Denník N

Kontrolná návšteva 77

Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.
Kontrolná návšteva je súčasť projektu poli~tak~tika, zaoberajúceho sa porovnávaním slovenskej politiky s politikou s rozumom. Vychádza každý týždeň.

Týždeň začal dodatkom ku koaličnej zmluve, pokračoval novou ministerkou a zisteniami o tom, čo prezident zatajil. Sedemdesiaty siedmy týždeň vládnej koalície mal všetko: nové začiatky, sľubné riešenia, intrigy i zradu študentov.

1~ Nové časy

Vládna koalícia už dlho nevyzerala tak šťastne. Dlho plánovaný dodatok ku koaličnej zmluve bol napokon podpísaný v pondelok. Vysvitlo, že kríza nebola vládna, ale komunikačná. Aj obsah dodatku je celkom svižný – ide najmä o ujasnenie si vzájomného rešpektu, spôsobu vládnutia a akejsi snahy o organizáciu celého systému vzťahov. Zvyšok týždňa bol skutočne pokojný, takže vládna komunikačná kríza je možno skutočne fuč.

2~ Nová ministerka

A v ten istý deň sme sa aj dozvedeli, kto bude dlho očakávanou ministerkou školstva. Miroslav Beblavý sa na svojom facebooku zmienil, že Martinu Lubyovú pozná veľmi dlho. Vraj dúfa, že ako prognostička má správne urobenú prognózu. Nedá sa iné než súhlasiť. Systém Andreja Danka – posielať do pozícií šéfov rezortov odborníkov a nestranníkov, nie je zlý. Otázkou zostáva, či pani ministerka bude mať dostatočne silné slovo, hlas i odvahu postaviť sa štruktúram, ktoré iste nebudú naklonené novým, neosvedčeným tváram, prichádzajúcim do zabehnutých koľají.

3~ Oddlženie schválené

Na stredajšom rokovaní vlády bol schválený systém oddlženia nemocníc navrhnutý ministrom Druckerom. Je to nepochybne správny krok v stave chorého upadajúceho zdravotníctva. Ale je to len prvý krok. Podobne ako v prípade so zadlženým Gréckom a kritikou pomoci pre tento štát, nemôžeme liečiť zdravotníctvo zaplatením za naše chyby a celé kolo si zopakovať. Úlohou pre ministerstvo, ale rovnako aj pre nemocnice, je pokračovať v reformách a zbaviť sa chorôb zdravotníctva na 100 %.

4~ Nečistý prezident? 

V médiách sa hovorilo, že prezidenta zasiahol prvý škandál v jeho úrade, ak nepočítame “škandál” s využívaním vládneho špeciálu. Hoci nejde o problém vlády, sám Andrej Kiska začal hovoriť o únikoch dôverných informácií, ktoré predstavujú veľké nebezpečenstvo. Na margo prezidenta sa vyjadrili aj predstavitelia strany Smer či Most-Híd, ktorí by za prezidenta ruku do ohňa zrejme nepoložili. Áno, prezident mohol informovať o probléme sám od seba a skôr, tým by však svoju dôveryhodnosť iba potvrdil. Tento týždeň ju rozhodne nestratil.

5~ História nakoniec pustí

Nedá to nespomenúť novelu o Ústave pamäti národa. V minulom blogu som písal, že História [ne]pustí. Nakoniec teda pustila. Len vďaka poslancom vládnych strán, s výnimkou Antona Hrnka, novela, proti ktorej bojovala študentská iniciatíva Pamätaj a 7700 ľudí podpísaných za jej výzvu, bola schválená.

 

___

Viac informácií o projekte tu.

Teraz najčítanejšie

Patrik Ölvecký

Politika + Architektúra + Zamyslenia / / / Architektúra ma udivuje, snaha o zmenu fascinuje.