Denník N

Nočné stretnutie so start-up-istom

Na spiatočnej nočnej ceste z konferencie o médiách v Ľubľani (budem o nej písať o pár dní) som stretol Thikshan-a Arulampalam-a TI, obchodného predstaviteľa (CEO) srílansko-amerického start-upu bundlhub.com, t.č. na start-upovom školení v Ľubľane. Kedže medzitým zavítal na moje pozvanie aj do Bratislavy, kde je do 29. júna, je tu príležitosť pre našich IT inovátorov a podnikateľov, a možno aj pre novinárov, vymeniť si informácie alebo nadviazať spoluprácu. Opýtal som sa ho niekoľko úvodných otázok.

Čomu sa venujete?

Thikshan Arulampalam (TA): Okrem práce na start-upe bundlhub.com spolu so spoluzakladateľom Rangana-om vytvárame platformy a aplikácie pre iných podnikateľov. Ide o všetko, začínajúc softvérom a končiac finálnym produktom.

Prečo ste v Ľubľane?

TA: Ide o účasť v tzv. accelerator program v ABC (Acceleration Business City, súkromná podnikateľská skupina zameraná na najsľubnejších podnikateľov z celého sveta), ktorý je veľmi intenzívny. Start-upoví podnikatelia v IT tu väčšinou pracujú veľmi intenzívne 12-14 hodín denne. Ide o konzultácie na individuálnej báze, ale aj o spoločné skupinové stretnutia. Okrem toho väčšina z nás pracuje na rozvíjaní svojich start-upov. V mojej skupine bolo asi 15 startupov. 10 z nich bolo vybraných na prezentáciu v rámci tzv. demo day. Demo day je niečo ako súťaž krásy. Vybraní dostanú príležitosť ukázať sa potenciálnym investorom. Dôležité tiež je, že investori a hostia majú možnosť interakcie s ostatnými start-upmi. Podobne ako start-upisti, aj investori sú medzinárodní.

Napríkla tu bol David Szedely z Neulogy z Bratislavy, ale aj Punam and Gopal z Business Enablers Dublin.

Je nejaký rozdiel medzi týmito demo days?

TA: Jeden výrazný rozdiel som zaznamenal. Napríklad v prípade accelerátorov ako ERATechStars väčšina investorov príde viac-menej neinformovaná o potenciálnych projektoch. V New Yorku sú investori oboznámení s celou ponukou dosť zavčasu, alebo krátko pred udalosťou, zriedkakedy priamo na demo day.

O čom je bundlhub.com?

TA: Ide o kombináciu ponuky,predaja a výmeny použitých tovarov na jednom mieste. Zahŕňa, resp. umožňuje aj dovoz a platby. Používa aj systém tzv. Holandskej dražby, t.j. cena sa postupne mení čo uľahčuje resp. znižuje počet zbytočných rokovaní o cene.

Ale máte konkurenciu, nie?

TA: Áno, je tu veľká konkurencia ako LetGo, Offer Up a Facebook. Ale my ponúkame aj dovoz a bezhotovostné transakcie.

Ako sa to vyvíja?

TA: Začali sme na Srí Lanke v marci tohto roku, potom chceme rozšíriť našu aplikáciu do Malajzie, Indonézie a Singapúru. Naše príjmy by mali pochádzať z troch zdrojov: predplatné od používateľov, podiel na obrate od dodávateľov/dovozcov a real-time marketing s proprietary AdTech model. Očakávame obrat 70 miliónov dolárov v roku 2020.

 

Čo chystáte najnovšie:

TA: Ide o platformu Bizzmo. Jej cieľom je ukázať podnikateľom na celom svete rôzne start-upy. Články na webe budú upravené tímom nezávislých novinárov a podnikateľov a až potom nahodené na webstránku.

 

Kontakt: [email protected] www.bundlhub.com, 1-617-642-9426 (USA)

Teraz najčítanejšie