubližovať, hoci sú medzi nimi, rovnako ako medzi nami, aj blbci. Veriť cudziemu je ťažké, ale je naša jediná šanca. Skúste sa na odlišnosť pozerať len ako na odlišnosť a nie ako na hrozbu. Čakáme, že utečenci budú špinaví a zlí, lebo predpokladáme, že my sami by sme sa na ich mieste tak správali. Ale oni sú iní.

Od malička mi ľudia hovorili: „ty na tú tvoju naivitu raz doplatíš“ Vďaka nej som ale mal toľko úžasných skúseností s cudzími a odlišnými ľuďmi, to už doteraz stálo za to. Odkedy som „naivný“, mám okolo seba skoro samých skvelých ľudí. Aj vy máte, len ich takých nevidíte.

Ide jeseň a na jeseň sa schvaľuje štátny rozpočet. Zas budú škrty a dlhy a určite sa v spoločnoti vyskytne nejaká veľmi závažná hrozba, ako napr. homosexuáli, utečenci, tabuľový zákon, alebo hlásenie pobytu v zahraničí. Prosím, nedajme sa rozoštvať (všímate, že téma utečencov rozkladá Schengen?) a sústreďme sa na to, čo je skutočná hrozba pre Slovensko – tou je naša vlastná závisť, nenávisť a strach, ktoré budú 5. marca za plentou bojovať proti súcitu a zdravému rozumu. To najlepšie, čo môžeme ty a ja spraviť, je zmierňovať naše vnútorné konflikty. To sa robí tak, že sa snažíme pochopiť druhú stranu, porozumieť prečo robí to, čo robí, a vychádzať z neprirodzeného predpokladu, že ONI sú rovnako dobrí, ako MY.

Ludia, ktorí sa cítia ohrození, volia istoty, pričom kľudne odpustia kradnutie, korupciu a neschopnosť vládnuť. Ľudia, ktorí sa neboja, volia progres. Niekto chce, aby sme sa cítili ohrození.

Teraz najčítanejšie