Denník N

O láskavom Borisovi.

Mikuláš Dzurinda odštartoval kariéru premiéra prísľubom dvojnásobných platov. Čo takto skúsiť nahradiť príjmy dlhmi a dvojnásobok polovicou? A uviesť exekučnú amnestiu pod heslom zbavíme vás polovice (exekučných) dlhov? Nemyslím si ani, že by šlo o čistý populizmus. Nakoniec, ak sme vedeli oddĺžiť bankový sektor, prečo nepomôcť jednorazovo ľuďom? Polovica dlhu je skôr o symbolike. Realita bude ležať zrejme ešte oveľa vyššie.

Prvý uhol pohľadu na túto tému bol o odvahe (smelosti). Ten druhý je o sociálnom aspekte takéhoto opatrenia. Ťažko ho navrhne niekto, kto nemá rád ľudí, kto nepozná dôverne ich problémy, kto sa láskavo nepovznesie nad pohnútkami, či nepremysleným konaním, ktoré k takémuto stavu u dlžníkov viedli. Pretože dnešný rozsah problému nadobudol sociálny rozmer. Začarovaný kruh, ktorý vyrába z ľudí večných dlžníkov, násobený bremenom narastajúcich úrokov, ktoré často vedú k rezignácii a hľadaniu útočiska v sociálnej sieti štátu …

Že to nekorešponduje so zľudovelými smotánkovými predstavami o Borisovi? Možno to bude tým, že v smotánke neuvidíte ľudí, ktorým Boris pomohol. Vraj ich nie je málo. A nejde z jeho strany ani o gestá podmienené snahou o atraktívny volebný výsledok. Akosi k nemu patria. Už nejakú dobu a celkom prirodzene. Tak ako napríklad Martin Nikodým k mítingom SMERu.

Aj volebné priority hnutia Sme rodina by sa dali kľudne označiť ako sociálny (úsporný) balíček trebárs s poradovým číslom štyri. Heslovito zhrnutý na jednu stránku formátu A4. S cieľom vyhnúť sa písaniu siahodlhého a únavného volebného programu. Nakoniec väčšina tých, ktoré som čítal, bola natoľko podrobná a písaná k termínu aktuálnych volieb, že si nechávala len minimálnu možnosť reagovať na zmeny počas volebného obdobia.

Vo volebnom programe nemeckej CDU z roku 2013 som našiel aj nasledovné tézy (len som nahradil Nemecko Slovenskom):

Slovensko, ktoré negeneruje dlhy pre ďalšie generácie, nezvyšuje dane, pretože šetrenie a investovanie sú dve strany tej istej mince. Pretože dnešné dlhy sú budúcimi daňami. Pretože dobré pracovné miesto je viac ako kus chleba. Je to istota, sebavedomie a viera vo vlastné schopnosti.

Ak niekto poctivo pracuje, mal by byť adekvátne ohodnotený. Čím menej nezamestnaných, tým viac štát ušetrí na rôznych dávkach, aktivačných prácach a rastú jeho príjmy. Slovensko nepotrebuje vyššie dane, ale viac ľudí, ktorí chodia každý deň do práce.

Vysoké mzdové náklady vedú k nezamestnanosti a práci načierno. Ak štát dlhodobo míňa viac ako dokáže prijať, ohrozuje to funkčnosť štátu, pretože nebude môcť v budúcnosti plniť dôležité úlohy. Zadlžovanie štátu je antisociálne.

Ten, kto je hospodársky aktívny na Slovensku, mal by tu platiť aj dane. Neodvedené dane chýbajú štátu pri výstavbe ciest, sanovaní škôl, výstavbe škôlok, modernizácii vzdelávania, zdravotníctva.

Základom fungujúceho štátu je rozvinutá infraštruktúra. Mobilita ako základná potreba modernej spoločnosti. Spoľahlivá dopravná politika, ktorej cieľom je, aby ľudia menej stáli v kolónach, vlaky chodili presnejšie, aby sa tovary dostali rýchlo tam, kde ich potrebujú, aby hluk a emisie menej zaťažovali životné prostredie.

Čoraz menej ekonomicky činných ľudí sa musí postarať o čoraz viac ľudí. Klesá počet žiakov, podniky pociťujú nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Mali by sme vytvárať podmienky a lepšie využívať schopnosti tých, ktorí chcú zostať aktívni aj v dôchodkovom veku. Dosiahnutie dôchodkového veku by nemalo znamenať nedobrovoľný odchod z pracovného života. Iba vekovú hranicu na poberanie dôchodku.

Rovnaké životné podmienky v mestách a na vidieku. Všade na Slovensku. Na vidieku ako prirodzenom mieste pre život posilniť existujúcu infraštruktúru, zabezpečiť dobrú dosiahnuteľnosť služieb, dopravnú obslužnosť, nákupné možnosti, podmienky pre ochranu a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva.

Internet sa stal jedným z hnacích motorov hospodárstva. Internet do každej obce. Rovnaké šance na vzdelanie pre všetkých, školy vybavené na úrovni doby, využívanie digitálnych médií, prístup k informáciám, uľahčenie prechodu škola – zamestnanie. Je úlohou politikov vytvárať čo najlepšie podmienky pre vedu a výskum. Investície do výskumu a vývoja znamenajú zajtra pracovné miesta a vyššiu kvalitu života pre ľudí …

Na záver len pripomínam, že ide o tézy z volebného programu najsilnejšej strany najsilnejšej ekonomiky EÚ. Skúste porovnať trebárs s tou našou …

Teraz najčítanejšie