O jasne oranžovom novoanglicko-japonskom Hokkaide,
vďaka ktorému vari každý toxín z nášho telíčka odíde …
Kto chce mávať výborné trávenie i pravidelnú a súdržnú stolicu … (-:
mal by častejšie jedávať Hokkaido, krásnu oranžovú tekvicu!
Vraj s tým mám ísť do Českej televízie, do Banánových rybičiek,
vďaka Helene Pawlowskej, že v nich odznieva veľa podobných vetičiek;
reagovala na moju krátku „básničku“ Janka, mladšia dcéra,
a pokračovala v papkaní pečeného Hokkaida, ešteže nie cícera … (-:
Práve tá „hokajdičková“ tekvička najlepšia je v rúre do chrumkava upečená,
(po nej údajne celučičká telesná schránka všakovakých toxínov je zbavená);
no a tá kulinárska oranžová tekvička je navyše parádne chutná, lahodná;
aj pre diabetikov, či pre tých čo trpia na redukčnú diétu optimálne vhodná,
lebo má nízky energetický obsah a vysoký podiel vlákniny;
také príkladné trávenie a vylučovanie obdobne katalyzuje hádam už len šteklivé čili … (-:
Jasne oranžové Hokkaido obsahuje veľa betakaroténu, niektorých vitamínov, draslíka,
nabité je tiež fosforom, vápnikom, železom, ukrýva v sebe aj nemálo horčíka.
Pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach aj pri ochoreniach sleziny,
tiež pri niektorých srdcových a obličkových poruchách je to liek veľmi vítaný.
Dužina Hokkaida má okrem detoxikačných aj močopudné a žlčopudné účinky,
a s jej tvrdohlavým liečivým poslaním nevedia si rady ani mrle, hlísty i škrkavky!
Táto vitamínová bomba má obrovskú prednosť pred mnohými inými tekvicami,
pretože nemá typickú tekvicovú chuť a v porovnaní s bežnými dyňovými dužinami
má jemný, sladký, ľahko orieškový šmak a omnoho menej vodnatú konzistenciu,
preto ju mnohí labužníci po okrášlení voňavým korením nielen pečú, ale tiež grilujú.
Na pečenú tekvicu Hokkaido treba soľ, grilovacie korenie, cesnakový olej a pažítku;
gastronomickí fajnšmekri vôbec z nej ale neodstraňujú hrubú opornú šupku …
Má vskutku rozmanité použitie v kuchyni, napr. ako Hokkaido na spôsob sviečkovej.
Už vidím nejedného milovníka hovädzieho ako s tým nesúhlasí, ale je to tak, veru hej! (-:
Ehm, a pomenovanie tej tekvice, pôvodne pochádzajúcej z istého regiónu USA, z Nového Anglicka,
a v ostatných rokoch už bežne dostupnej a nezriedka používanej aj na území Slovenska,
má pôvod v názve japonského ostrova Hokkaido, kde na sopečných pôdach ju vo veľkom pestujú;
nuž ktovie, či na tom ostrove domorodí Japonci s trávením a so stolicou problémy vôbec mávajú.
19.08.2016
Obrázok vlastný