Denník N

Nový Čas neodolal, mŕtvych dáva na titulku

Pohľad na mŕtve telá utečencov v otvorenej dodávke. To je hlavná fotka, ktorá zdobila titulku Nového Času včera. Tá istá fotka je opäť na titulke Nového Času aj dnes – v pondelok. A pre istotu, aby to náhodou niekto neprehliadol, v nedeľu bola aj na tretej strane a v pondelok na druhej strane. Fotografiu s telami obetí tragédie mali k dispozícii všetky médiá, no zverejnili ju len niektoré. Nový Čas aj s nepodareným apelom na svetových a našich politikov.

Reprofoto ARD

Rakúske úrady sa snažili, aby vyšetrovanie a prevoz 71 obetí tragédie pri Parnodrfe neprebiehalo pred zrakmi verejnosti a médií. Napriek tomu unikla fotografia s pohľadom do dodávky po jej otvorení. Fotka sa objavila na Twitteri. Väčšina rakúskych, slovenských aj českých médií fotografiu nezverejnila. Je to základný prejav úcty k obetiam, ale aj úcty k čitateľom. Rakúsky bulvár Kronen Zeitung uverejnil fotografiu na tretej strane, za čo si vyslúžil kritiku verejnosti a fotkou sa bude zaoberať rakúska Tlačová rada.

Fotografiu zverejnil vo vnútri novín napríklad aj denník Plus 1 deň. Nový Čas má už druhý deň tento šokujúci záber na titulke. „Nový Čas sa odhodlal zverejniť túto fotografiu hanby. Dokumentuje totiž všetku tú obludnosť utečeneckej katastrofy, s ktorou sa musí skôr či neskôr vysporiadať aj Slovensko. Záber hrôzy je obžalobou európskej a svetovej politiky,“ takto svoje „odhodlanie“ vysvetľoval Nový Čas v nedeľu a podobne aj dnes.

nc_tragedia_parndorf

Zverejňovanie fotiek mŕtvych je nehumánne – je to neúcta k zosnulým aj k ostatným. Nielen k čitateľom, ale aj nečitateľom Nového Času. Nový Čas má náklad viac ako 100 tisíc titulov denne. Je vystavený na pumpách, v supermarketoch, v obchodoch, pohľadu na jeho titulku sa nevyhnú ani deti. Podľa etických zásad by novinári mali pristupovať so zvýšenou citlivosťou k obetiam tragédií.

Smrť predáva – titulky o tragédiách zvyčajne zdvihnú predaj bulváru. Nie náhodou druhou hlavnou udalosťou na titulke Nového Času je článok o smrti dieťaťa z príbehu V siedmom nebi. Upozorňovať na neľudské chovanie tým, že zvolím neľudský postoj k obetiam a fotky zverejním dokonca niekoľkokrát, je obludné. Ak by to Nový Čas myslel s apelom na politikov vážne, mohol vyjsť s čiernou titulkou alebo s grafikou podobnou parte. Bolo by to určite úctivejšie k obetiam aj čitateľom. Ale o úctu v tomto prípade Novému Času zjavne nejde.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.