Denník N

Nobelova cena za fyziku 2015

Najvýznamnejšie fyzikálne ocenenie bolo dnes udelené „Za pozorovanie neutrínových oscilácií, ktoré dokazujú, že neutrína majú hmotnosť“. O čo ide?

História fyziky neutrín siaha až do roku 1930. Vedci pozorovali, že z experimentov mizne časť energie a Wolfgang Pauli navrhol, že možno existuje častica – neutríno, ktorú je takmer nemožné pozorovať a ktorá odnáša chýbajúcu energiu. Toto vysvetlenie si Pauli neskôr vyčítal – ako ho totiž dokázať?

Problémom nie je, že by neutrín bolo málo – práve naopak, každých pár sekúnd ich vami preletí biliarda. Problém je, že sa vo vás zachytí v priemere jedno za život. Na prvý experiment, ktorý úspešne pozoroval neutrína, sa čakalo do roku 1956 a až v roku 1995 zaň bola udelená Nobelova cena za fyziku. Tu sa ale príbeh neutrín neskončil.

Existujú tri druhy neutrín – elektrónové, miónové a tauónové a pôvodne sa myslelo, že sú nehmotné. Existuje ale jav, ktorý spôsobuje, že sa neutrína miešajú (menia sa medzi sebou) a ten vyžaduje, aby hmotnosť mali.

Tohtoročná Nobelova cena pre Takkakiho KajitaArhtura B. McDonalda bola práve za (nesmierne sofistikované) pozorovanie neutrínových oscilácií – teda za dôkaz, že majú nenulovú hmotnosť (extrémne malú – rádovo milióntina hmotnosti elektrónu).

Viac o neutrínach a nádherných experimentoch, ktoré ich pozorujú, sa môžete dočítať v mojom staršom blogu O neutrínach a ľudoch.


Nobelove ceny za fyziku neutrín:

        1988Leon M. Lederman, Melvin Schwartz a Jack Steinberger

„for the neutrino beam method and the demonstration of the doublet structure of the leptons through the discovery of the muon neutrino“

       1995Frederick Reines

„for the detection of the neutrino“

        2002Raymond Davis Jr. a Masatoshi Koshiba

„for pioneering contributions to astrophysics, in particular for the detection of cosmic neutrinos“

        2015Takaaki Kajita a Arthur B. McDonald

„for the discovery of neutrino oscillations, which shows that neutrinos have mass“

Teraz najčítanejšie

Samuel Kováčik

Absolvent teoretickej fyziky na Bratislavskom Matfyze, momentálne pôsobiaci na výskumnom inštitúte v Dubline.