Denník N

O Mňáge, Beatlese, Pete Bestovi a krátko o živote…

o hudbe depresívno smutnej, málo veselej, takej ako život sám…

Mňága a Žďorp vznikla tak, že partia chalanov sa postavila (sadla sa) za hudobné nástroje, na ktorých skúšala iná kapela u jedného z nich a začala hrať. I keď sa všetkým tým zvukom nedalo povedať hudba, v každom prípade ich to začalo baviť, a keď niečo robíte s radosťou a oduševnením, je to polovica úspechu. Vtedy sa však ešte volali Slepé črevo a s tým úspechom to nebolo úplne samozrejmé. Viac sa nedarilo, ako darilo, párkrát sa premenovali a prestriedali zostavu a nakoniec sa ustálili. Nazvali sa Mňága a Ždorp, vykašlali sa na spievanie starých existujúcich pesničiek a coververzií a rovno si začali písať a hrať svoje. A celkom im to klapalo a ešte stále klape.

Už 30 rokov
Mňága a Žďorp oslavovala minulý rok 30 rokov svojej existencie. Viem to podľa toho, že pred piatimi rokmi oslavovala 25 rokov a pri tej príležitosti vydala, ako to už v takýchto prípadoch zvykne bývať, dva spomienkové albumy. Pointa spočívala v tom, že rôzne české a slovenské kapely prehrali, prespievali a obalili do nového šatu staré pesničky od Mňágy, čo nebolo vôbec dobre, lebo neexistuje žiadna iná kapela, ktorá by dokázala hrať a spievať Mňágu, tak ako to vie len ona sama. Táto kapela je totiž zjav na umeleckej scéne. Nevedeli hrať, nevedeli spievať (i keď sa to časom trošička zlepšilo) a napriek tomu vydávali úspešné albumy a mali množstvo fanúšikov. Ich piesne mali a stále majú svoju atmosféru, väčšinou boli depresívne, smutné, neobsahovali žiadne pozitívne vibrácie a samotná kapela upozorňovala svojich fanúšikov, aby nepodliehali žiadnej veľkej nádeji. Takáto atmosféra sa nedá zahrať, takouto atmosférou musíte žiť. Napriek tomu sa našla jedna výnimka…

Midi Lidi a Pete Best
Na to už spomínané 25 výročie sa všetci oslovení chopili repertoáru skupiny, iba Midi Lidi na to išli inak. Vymysleli úplne novú pesničku, nazvali ju Pete Best a hudobne, slovne i atmosférovo ju naaranžovali tak, že nielen pripomínala Mňágu, ale bola taká vydarená, že samotní muzikanti sa vyjadrili, že Midi Lidi vedia zahrať Mňágu lepšie ako ona sama. A navyše bola skutočne tak autentická, že keď ju Midi Lidi zahrali prvýkrát, členovia Mňágy úplne vážne rozmýšľali nad textom a nedokázali si vôbec spomenúť, kedy ju nahrali a na ktorom albume figurovala. A že sa skutočne snažili. Skoro to vyzeralo, že zostali až sklamaní z toho, že v skutočnosti nie je ich. Pretože tá pesnička má dušu Mňágy.

Kto bol Pete Best
Kto sa vážne zaujíma o Beatles, vie, komu sa páči len ich hudba a nič iné nerieši, iba počúva,  nevie. Dokedy Midi Lidi nezložili skladbu s názvom Pete Best, v živote som o tom chlapíkovi nechyroval a možno nebyť jeho a jeho mamky, Beatles by nikdy nevznikol. Pete Best bol totiž jeden zo zakladajúcich členov kapely a jeho mamka ich veľká podporovateľka. Poskytla im priestory na skúšanie a vybavila prvý koncert v klube. Istý čas, na začiatku fungovania bol Pete najobľúbenejší člen celej zostavy a potom sa to celé pokazilo.

Ostatní členovia Beatles mu zabudli dať vedieť, že neuspeli v jednom vydavateľstve a aj to, že uspeli v inom. Prestali ho informovať o dôležitých veciach týkajúcich sa skupiny a postupne ho vyčleňovali. Zlé jazyky tvrdia, že za celý ten stav mohla jeho matka, ktorá si uzurpovala veľký priestor na Beatles výslní a pripisovala si i také zásluhy, ktoré jej neprináležali. Správala sa jednoducho ako svokra, ktorá si myslí, že keď na začiatku mladomanželom pomôže, môže sa už nastálo starať do života mladej rodiny. Druhým dôvodom jeho odchodu mohla byť jeho uzavretosť a iný štýl humoru, akému holdovali ostatní členovia. Ale táto možnosť nie je taká zaujímavá.

Ten, ktorý ho nahradil, bol Ringo Starr. A Pete Best už nikdy nezažil také hviezdne chvíle, ako zažíval jeho náhradník so skupinou Beatles, napriek tomu si našiel svoju cestu.

Tak trochu o živote
Pesničky od Mňágy majú často svoj význam a zmysel skrytý tak hlboko, že i najvernejší fanúšikovia majú problém pochopiť, čo nimi chceli povedať a dopracovať sa k nejakej rozumnej úvahe o živote, smrti a fungovaní sveta. Niektoré sú však úplne čisté a jasné ako Kristovo oko.

Midi Lidi sa rozhodli príliš nešpekulovať, použili všetky možné klišé, ktoré by použil aj Petr Fiala, presne tie isté akordy, ktoré by určite použila i Mňága a v piesni Pete Best sa rozhodli byť absolútne priami. Je o tom, že na každej ceste životom sa nájde niekto, kto vám ju bude chcieť skomplikovať. Že nič v živote nie je jasné a samozrejmé a že i vám sa môže stať, že skončíte ako Pete Best, možno trošku nepochopený a trošku mimo diania, ale na svojej ceste, ktorá nemusí byť zákonite horšia, len je iná. Pokojne sa však všetko môže zvrtnúť a skončíte ako Ringo Starr. Ako hviezda. Ktovie. Aj tak nikto nemá nič vo svojom živote isté a napevno vo svojich rukách.

Dôležité je len nepodliehať panike, robiť všetko tak, ako najlepšie viete a ísť si za svojím cieľom. Nech sa deje čokoľvek. A nefňukať. A tešiť sa. I keď to je niekedy kurevsky ťažké.

Každá cesta má svýho Petea Besta 
Každá snaha svého vraha
Tak už přestaň, život jsi dostal darem
Jindy jinde budeš zase Ringo Starrem!

 

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/