Denník N

Nina, tvrdohlavá násťročná, vždy jednou nohou v problémoch

Rady sme sa ako násťročné zabúdali kdesi na útesoch vlastnej sebaľútosti. Strkali hlavu medzi tyče plotov, zvedavé, čo je za nimi, aj keď nás mamy varovali, nech to nerobíme. Neposlúchli sme a zas a znova sme sa zasekávali na miestach, kde sme nemali čo robiť. A potom plakali, že nám nikto nerozumie. Ani Nina nie je iná.

Kniha s jednoduchým názvom Nina je určená dospievajúcim dievčatám, môžete ju pokojne ponúknuť už 12 – 13 ročným čitateľkám. Ide o ľahkú fantasy, rozprávku z kráľovstva, v ktorom svetlo nesmie nikdy zhasnúť. Preto ho stráži Svetlonos, silný, mladý muž, ktorého sprevádza niekoľko zvierat (vrátane morského koníka, kocúra, myšiek, papagájov a bociana, ktorý skvelo funguje ako nosič správ, taký živý prenášač SMS-iek). Jeho úlohou je tiež byť učiteľom urodzených detí, medzi ktorými je aj Nina, najmladšia dcéra z troch detí kráľovského páru.

Nina 3

Ninu vychovávajú pestúni, kráľovský pár na deti nemá čas. Ťažko si ako princezná hľadá kamarátov. Preto keď sa jej do priazne vopchá Dym, temná sila ohňa, opak nositeľa svetla, poddáva sa mu a vzďaľuje sa všetkým, ktorí ju majú radi. Dym Ninou manipuluje. Chvíľami ju čičíka, potom trestá, žiarli a zase rozveseľuje, v mnohom sa ich vzťah podobá na psychické týranie a neskôr dôjde aj k násiliu. Nina nevie, ako z toho von a že sme v rozprávke, dejú sa aj veci nadprirodzené. Dobro predstavuje Svetlonos a nočná slúžka Slnečnica, obaja skrývajú vlastné tajomstvá.

Nina 1

Hlavná hrdinka sa správa ako typická „rozorvaná“ tínedžerka. Odmieta pomoc, potom o ňu prosí, ťahá ju to na dve strany, ale nevie sa rozhodnúť, na ktorú sa prikloniť. Lákajú ju veci zakázané a zároveň je rada, keď jej niekto poskytne pred nimi úkryt, aby z neho mohla zas a znova utekať do problémov. Dospelí okolo nej ju nechajú dosť dlho sa vydusiť, kým ktosi zasiahne. Dievča má jediné šťastie, že temná sila, ktorá sa s ňou zahráva, má príliš dlhý reakčný čas, takže sa v príbehu stihne aj čosi udiať, hoci väčšinou kĺže po povrchu a čitateľ si užíva najmä hru svojej predstavivosti pri opisoch zvláštneho tanca Niny s Dymom.

Nina je oddychová kniha, otvára mnoho pekných obrazov a opismi miestami intenzívne vtiahne do deja. Samotný príbeh však môžem prirovnať k prechádzke po kladine – vyšvihnete sa, balansujete, potom dlhšie monotónne kráčate, príde pár zaváhaní, ale kladina je stále rovnako vysoká a nehybná a na konci z nej dramaticky zoskočíte. V príbehu sa vyskytne viacero narážok, tajomstiev, odbočiek, na ktoré sa akoby časom zabudne a nie sú nikde vysvetlené. Pasáže s Dymom sa časom opakujú a dráma s Nininým trápením sa tiež nevyvíja. Dej sa točí okolo tých istých vecí a postavy sa, okrem Niny, nikam neposúvajú. Ostal mi po nej dobrý pocit z fantazijného sveta, z príbehu som až taký zážitok nemala.

Nina 2

Autorka Andrea Gregušová doteraz písala najmä pre mladšiu vekovú kategóriu, má za sebou niekoľko úspešných titulov ako Červík Ervín, Operácia orech a iné dedkoviny alebo Marína a povaľači. Pôsobí ako lektorka slovenčiny pre cudzincov, žije a tvorí v Horných Orešanoch. Nina je jej prvá kniha z kategórie YA.

Ninu ilustrovala Jana Šouflová, skúsená autorka fantasy artu, ktorému sa venuje najmä vo svojom voľnom čase.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie