O „netopierej“ káve …
prečo nie … ochutnáme!
V ďalekej, exotickej Indonézii najoriginálnejšou kávou je rozhodne „luwak kopi“,
tú údajne pôvodne produkovali len na troch ostrovoch: Sumatre, Jáve a Bali,
no počas viacerých výletov s vietnamskými cestovnými kanceláriami dosť prekvapení sme boli,
keď „cà phê luwak“ v najluxusnejších suvenírových predajniach bežne ponúkali;
vraj z Indonézie na jej produkciu a predaj licenciu len prednedávnom získali,
z čoho možno usudzovať, že aj štvornohého milovníka kávy – luwaka chovať začali …
Vo Vietname, v meste Thai Binh, ponúkli nám aj voňavú „netopieriu kávu“,
už už som si predstavoval, že niekto navštívil asi dosť vzdialenú Sumatru či Jávu
a získal informácie ako možno skvalitniť kávičku iným, netopierím metabolizmom,
veď v Indonézii pripravujú pozoruhodnú „luwak coffee“ práve cibetkovým ústrojenstvom,
no dobrotivý majiteľ originálnej kaviarne nám celý fígeľ raz-dva-tri vysvetlil,
že stačí nájsť miesto, kde netopier, čo miluje červené šupky z kávy, zahniezdil
a pozbierať inak nedotknuté kávové zrná, ktoré vyznačujú sa tou najväčšou kvalitou,
lebo netopier, podľa tohto vysvetlenia, je charakteristický veľmi prieberčivou povahou …
a pozanáša si do svojho hniezda len tie najdozretejšie a najkvalitnejšie plody kávovníka,
pričom zaujíma ho iba vrchná červená šupka, jeho trávenie kávových zŕn vôbec sa nedotýka.
A tak vďaka dobrým znalcom lietajúcich cicavcov, čo vedia, kde tí kávoví gurmáni hniezdia,
je vo vybraných vietnamských kaviarniach v ponuke káva celkom jedinečná, „netopieria“ …
28.03.2017
Obrázky z vlastných zdrojov