Denník N

Niektorým mamičkám sa od mája oplatí viac brať materské ako pracovať

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Zvýšenie materského spolu so zmenou, ktorá je už platná od začiatku tohto roka spôsobí, že niektorým mamičkám sa oplatí viac poberať materské ako pracovať. Prečo?

Určite ste už zachytili správu, že vláda chce od mája zvýšiť materské aj rodičovský príspevok. Tento návrh sa momentálne prerokováva na schôdzi NR SR v prvom čítaní a pravdepodobne, keďže ide o vládny návrh zákona, na tej ďalšej bude schválený. Návrh počíta so zvýšením materského z terajších 70 % vymeriavacieho základu na 75 % vymeriavacieho základu a rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť o 10 eur, teda na sumu 213,20 eur mesačne. Vymeriavací základ to je suma z ktorej sa platia odvody – u zamestnankýň hrubá mzda a u živnostníčok suma, z ktorej platia odvody.

Zvýšenie materského spolu so zmenou, ktorá je už platná od začiatku tohto roka spôsobí, že niektorým mamičkám sa oplatí viac poberať materské ako pracovať. Prečo?

Od začiatku tohto roka vstúpila do platnosti zmena, že nemocenské dávky, ku ktorým patrí aj materské sa vypočítavajú z maximálneho vymeriavacieho základu vo výške 2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov, teda konkrétne zo sumy 1766 eur mesačne. Doteraz to bol len 1,5 násobok. Pri prepočte na maximálny denný vymeriavací základ, keďže dávky sa poskytujú na kalendárne dni sa maximálne materské počíta zo sumy 58,0603 eur.

Ak by bol schválený návrh na zvýšenie materského na 75 % vymeriavacieho základu, materské by vyzeralo nasledovne:

Materské vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu: 43,5452 eur

Pri 30 dňovom kalendárnom mesiaci: 1306,36 eur
Pri 31 dňovom kalendárnom mesiaci: 1349,90 eur

Čistý príjem pri hrubej mzde 1766 eur/mesiac: 1299,01 eur

Ako z prepočtov vyplýva, po máji sa mamičke, ktorá má hrubú mzdu vo výške 1766 eur oplatí viac poberať materské ako pracovať. Je to kvôli tomu, že pomer medzi hrubou a čistou mzdou je zhruba 73,5 % a materské je 75 % z vymeriavacieho základu, teda akoby hrubej mzdy.

Áno, takáto mzda nie je obvyklá v každom regióne alebo na každej pozícii, a preto netvrdím, že každej mamičke sa to oplatí, ale sú pracovné pozície, aj regióny, kde ženy takéto mzdy dosahujú. Takisto existujú ženy, ktoré si môžu takúto mzdu minimálne na 90 dní dať vo vlastnej spoločnosti. Rovnako je toto zvýšenie šanca pre oteckov, ktorí majú lepšie mzdy ako mamičky a motivácia na to, aby sa v poberaní materského vystriedali obidvaja rodičia, kým vláda túto možnosť nezruší.

Zvýšenie rodičovského príspevku je len kozmetickou úpravou. Nerieši situáciu, keď je matka doma s dvomi deťmi, ale príspevok môže brať iba jeden, rovnako ako nerieši napríklad flexibilné poberanie rodičovského príspevku, ako je tomu už dávno v okolitých krajinách.

Ak sa vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.