Denník N

Nina Ladvenicová: CrossFit je šport úplne pre každého

V americkom Wisconsine sa od 3. do 6. augusta konali CrossFit Games, na ktorých sa zúčastnila aj mladá 14-ročná Slovenka Nina Ladvenicová. Rodáčka z Trnavy dosiahla pri svojej prvej účasti na CrossFit Games skvelý výsledok a skončila na 6. mieste.
Prečítajte si rozhovor o tom, aké sú jej pocity z CrossFit Games, na čom musí ešte vo svojej CrossFit kariére zapracovať a či odporúča svojim rovesníčkam venovať sa CrossFitu.

Ahoj Nina, aké sú tvoje pocity po CrossFit Games?

Super! Týždeň som mala od cvičenia pauzu, tak som si oddýchla a užila si voľno. Plus som som jedla čo len som chcela.

Ako hodnotíš organizáciu Games?

Neskutočná organizácia. Všetko bolo presne na minútu naplánované a zorganizované. Žiadne meškania ani nič podobné, takže organizácia bola perfektná.

 

 

Ako vyzeral tvoj deň počas Games?

Ráno 5:30 budíček a raňajky. Potom presun z hotela do haly. Check-in , rozcvička a nástup na workout. Po workoute čo najlepšia regenerácia, fyzio, ľahnúť a oddychovať. Potom opäť rozcvička a ten istý kolotoč. Po celom dni sme sa zastavili niekde najesť a potom naspäť na hotel a spať.

Si spokojná s tvojimi výkonmi v jednotlivých workoutoch alebo máš pocit že niektoré workouty si mohla ísť lepšie?

Myslím, že prekážkovú dráhu som mohla ísť rýchlejšie, ale išla som skôr opatrnejšie aby som sa nezranila.

 

Ktorý workout sa ti páčil najviac a ktorý najmenej?

Najviac sa mi páčil Quatrian, ktorý som vyhrala. Najmenej Diane.

Čo je tvoja slabina, čo musíš v tvojej CrossFit kariére zlepšiť?

Musím sa povenovať hlavne vzpieraniu a celkovo zosilnieť. Keďže som bývalá gymnastka, vyhovujú mi hlavne kondičné dlhé workouty.

Už si na Slovensku alebo ešte si v USA?

Už som doma.

Kto bol všetko s tebou v Amerike? Akú si tam mala fanúšikovskú podporu?

V Amerike bola so mnou celá rodina a plus som tam stretla ešte ďalších fanúšikov zo Slovenska. Podpora je naozaj neuveriteľná z každej strany.

Ako sú na Games vnímané teens a masters súťaže? Venuje sa im rovnaká pozornosť ako dospelým kategóriám mužov a žien?

Venuje sa im menej pozornosti, ale pomaly sa to rozrastá a záujem o teens stúpa.

Aké súťaže si absolvovala pred Games?

Moja prvá súťaž bola v marci 2016, kde sa mi ako 13- ročnej podarilo vyhrať v kategórií dievčat do 17 rokov. Pokračovalo to ďalšími slovenskými súťažami. V októbri 2016 som išla na moju prvú zahraničnú súťaž do Dublinu v Írsku. Aj napriek zraneniu sa mi podarilo vyhrať a tak som rozhodla vyskúšať Open 2017, čo je prvé kolo kvalifikácie na CrossFit Games.

To som sa chcel práve spýtať ďalej. Aká bola tvoja cesta na Games? 

V Open sa mi podarilo umiestniť sa na 5. mieste v celosvetovom rebríčku 14-15 ročných dievčat, čo mi zaručilo postup do Online Qualifier, kam postúpilo 200 celostvetovo najlepších dievčat z Open. V Online qualifier som skončila druhá. Na Games ďalej postúpilo len 20 najlepších dievčat a ja som bola jednou z nich. Podarilo sa mi ako prvej atlétke z Česka a Slovenska dostať sa na Crossfit Games. Bol to pre mňa obrovský úspech.

Kde trénuješ a kto ťa trénuje? 

Trénujem v gyme Different Athletics. Môj tréner je Rado Erent.

Ako si dostala ku CrossFitu?

Ku Crossfitu ma priviedla mamina, ktorá už crossfit cvičila a vedela, že by ma to mohlo baviť. Zo začiatku som nebola moc nadšená a trochu som sa bála, ale potom ma to chytilo a začala som chodiť na skupinové tréningy. Nejskôr som už mala individuálne tréningy s Radom.

 

Aké skúsenosti si vezieš domov z Games?

Workouty mi pomohli odhaliť moje slabiny, takže už viem, na čom najviac pracovať. Ďalej už ovládam ako to tam celé chodí čo sa týka organizácie a podobne. Spoznala som kopu nových báb a zabojovala som si s top 20 atlétkami, čo bol pre mňa veľký zážitok.

Kto je tvoj obľúbený CrossFit atlét?

Katrin Davidsdottir, Thuri Helgadottir, Sara Sigmundsdottir, Brooke Wells a tiež Camille Leblanc-Bazinet. Z mužov sú to Mat Fraser, Alex Anderson a Dan Bailey.

Kde budeš súťažiť najbližšie? .

Najbližšie sa idem pokúsiť o kvalifikovanie sa na Majstrovstvá Európy vo vzpieraní. Ďalej ma 2. septembra čakajú Collierymade Games v Ostrave. Neskôr si ešte určite zasúťažím, ale kde to bude je ešte otázne.

Môžu sa CrossFitu venovať tvoje rovesníčky?

Určite áno. Crossfit je šport úplne pre každého, od detí až po babky a dedkov. Niekto cvičí len pre zdravie, iný zasa na vrcholovej úrovni. Ja som už pár kamarátok a spolužiačok na tréning dotiahla a celkom sa im páčilo. Dokonca raz za týždeň trénujem detičky od 6 rokov. Je to skôr cvičenie hrou, takže určite nedvíhame žiadne ťažké váhy. Učím ich hlavne tie najzákladvejšie cviky a správne sa hýbať.

Ako tvoju účasť na Games vnímajú tvoji kamaráti?

Všetci mi silno držali palce a podporovali ma. Každý pozeral live vysielania a došlo mi veľmi veľa správ s gratuláciami.

 Ako vzníkla tvoja prezývka Ninoosh? 

Haha. Je to iba po anglicky napísané Ninuš, ako ma volajú kamaráti a rodina.

 Je veľký rozdiel medzi CrossFitom v USA a CrossFitom na Slovensku?

V Amerike je Crossfit už dosť populárny. Cvičí sa dokonca aj v obyčajných školách a jeho popularita stále rastie. Na Slovensku je to zatiaľ celkom neznámy šport a väčšinou ľudia ani nevedia, čo to je. Pomaly sa ale už aj u nás rozrastá a nové gymy stále pribúdajú.

Kde ťa môžu tvoji fanúšikovia sledovať?

Môžu ma sledovať na Instagrame, Facebooku, Youtube, Twitteri alebo na Snapchate – ninuskaaa123.

Teraz najčítanejšie