Denník N

O prepadnutých hlasoch alebo čo s pravicou na Slovensku ?

Je už len pár dní do Fridrichových menín a ide naozaj o veľa, cítiť nervozitu a tlak, a naše etablované pravicové strany stupňujú strašenie mantrou prepadnutých hlasov a ataky na tzv. menšie strany.

Je viac ako príhodné, že o prepadávaní hlasov hovoria najviac tí lídri opozície, ktorí stáli za najväčším prepadom volebných hlasov v histórii Slovenska. Povalením vlastnej vlády vtedajší politici spoločne zahodili viac ako 1.000.000 volebných hlasov.

Dehonestovali dôveru vyše milióna ľudí, liberálov či konzervatívcov, ktorí sa len rok predtým spojili v boji proti Ficovi a Smeráckej mafii a umožnili im únos tohto štátu na štyri roky do súčasnej podoby. Zároveň sa za štyri roky v opozícii nedokázali spojiť či spolupracovať a nedokázali byť dôstojnou opozíciou. Zlyhali. Totálne a na celej čiare.

Za posledné štyri roky ale stihli viacnásobne hlasovať spolu so Smerom, navrhovať a akceptovať Smeráckych kandidátov na posty patriace opozícii, prijať Ficovu hru na strašenie s útokmi na najnižšie pudy a emócie, zmeniť sa z liberálov na xenofóbov, autenticky zhnednúť, podporiť zmenu ústavy hlasovaním so Smerom pričom na to nebol a doteraz nie je žiadny dôvod, a hlavne sa nehanebne ponúkať Smeru do koalície. A potom to ťarbavo zatĺkať a fabulovať. Popri tom pred voľbami opäť sľubovať, frázovať, vyhŕňať si rukávy, a sekundovať Ficovi v debatách ako jeho utajený komplic a nie oponent atď.

Mobilizovať a presvedčovať voličov je samozrejme legitímna vec, ale prestaňme ľudí zavádzať a strašiť že ich hlas prepadne ak dajú svoj hlas inej strane ako im diktujú lídri takejto pravicovej opozície, či odvolávaním sa na pofidérne prieskumy verejnej mienky ktoré pri počte nerozhodnutých voličov sú počas moratória aktuálne ako vlaňajšie čísla v lote.

Pravicové strany sa zhodením vlády a neschopnosťou ponúknuť reálnu alternatívu Smeru svojich voličov zbavili samé. A že pravica je rozdrobená, za to môžu aj veľké staré strany a ich lídri, ktorých egá alebo záujmy, nie sú schopné dohodnúť sa na spolupráci ani pred voľbami a ktoré si nedokázali udržať kvalitných ľudí a nič zmysluplné pre voliča 4 roky nerobili.

Preto je v týchto voľbách taký vysoký podiel nerozhodnutých voličov.  Strany, ktoré ich sklamali, jednoducho voliť nechcú. Ide odhadom o vyše 1 milión ľudí, pričom na vstup do parlamentu je pri priemernej voličskej účasti z minulosti potrebných cca 120-tisíc hlasov. Ak ich môže osloviť poctivá pravicová malá či nová strana, nech sa ich tam dostane aj desať.

Pravicový volič s odporom ku praktikám Smeru a morálnemu suterénu kam Smer tento štát doviedol, sa totiž na celú túto ponuku akože etablovanej pravice môže aj vybodnúť a zostať doma alebo dať protestný hlas niekomu úplne inému.

Pre mňa má väčšiu logiku mantra – nebudem voliť nikoho kto sa chystá na koalíciu so Smerom alebo si nenechá ujsť príležitosť povaliť vlastnú vládu.

Pretože naozaj hráme o veľa.

Ak sa vám článok páčil, môžete ho podporiť na http://vybrali.sme.sk/c/O-prepadnutych-hlasoch-alebo-co-s-pravicou-na-Slovensku/

Teraz najčítanejšie