Denník N

Správa o Banalite Populizmu

Keď populisti delia masy na elity a ľud, tak sa hrá v štyroch dejstvách podľa scenáru plného nenávisti a hnevu.

 

Čo môže byť lepšie pre správu veci verejných, ako keď politik počúva hlas ľudu? Nemala by byť politika hlavne o tom? A nie je momentálna celospoločenská kríza spôsobená tým, že vraj „elity“ nepočúvajú „ľud“? Kto sú to tie elity? Sú to vysokoškolsky vzdelaní ľudia, odborníci vo svojom obore, či zbohatlí remeselníci? A kto je to ten ľud? Sú to mamičky na materskej, malí a strední podnikatelia, pracovníci pri páse vo fabrikách? Každý sa cíti byť jeho súčasťou, avšak ostatných z ľudu vylučuje. Populistickí politici delia rôznorodú masu na ľudelitu a tým vytvárajú konflikty v spoločnosti. Deliace čiary sú škodlivou populistickou fikciou. Realita je oveľa rozmanitejšia.

Populista na dosiahnutie svojho cieľa používa scenár preplnený inscenáciami o nenávisti a hnevu. Hrá sa v troch dejstvách: Prvé dejstvo: „Pozrite, sa na skorumpované elity a systém, ktorý vytvorili. Obhajujú len svoje záujmy a nepočúvajú ľud! Ide o komplot! Chcú ovládnuť svet a všetkých nás zotročiť. Nedovolia nikomu mať iný názor!“ Toto prvé dejstvo populista dostatočne často opakuje, aby vytvoril pocit, že elity a systém môžu za všetky krivdy obyčajného človeka z ľudu.

Druhé dejstvo:JA, ja jediný reprezentujem hlas ľudu, ja jediný môžem zachrániť ľud a očistiť ho od tých skorumpovaných elít. Ja jediný mám pravdu a aj riešenie na všetky problémy ľudu.“ Toto druhé dejstvo je kľúčové, aby si populista vybudoval dôveru ľudu a vytvoril jeho identitu na základe odmietnutia všetkého, čo elita predstavuje.

Po jasnom označení nepriateľa – elít a systému, populista nastupuje do tretieho dejstva: „Ide o dôležitú misiu – ba priam až svätú misiu – treba zachrániť náš ľud pred zlými elitami a všetkým, čo predstavujú, inak naša rasa, naša kultúra, naša civilizácia zanikne. Potrebujem vašu dôveru – vaše hlasy vo voľbách, aby sme spolu nastolili konečne poriadok! Už máme po krk záujmov o menšiny, o plnenie pravidiel, ktoré vytvorili elity pre seba – bez nás. Ja budem chrániť vaše záujmy. Voľte mňa, ja jediný vás skutočne reprezentujem. Zmeníme tento skorumpovaný systém, ktorý zabudol na svojich ľudí, vyčistíme ho od elít.“ A populista dostáva čoraz viac hlasov i priestoru.

Fakty, na ktorých stále záleží, však nepustia! Populizmus ešte nikdy v histórii neponúkol konštruktívne riešenie problémov. Z populistov sa stali osvietení vodcovia, z osvietených vodcov diktátori a z diktátorov sa stali masoví vrahovia, ktorí používali nenávisť a násilie nielen proti svojim oponentom, ale i proti svojmu ľudu!

Demokratické hlasovanie v mene vox populi, vox Dei hlas ľudu, hlas Boží, znamená, že musíme rešpektovať hlas – to znamená – rozhodnutie väčšiny. Avšak to sa týka len hlasovania. Demokracia, však nie je len o uznávaní väčšinových hlasov, ale i o ochrane menšín. Nehovorím len o sexuálnych, či etnických menšinách, hovorím o tých menšinách, ktoré sa aktívneho verejného života či volieb ani nemôžu zúčastniť: naše deti, naši chorí či starší spoluobčania. Tí všetci si zaslúžia našu ochranu, pretože tiež sú súčasťou ľudu!

Populisti sa v súčasnosti dostávajú k moci takmer vo všetkých krajinách, ktoré sú kľúčové pre udržanie svetového mieru, ochranu planéty a všetkých jej obyvateľov. Ich stúpajúcu podporu nemôžme bagatelizovať. Rozhodnime sa, že nielenže nebudeme voliť populistov, ale hlavne, že začneme byť aktívnymi občanmi a budeme sa starať o svoje okolie a predovšetkým – o ten náš ľud, ktorý reálne vidíme a poznáme. Nezabudnime, že štvrté dejstvo populizmu je – keď opona padne a zničí nás všetkých.

Teraz najčítanejšie

Viera Pejchal

Právnička a politologička, ktorá sa zaoberá ochranou ľudských práv a najmä slobodou slova.