Denník N

Nigerijský román – silný príbeh

Pred pár dňami sa mi dostala do rúk veľmi zaujímavá kniha od nigérijského autora Elechiho Amadiho. Ak ma pamäť nezrádza, bola to moja prvá kniha od nigérijského autora. Knihu vrelo odporúčam káždému, kto má chuť na niečo „iné“… presnejšie povedané, kniha je pre každého, kto má chuť na pár hodín sa premiestniť do malej africkej vesnice a prežívať radosťi a útrapy jej obyvateľov. Elechi Amadi je v skutočnosti výnimočným sprievodcom.

Elechi Amadi sa narodil v roku 1934 nedaleko  Port Harcourtu v Aluu Nigérii. Pôsobil ako učiteľ na vojenskej škole.

100_1996

Kniha Veľké rybníky napísaná v  roku 1969 sa líši od typického  západného románu nielen prostredím, v ktorom sa odohráva, ale aj uhľom pohladu na hodnoty v živote.

Hlavnými protagonistami sú Olumba, mladý bojovník z kmeňa ČiolčanovVago, leopardobijec z kmeňa Aliokarčanov.
Ako už aj samotný názov knihy naznačuje, nosnou témou sú veľké rybniky o ktoré sa rozpúta šialený boj. Boj v ktorom nebojuje len muž proti mužovi, ale najhrôzostrašným nepriateľom sú bohovia. Každé božstvo však má svojho zástupcu na zemi, Dibiu. Schopnosti dibiov sú rôzne a často úspech alebo život bojovníka je v rukách dibiu.

 

Kniha ponúka jedinečný pohľad do  života africkej vesnice, napr. na pre západnú  civilizáciu nepochopiteľnú polygamiu. Osobitným bonusom je, že kniha je preložená do takmer archaického jazyka. Prekladateľom je Slavomír Magál (1974). Mnohé slová sa už nepoužívajú, ale vystihuju atmosféru.
Zvyčajne knihy čítam na jedno posedenie, ale táto kniha sa lepšie čitala po dávkach. Príbeh je silný, jeden z tých čo s vami ostáva dlho po tom, čo knihu odložíte. Protaginisti sa mnohé roky ukrývajú niekde v útrobách vášho mozgu a vy si na nich spomeniete vo chvíli, keď ide česť, morálku a hodnotu ľudského života.

 

Ak máte chuť na silný príbeh, túto knihu vrelo odporúčam

Teraz najčítanejšie