O nezvyčajnej koštovke ryžovej pálenky s „táo mèo“ vo Vietname …
ešte aj na hotelovej izbe celú dvojlitrovú fľašu toho nektáru máme …
Silou tohto výnimočného retiazkového extraktu z voňavučkých jabĺčok aj z hrozna,
po neúmyselnom pozabudnutí upozorniť, že netreba piť naraz a úplne až do dna,
počas našej večernej nedeľňajšej návštevy zaskočili sme niekoľkých tunajších Hanojčanov,
že mimoriadne chutí, krásne vonia, no prisilný je pre všetkých vietnamských občanov,
ktorí takmer každodenne v priebehu družných rozhovorov popíjajú o dosť slabšie nápoje,
že ich ryžový nektár najlepší je, keď práve s dobrými priateľmi len pochlipkávajúc sa pije,
a tiež, že pitie alkoholu bez utužovania priateľstva je iba obyčajným chľastaním,
ale súčasne s upevňovaním „bratstva“ je vari tým celkom najlepším konzumovaním,
že výborná atmosféra pozná sa aj podľa toho, že návšteve odísť vôbec sa nechce …
a tak všetci traja svorne sme skonštatovali, že minimálne do rána k tomu nedôjde!
Boli sme však veľmi radi, keď nakoniec došlo k tomu už po dákej desiatej hodine,
lebo náš priateľský hostiteľ mal domácej ryžovej pálenky hádam aj celé „hektolitre“! (-:
Pôvodne vraj silnej okolo štyridsiatky s niekoľko rokov lúhovaným „mačacím“ jablkom
a veľmi príjemnou zmesou najrozmanitejších byliniek, pretože aj s prírodným medom;
ryžovou pálenkou nalievanou v netradičnej rýchlosti do bacuľatých sklenených dvojdecákov
a to z tmavozelenej plastovej dvojlitrovej fľaše plnenej z jedného z čarovných porcelánových sudov,
nuž a na revanš, za našu záhorácku slivovicu, dostali sme na hotel ešte celé dva litre ryžovej pálenky
a potom náš nezvyčajne prívetivý hostiteľ vyprevadil nás až k taxíku na svojom drahom motocykli,
keďže autom ísť nemohol, lebo popíjal s nami domácu slivovičku a takisto aj ryžovicu s táo mèo,
to „mačacie“ jablko spolu s medom vytvorilo z ryžového nápoja niečo veľmi zvláštneho, osobitého,
a my, môj spolucestujúci „Kleki Petra“ aj ja, už sme sa tešili, že domov nepovezieme žiadnu tekutinku,
no nešlo neprijať tú domácu, aromatickú, ryžovú, medom a táo mèom zakostnenú zlatohnedú kvapalinku …
20.02.2017-23.02.2017