Denník N

O nás, bez nás (iniciatíva Slobodné mesto)

Dnes si to dovolí ku hlavnému mestu a zajtra voči tvojmu mestu.
Dnes si to dovolí ku hlavnému mestu a zajtra voči tvojmu mestu.

Dnes si povieme príbeh o tom „Ako chce podpredseda Smeru Pellegrini pre investorov valcovať práva obyvateľov“. Nechcel by som, aby tento blog vyznel len ako protest voči významnej investícií. My sme hlavne za dialóg o tom ako naše hlavné mesto má vyzerať a právo na tento dialóg nám chcú odobrať. Ak Vám to nie je jedno, prosím podporte našu iniciatívu podpísaním petície na konci blogu.

Vlastnícke právo by malo byť nedotknuteľné, naša ústava ho tak ale nedefinuje. Je to z dôvodu, že vám môže byť vyvlastnené, vo verejnom záujme, v nevyhnutnej miere a za primeranú náhradu. Síce neexistuje jednoznačná definícia verejného záujmu (ani v ústave alebo zákone), zrejme sa zhodneme, že verejný záujem nebude realizácia stavebného projektu na byty a kancelárie s cieľom maximalizovať zisk.

Dodnes si investori dovoľovali, pretože stavali na svojom. Dnes prekročili pomyselnú hranicu tým, že chcú v hlavnom meste stavať aj na cudzom – vyvlastnenom.

Súkromní investori chcú získať štatút významnej investície pre projekt “Spojená Bratislavapráve na základe toho, že ku svojim projektom prilepia električkovú trať, resp. lanovku (lanovka nie je vtip, aj keď to tak vyzerá). A prezentujú to verejnosti spôsobom, že električku chcú dať celému mestu a obyvateľom, ako ich prejav dobrej vôle.

Celý projekt električky však nebol vypracovaný z dôvodu verejného blaha, ako nám to investori podsúvajú. Jediný a pravý dôvod na električku (alebo lanovku?!) je ten, aby verejnosť zavádzali a mohli zarobiť ešte viac tak, že na vyvlastnených pozemkoch mohli plánovať ďalšiu výstavbu, ktorá ani pri najlepšej vôli nemá nič spoločné s verejným záujmom.

Samozrejme, my sme za každé rozšírenie električkovej trate, od roku 1989 sa okrem Starého mosta a kúska trate do Petržalky nepostavil ani jeden meter novej električkovej trate. Sme za to, aby sa električková doprava riešila koncepčne vrámci celého mesta ak nie aj župy a tak, aby nová autobusová stanica bola priamo obslúžená električkou a nie pol kilometra vzdialená ako je to navrhované dnes, z dôvodov, ktoré odporujú dopravným riešeniam. Takisto nie je šťastné, že chcú ťahať električkovú trať naprieč námestím medzi novým Národným divadlom a nákupno-zábavným centrom Eurovea, ktoré je verejným priestorom, kde sa konajú kultúrne, zábavné, spoločenské a športové akcie a takýto zásah podstatným spôsobom zmení tento priestor,ktorých má Bratislava už dnes málo.

Rovnako nie sme ani proti novej výstavbe, avšak v rozvojových územiach, ktorých má Bratislava dostatok a s rešpektom k jej obyvateľom a životnému prostrediu , lebo všetci denne zažívame, ako funguje neregulovaná výstavba všade na Slovensku . Treba si uvedomiť, že výstavba a rozvoj mesta sú dve rôzne veci, rozvoj má byť pozitívna zmena a investori nám podsúvajú svoju ideu, že ich výstavbou vlastne rozvíjajú mesto. My nechceme nové, iné mesto, konečne chceme lepšie a naše mesto.

Natíska sa teda otázka: Ak si toto dovolia v hlavnom meste, aké zúfalé, nedôstojné, bezvýchodiskové to musí byť inde? Nemôžeme dovoliť, aby sa takýmto podlým spôsobom podkopávala demokracia a právny štát kdekoľvek a komukoľvek na Slovensku. Dnes vyvlastnia domček po starých rodičoch nám, zajtra vám…

Tento blog vznikol ako reakcia na aktivitu podpredsedu vlády Petra Pellegriniho, ktorý chce predložiť v najbližšom čase na zasadanie vlády návrh na udelenie štatútu významnej investície investičným skupinám HB Reavis a J&T REAL ESTATE, a.s. Napriek tomu dopredu dal priestor mestu a mestským častiam nech „rozhodnú“ a čo je dôležité, tieto zastupiteľstvá v mestských častiach Bratislavy – Petržalka (uznesenie 335/2017 , Ružinov (uznesenie 505/2017), Staré mesto (uznesenie 144/2017 ) aj Bratislavské mestské zastupiteľstvo (uznesenie 942/2017) rozhodli, že tieto investície v navrhovanom rozsahu takto nechcú. Napriek tomuto nesúhlasnému stanovisku volených zástupcov všetkých obyvateľov hlavného mesta si pán podpredseda vlády trúfa ignorovať „hlas ľudu“, ísť proti ich záujmom a rozhodnúť o nás, bez nás. A dokonca proti obyvateľom hlavného mesta!

Poprosím všetkých o podporu petície proti udeleniu štatútu významnej investície investorským projektom v našom hlavnom meste tu.

Teraz najčítanejšie