Denník N

Novoročné konšpirácie

Svet informácií a dezinformácií je čoraz viac nepreniknuteľným labyrintom. V tomto texte spolu s Kolegom ponúkame návod, ako sa v ňom orientovať. Náš pohľad na slepú vieru, naše konšpiračné teórie.

Rozumiete tomu? Človek sa narodí a hneď začne niečomu veriť. S Kolegom veľa veciam veríme, veľa veciam neveríme, viacerým nedôverujeme a niektoré absolútne uctievame (slovenský metal 80tych rokov, predavačky v predajniach Moja Samoška s falošnými sobími rohmi vo vlasoch).  Za náš život sme spoznali viac druhov viery a v tento posviatočný čas by sme sa o naše poznatky chceli s vami podeliť. Netvrdíme, že sme odborníci, to vôbec nie. Len si radi všímame úplne nepodstatné veci a veľa času venujeme premýšľaniu nad nimi.

Instantná viera – viera, ktorú si osvojíte okamžite. Najlepšie, keď ju zažijete na vlastnej koži. Kolega, rodený Popradčan, sa napríklad narodil a hneď uveril, že v Poprade je zima.

Neochvejná viera – viera, ktorú si so sebou nesiete celý život. Príklad: mamine prsia sú najlepšie na svete. Tento druh viery je najsilnejší prvé dva roky vášho života, potom ju trochu naruší dospievanie. Nevzťahuje sa však len vašu vlastnú mamu, ale i na mamu vašich detí. Navyše, je to viera, ktorá plynule prechádza z pokolenia na pokolenie. Poznámka: Kolegova viera v zimu v Poprade je instantnou a neochvejnou zároveň.

Dočasná viera – alebo viera futbalových fanúšikov. Chvíľu veríte Barcelone, chvíľu Realu Madrid, chvíľu Chelsea Londýn. V konečnom dôsledku je vám to však úplne jedno, v živote ste futbal nehrali, len potrebujete vyjadriť svoj nepodstatný názor pred ďalšími pivnými punditmi. Ak ste fanúšikom slovenského hokeja, potom je vám tento druh viery takisto dobre známy. 11 mesiacov si na hokej nespomeniete, nevšimli ste si, že Miro Šatan ukončil kariéru a matne si spomínate na fúzy Jerguša Baču. Odborníkom sa stávate na dva týždne počas majstrovstiev sveta. Podľa vás by „naši zlatí chlapci“ mali viac korčuľovať a byť silnejši na puku. Poznámka: Kolega počas návštevy Aqua City Poprad dočasne veril, že v Poprade môže byť teplo.

Viera konšpiračných teoretikov – tento druh momentálne u nás prežíva svoje zlaté časy. S Kolegom prirodzene žiarlime a strašne veľmi sa túžime zaradiť medzi elitu slovenských konšpirátorov. Nie je to však vôbec ľahké. Prísť s kvalitnou a nepriestrelnou konšpiračnou teóriou dokážu len tí, čo čítajú medzi písmenami, ako sa hovorí. Kolega nespal dňom, ja som nespal nocou a tak vám v nasledujúcich riadkoch môžeme hrdo ponúknuť výber našich konšpiračných teórií. V ich pravdivosť samozrejme veríme viac ako v evolúciu:

Narodeniny neexistujú

Je to tak. Každý, kto sa aspoň trochu zamyslí, si musí uvedomiť, že narodeniny sú výmyslom bezohľadných nadnárodných darčekových spoločností, ktoré od nás chcú rok čo rok vymámiť peniaze na drahé narodeninové dary pre našich blízkych. Vravíte si, hlúposť? Potom si skúste aspoň matne spomenúť na svoje vlastné narodenie alebo si pozrite Matrix. Vidíte?

Za pádom WTC nie je Ál – Káida

V tomto bode sa zhodneme s viacerými kolegami, konšpiračnými teoretikmi. Pri vysvetlení toho, kto za jedenástym septembrom v skutočnosti stojí, sa však rozchádzame. Židia? Mosad? Vláda? Úplne vedľa. Dlhoročné pátranie nás priviedlo na stopu, ale až vďaka nedávnym udalostiam jednotlivé diely železobetónovej skladačky do seba konečne zapadli.  Kolega si z čista-jasna uvedomil, že aj taký kolos ako World Trade Centre musel mať svojho statika. Bol to však neporiadny árijský darebák, ktorý isto posunul desatinnú čiarku v návrhu. Hold, mrakodrapy sa postavili (čo je nepochopiteľné, podarilo sa to i napriek vášnivým protestom černošského obyvateľstva a židovskej menšiny). Keď raz niečo chybne postavíte, vašou stavbou zamávajú aj inak nepodstatné udalosti, akou je náraz Boeingu 767. WTC padlo, statik musel opustiť krajinu, ak nechcel byť lynčovaný. Osud ho zavial na Slovensko, kde pod  falošnou identitou získal prácu a postavil Apollo Business Center v Bratislave. Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Pozrite si videá, prečítajte si diskusie k nim. Čo? Že to zrazu nie je až také nemožné? My vieme…

Ježiš mal súrodencov

Konkrétne Paľa a malú ryšavú dievčinu, ktorú si krátko po narodení osvojil Melichar. O tejto téme s kolegom plánujeme vydať výpravný historický paperbackový román s názvom „Kristus, Ježíci spíci.“ Viac teda v ňom. Sledujte stánky PNS.

Hitler žije

Azda najznámejšia konšpiračná teória. A hoci veríme, že stále žijú i Elvis, Tupac Shakur a Peter Nagy, o nikom sa nám nepodarilo zohnať toľko presvedčivých dôkazov ako práve o Fuhrerovi. Adolf Hitler nezomrel vo svojom bunkri v Berlíne na sklonku zimy roku 1945. Podarilo sa mu ubziknúť v prestrojení postaršej včelárky až do Argentíny, kde sa usídlil pod malým vodopádom neďaleko Buenos Aires. Tesne po šesťdesiatke v sebe objavil vášeň pre záhradkárčenie. Tejto vášni prialo tamojšie vlhké podnebie a Adolfovi sa podarilo vybudovať veľmi úrodnú záhradu na ploche až štyroch akrov, pričom jeho úhlavným nepriateľom sa stali krtkovia. V neďalekej džungli plánoval pre nich vybudovať vyhladzovací tábor, mal však problémy s miestnymi úradmi, ktoré mu nevydali povolenie na vykácanie stromov. Podľa informácií našej argentínskej spojky Adolf dodnes vedie s nepoddajnými hmyzožravcami vojnu a po večeroch pracuje na pokračovaní knihy Mein Kampf pod názvom Mein Maulwurf (Môj Krtko).

Piccolo existuje

Určite sa už stretli s týmto falošne šíreným názorom. S Kolegom sme po dlhom pátraní v hlbinách internetu (tzv. Deep Web) dospeli k záveru, že Piccolko sa preháňa po ľadových stepiach Sibíri. Zdroje uvádzajú, že sa jedná o vzdialeného príbuzného Koňa Mongolského, ktorého domestikácia sa Džingischánovi vymkla z rúk. Od svojho bratranca sa tento, inak veľmi nežný koník, líši najmä dĺžkou jazyka a väčším sklonom podľahnúť ilúziám.

Toto sú teórie, ktorým veríme. Ako mladí, vysokoškolsky vzdelaní muži, ktorí dokážu filtrovať informácie, sme jednoducho cítili potrebu podeliť sa s vami o fakty, ktoré pred nami skrýva Veľký Žid (pred ním to zas skrýva Pinocchio). Vieme, že riskujeme vlastné životy a že agenti západu sú nám už v tejto chvíli v pätách. Nemohli sme však viac mlčať. Ak má po nás niečo ostať, nech sú to tieto slová.

 

Teraz najčítanejšie