O jemném destiláce z jabúček a z matolini,
kerí dává krídųa snad aj na ceųé hodzini …
V Západňí Európje dost známa je Grappa,
ovocňí pálenka, co púvod v Taliansku má
a tá enem z vína lebo z matolini sa virábjá,
no a protože právje ve víňe je pravda … (-:
dá sa predpokųádat, že tak účinkuje aj Grappa;
a isce aj tá, co enem z tej matolini pochádzá,
protože matolina sú tuhé zbitki po lisovaňú,
pochopitelňe né hotového vína ale tich hroznú,
Grappa teda može bit aj z hroznovich šupek
a ešče lepší je, podlá mja, v prostreďú jabek,
z kvasu z podrcenich jabúček ze šupkama …
tich plodú viniča, keré skvapalňené jabkami,
nadobudnú krásní buket a velice jemnú chuť
a pro šeckich, co o takej ´borovičce´ ešče nemohli čut,
destilácijú vznikne ´Hųaďučká jabúčková grappa´,
tá, myslim, nepoųoží ňijakú ženu aňi žádného chųapa –
ked, pravda, nechlastá sa prevelice friško,
právje tedi je pro misl aj pro dušu vítané díško,
s ňú snad každí čovjek dicki zapomene na svoje trápeňí
a jak dúmiselňe vilepšuje, aj po barčem, tráveňí … (-:
10.12.2017
Poznámka:
Lingvistická konzultantka použitých záhoráckych suovíček, slovných spojení, ceuých vetičiek,
Smolinčanka telem aj dušú: Jan(k)a Ovečková (Ing., PhD.), z rodostromu pôvodných „ovečiek“.