Denník N

O jemném destiláce z jabúček a z matolini,

kerí dává krídųa snad aj na ceųé hodzini …

V Západňí Európje dost známa je Grappa,

ovocňí pálenka, co púvod v Taliansku má

a tá enem z vína lebo z matolini sa virábjá,

no a protože právje ve víňe je pravda … (-:

dá sa predpokųádat, že tak účinkuje aj Grappa;

a isce aj tá, co enem z tej matolini pochádzá,

protože matolina sú tuhé zbitki po lisovaňú,

pochopitelňe né hotového vína ale tich hroznú,

Grappa teda može bit aj z hroznovich šupek

a ešče lepší je, podlá mja, v prostreďú jabek,

z kvasu z podrcenich jabúček ze šupkama …

tich plodú viniča, keré skvapalňené jabkami,

nadobudnú krásní buket a velice jemnú chuť

a pro šeckich, co o takej ´borovičce´ ešče nemohli čut,

destilácijú vznikne ´Hųaďučká jabúčková grappa´,

tá, myslim, nepoųoží ňijakú ženu aňi žádného chųapa –

ked, pravda, nechlastá sa prevelice friško,

právje tedi je pro misl aj pro dušu vítané díško,

s ňú snad každí čovjek dicki zapomene na svoje trápeňí

a jak dúmiselňe vilepšuje, aj po barčem, tráveňí … (-:

10.12.2017

Poznámka:

Lingvistická konzultantka použitých záhoráckych suovíček, slovných spojení, ceuých vetičiek,

Smolinčanka telem aj dušú: Jan(k)a Ovečková (Ing., PhD.), z rodostromu pôvodných „ovečiek“.

Teraz najčítanejšie

Anton Žemlička

milovník kníh i hier so slovíčkami pred rokom a pol začal premýšľať nad (ču)desnými mu(d)rovačkami prvá knižka vyšla minulý rok v decembri a ďalej v nich pokračuje na sklonku všedných dní ...