Denník N

O jasne oranžovom novoanglicko-japonskom Hokkaide,

vďaka ktorému vari každý toxín z nášho telíčka odíde …

Kto chce mávať výborné trávenie i pravidelnú a súdržnú stolicu … (-:

mal by častejšie jedávať Hokkaido, krásnu oranžovú tekvicu!

Vraj s tým mám ísť do Českej televízie, do Banánových rybičiek,

vďaka Helene Pawlowskej, že v nich odznieva veľa podobných vetičiek;

reagovala na moju krátku „básničku“ Janka, mladšia dcéra,

a pokračovala v papkaní pečeného Hokkaida, ešteže nie cícera … (-:

Práve tá „hokajdičková“ tekvička najlepšia je v rúre do chrumkava upečená,

(po nej údajne celučičká telesná schránka všakovakých toxínov je zbavená);

no a tá kulinárska oranžová tekvička je navyše parádne chutná, lahodná;

aj pre diabetikov, či pre tých čo trpia na redukčnú diétu optimálne vhodná,

lebo má nízky energetický obsah a vysoký podiel vlákniny;

také príkladné trávenie a vylučovanie obdobne katalyzuje hádam už len šteklivé čili … (-:

Jasne oranžové Hokkaido obsahuje veľa betakaroténu, niektorých vitamínov, draslíka,

nabité je tiež fosforom, vápnikom, železom, ukrýva v sebe aj nemálo horčíka.

Pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach aj pri ochoreniach sleziny,

tiež pri niektorých srdcových a obličkových poruchách je to liek veľmi vítaný.

Dužina Hokkaida má okrem detoxikačných aj močopudné a žlčopudné účinky,

a s jej tvrdohlavým liečivým poslaním nevedia si rady ani mrle, hlísty i škrkavky!

Táto vitamínová bomba má obrovskú prednosť pred mnohými inými tekvicami,

pretože nemá typickú tekvicovú chuť a v porovnaní s bežnými dyňovými dužinami

má jemný, sladký, ľahko orieškový šmak a omnoho menej vodnatú konzistenciu,

preto ju mnohí labužníci po okrášlení voňavým korením nielen pečú, ale tiež grilujú.

Na pečenú tekvicu Hokkaido treba soľ, grilovacie korenie, cesnakový olej a pažítku;

gastronomickí fajnšmekri vôbec z nej ale neodstraňujú hrubú opornú šupku …

Má vskutku rozmanité použitie v kuchyni, napr. ako Hokkaido na spôsob sviečkovej.

Už vidím nejedného milovníka hovädzieho ako s tým nesúhlasí, ale je to tak, veru hej! (-:

Ehm, a pomenovanie tej tekvice, pôvodne pochádzajúcej z istého regiónu USA, z Nového Anglicka,

a v ostatných rokoch už bežne dostupnej a nezriedka používanej aj na území Slovenska,

má pôvod v názve japonského ostrova Hokkaido, kde na sopečných pôdach ju vo veľkom pestujú;

nuž ktovie, či na tom ostrove domorodí Japonci s trávením a so stolicou problémy vôbec mávajú.

19.08.2016

Obrázok vlastný

Teraz najčítanejšie