Denník N

O „netopierej“ káve …

prečo nie … ochutnáme!

V ďalekej, exotickej Indonézii najoriginálnejšou kávou je rozhodne „luwak kopi“,

tú údajne pôvodne produkovali len na troch ostrovoch: Sumatre, Jáve a Bali,

no počas viacerých výletov s vietnamskými cestovnými kanceláriami dosť prekvapení sme boli,

keď cà phê luwak v najluxusnejších suvenírových predajniach bežne ponúkali;

vraj z Indonézie na jej produkciu a predaj licenciu len prednedávnom získali,

z čoho možno usudzovať, že aj štvornohého milovníka kávy – luwaka chovať začali …

Vo Vietname, v meste Thai Binh, ponúkli nám aj voňavú „netopieriu kávu“,

už už som si predstavoval, že niekto navštívil asi dosť vzdialenú Sumatru či Jávu

a získal informácie ako možno skvalitniť kávičku iným, netopierím metabolizmom,

veď v Indonézii pripravujú pozoruhodnú „luwak coffee“ práve cibetkovým ústrojenstvom,

no dobrotivý majiteľ originálnej kaviarne nám celý fígeľ raz-dva-tri vysvetlil,

že stačí nájsť miesto, kde netopier, čo miluje červené šupky z kávy, zahniezdil

a pozbierať inak nedotknuté kávové zrná, ktoré vyznačujú sa tou najväčšou kvalitou,

lebo netopier, podľa tohto vysvetlenia, je charakteristický veľmi prieberčivou povahou …

a pozanáša si do svojho hniezda len tie najdozretejšie a najkvalitnejšie plody kávovníka,

pričom zaujíma ho iba vrchná červená šupka, jeho trávenie kávových zŕn vôbec sa nedotýka.

A tak vďaka dobrým znalcom lietajúcich cicavcov, čo vedia, kde tí kávoví gurmáni hniezdia,

je vo vybraných vietnamských kaviarniach v ponuke káva celkom jedinečná, „netopieria“ …

28.03.2017

Obrázky z vlastných zdrojov

Teraz najčítanejšie

Anton Žemlička

milovník kníh i hier so slovíčkami pred rokom a pol začal premýšľať nad (ču)desnými mu(d)rovačkami prvá knižka vyšla minulý rok v decembri a ďalej v nich pokračuje na sklonku všedných dní ...