Denník N

Noc, keď zobrali Filipa

Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič
Filip Rybanič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Filip Rybanič jedného pekného dňa zmizol. Netušili sme, kde je a čo sa s ním stalo. Za všetkým bol Kaliňák a jeho NAKA. Tu je celý príbeh

Bol pekný a pokojný júnový deň. Piatok. Poznáte to v Bratislave, od poobedia sa ľudia presúvajú mimo. Mesto sa vyprázdňuje. Ani tento piatok nebol rozdielny. Nič nesvedčilo o blížiacej sa večernej dráme…

O piatej som bol na pozvanie kórejského veľvyslanectva na premietaní filmu „Berlin file“ (Berlínsky súbor). Bol to akčný film o juhokórejských a severokórejských agentoch. Zmena mocenských pomerov, falošné informácie, podrazy, zrada. Zápas o prežitie…
Už som film videl predtým v lietadle. Ak sa dá, rád pozerám ázijské filmy. Dá sa v nich ešte nájsť naozajstná dráma. Z mnohých ich filmov doslova sršia prirodzené emócie. Herci dej akoby skutočne prežívali…

Po filme som si našiel zmeškaný telefonát od jednej novinárky. Zavolal som naspäť. Bolo niečo po siedmej. „Pán poslanec, kde máte asistenta?!“ Pýtala sa ma novinárka rozrušeným hlasom.

Bola to zvláštna otázka. Bol piatok večer a Filip mal priateľku. Tak s najväčšou pravdepodobnosťou  bol s ňou. Navyše, na druhý deň mal oslavovať 24. narodeniny, tak by sa dal predpokladať „pokojový režim“.
„A kde by mal byť?“ Spýtal som sa ja vzápätí.

„Veď práve. mám informácie, že mu niečo hrozí.“
To ma pochopiteľne znepokojilo tiež. Dohodli sme si stretnutie a následne sa stretli. Už za tmy. Filip nedvíhal telefón.
Novinárka rozvíjala teórie, čo sa mohlo stať: „viem o tom, že Filip sa vraj pozrel na Kaliňákov účet a že o tom už vie aj Gašpar (prezident policajného zboru). Vraj tam niečo našiel. Ak by ho zatkli policajti, už by vám alebo jeho rodine asi dal vedieť. Alebo by vám zavolali z polície. Kde teda je?“

Navrhol som obvolať všetky nemocnice, či nemal „nehodu“. Ujala sa toho jeho priateľka, ktorej som zavolal.

Filip vraj volal neskôr poobede. Povedal, že ešte chvíľu bude v práci a potom príde domov. Bolo to úplne ináč.
Pred jeho prácou na pobočke v banke jeho auto nikde nestálo. Z práce musel odísť a domov neprišiel.
Zvažovali sme čo a ako, organizovali Filipových kamarátov, ktorých bolo našťastie požehnane.

Neskôr nás napadlo spýtať sa Filipovej priateľky, z akého čísla jej Filip volal. Povedala, že nie zo svojho mobilu, ale zo zvláštneho čísla začínajúceho na 9. Novinárka hneď vedela, že je to číslo ministerstva vnútra. Dosť nám odľahlo. Znamenalo to, že ho oficiálne zobrali policajti. Nezdalo sa pravdepodobné, že by bol najprv dokázateľne na polícii a potom by sa mu náhle „niečo stalo“. Bolo by to príliš okaté.
Bolo už neskoro večer, s novinárkou som sa rozlúčil. Jeden z Filipových kamarátov išiel obchádzať policajné stanice, či pred nimi nebude stáť jeho auto. Niečo po polnoci ho našiel. Pred sídlom NAKA – Národnou kriminálnou agentúrou na Račianskej. Bol to pozoruhodný názov tejto špeciálnej časti polície. „Kriminálny“ znamená čisto po slovensky „zločinný“. Človek by skôr čakal názov „kriminalistický“. Ale zrejme sa chceli pridŕžať reality.
Zvažovali sme, čo robiť. Najlepšie sa javilo to, aby som ja – ako poslanec a ústavný činiteľ – išiel na NAKA. Prezvedieť, čo sa deje. Išiel som najprv domov – skontrolovať, či je tam všetko v poriadku. Osprchoval som sa a prezliekol. Deti spokojne spali. Za oknom cvŕkali svrčky a cikády. Pokojná júnová noc…

Vyrazil som v saku, aby som aj na prvý pohľad vyzeral ako poslanec.
S Filipovou priateľkou som vošiel do budovy NAKA. Všade bola tma. Vo vestibule bol len osamelý strážnik. Legitimoval som sa a začal sa vypytovať. Čo sa tu udialo, kde je Filip.
Službukonajúci policajt však tvrdil, že tu celú noc – a bol tam vraj od siedmej – nikto nebol. Volal ešte na nejaké riaditeľstvo, vraj tiež nič. Tváril sa pri tom všetkom zvláštne, akoby sa niečoho bál.
Až neskôr sme sa dozvedeli, že Filip tam v tom čase ešte bol.
Držali ho nakrátko, akoby bol zatknutý, hoci nebol. Išli s ním ešte aj na WC.
Úplne ho zmanipulovali. Keď sa im nepáčila jeho výpoveď, nanucovali mu ju zmeniť. S tým, že keď nebude vypovedať, alebo bude chcieť právnika, zavrú ho do pondelka do basy. Na tri noci. Bude spať na tvrdom kameni a dajú ho do cely s „opilcom alebo feťákom“. Triky a klamstvá ako z treťotriedneho amerického filmu „o fízloch“ z osemdesiatych rokov.
Musím na tomto mieste hovoriť, že podmieňovanie poskytnutia právnika je protiústavné? Takisto vyhrážanie sa niečím protizákonným?
Vyšetrovateľovi to vraj bolo ľúto, ale „nariadil mu to dozorujúci prokurátor“. Bystrík Palovič. Ten, o ktorom sme sa neskôr dozvedeli, že bol prepojený s Bašternákom. A musel z prípadu odísť. Samozrejme, vyšetrovateľ nesmie robiť nič protizákonné ani „na príkaz prokurátora“. Ale NAKA je skrátka „kriminálna agentúra“.
Dnes už máme rozbor celého spisu. Svoje „konanie na pokyn prokurátora“ vyšetrovateľ Kučerka „zabudol“ do spisu uviesť. Po podrobnom právnom preskúmaní celého spisu sa však zistilo, že aj všetky oficiálne zaznamenané úkony boli nezákonné. Od začiatku až po koniec vyšetrovania. Nepodarilo sa nájsť ani jeden zákonný postup NAKA.
Pre Kučerku mal celý prípad následky. Po pár týždňoch od jeho začatia bol zrazu povýšený. Blahoželám!

Keď sme vyšli von, Filipove auto už nestálo na svojom mieste. Až pri ďalšom pátraní v teréne sme naďabili na Filipa a policajtov – u Filipa doma.
Po dohadovaní sa čo a ako som prišiel medzi policajtov, ktorí sa hrali na dobrých. Vraj by ani nechceli brať takýchto ľudí. Ale tých, čo svinstvá páchajú. No služba je služba, čo sa dá robiť („příkaz zněl jasně, muž s brašnou nesmí projít“).

Pozoruhodné je, čo všetko boli ochotní urobiť, „keď ani nechceli“.
Filip bol zadržaný na svojom pracovisku, kde okrem iného, čuduj sa svete, kontroloval podozrivé transakcie, ako mu ukladajú povinnosti.
Sám som robil v banke a viem, aké prísne zákony o praní špinavých peňazí sú. Keď som robil v Hong Kongu, podpisovali sme dokonca trestnoprávnu zodpovednosť, ak zanedbáme kontrolu.
Hoci bez zatykača, zhabali mu telefón a obmedzovali ho na slobode. Policajti s ním išli aj v jeho aute.
Mal nárok na jeden telefonát. Tesne pred ním mu povedali, že už o chvíľu ho nechajú tak. Filip tak nevyužil túto možnosť na zavolanie advokáta. Len upokojil priateľku, že už len niečo dopracuje a o chvíľu ide domov. O polícii jej nehovoril, aby ju nerozrušil.
Po telefonáte ho tak mohli vyšetrovatelia dusiť a dusiť s tým, že údajne nemal možnosť volať okolitý svet. Zatknutý však nebol, bol to len blaf. Filip však nebol zvyknutý na takéto maniere a nevedel sa brániť.

Bolo už päť hodín ráno. Upokojoval som matku, s ktorou Filip býva. Nech sa nebojí, Filip bude mať právnika, postavíme sa za neho so všetkou vervou.
Potom sme sa všetci rozišli sa aspoň na chvíľu vyspať.

Na druhý deň bol mediálny výbuch. „Niekto“ rozposlal zápisnicu novinárom. Pričom samotný Filip ju nemal ešte niekoľko dní.
Správa spravila z pokojnej júnovej soboty drámu.
Kauza Bašternák vygradovala. Ak bol Kaliňákov zámer ju týmto umŕtviť a zastrašiť verejnosť a opozíciu, fungovalo to presne naopak. Ešte to len nabralo na obrátkach. „Bašternák“, Kaliňákov „svet kešu“, či „náš človek“ sú dnes už ustálené pojmy.

Ešte niekoľko poznámok na záver.

Filip bol v tomto čase už vo výpovednej lehote v banke. Keď ku mne nastupoval ako asistent poslanca, podal aj výpoveď. Dokonca sa chcel s bankou dohodnúť na okamžitom odchode, no zamestnávateľ ho nechcel prepustiť skôr. To je jediný dôvod, prečo bol na chvíľu zároveň zamestnancom v banke a mojím asistentom.

NAKA má zo svojho štatútu vyšetrovať závažné trestné činy ako organizovaný zločin a úkladné vraždy. Na iné potrebuje výnimku. Tu jej bola hneď pridelená! Niekto z banky dopredu vedel, že NAKA dostane na ešte neohlásený podnet výnimku a ktorý vyšetrovateľ bude mať prípad pridelený! A poslal podnet priamo jemu!!
Ale inak samozrejme nebolo nič dohodnuté.

A teraz malý test.
Ste človek s kompetenciami vyšetrovať. Príde informácia, že podsvetie je prepojené s významným politikom.
A. Neurobíte nič
B. Okamžite začnete protizákonne prenasledovať toho, kto na prepojenie prišiel
C. Začnete vyšetrovať prepojenie medzi podsvetím a politikom

Ak ste odpovedali B, ste ako vyšetrovateľ NAKA. Ak C, ste ako odvážny špeciálny prokurátor Špirko.

Po tejto skúsenosti vzrástol môj obdiv k policajtom, prokurátorom a sudcom, ktorí sú schopní si zachovať morálku a česť v tomto obludnom mafiánskom systéme.

Teraz najčítanejšie