Denník N

O vietnamských životabudičoch Phở, Bún, Miến …

vďaka niekoľkým koštovkám už o nich niečo viem …

Tuším, začínam sa máličko orientovať v gastronómii Vietnamcov,

lebo už viem, že polievky rozlišujú najmä podľa vzhľadu rezancov. (-:

Phở sú ploché, Bún guľaté, Miến priesvitné a všetky ryžové,

pravé Miến však len z koreňov (hľúz) rastliny Dong, tie sú lepkavé.

Ku každému slovíčku ešte doplňujúce, výstižné alebo

a už je z toho chutná „hovädzia“ či „kuracia/slepačia“ polievka.

Veľmi silný vývar z hovädzích a bravčových kostí s dlhými rezancami,

tiež s kúskami mäsa alebo spolu s rôznymi zelenými rastlinkami,

takisto so sójovými výhonkami a nezvyčajne ostrými čili papričkami. (-:

Predovšetkým z Phở alebo Phở či Phở Bò và Gà sú skvelé raňajky

a celkom každý deň je po nich z metabolického hľadiska vari navlas rovnaký;

kapsaicín z červených či zelených čili papričiek voľné radikály odchytáva

a hádam bársaké vietnamské telíčko po ňom omnoho lepšie sa máva,

čoho zreteľným dôkazom sú nezvyčajne subtílne postavy väčšiny Vietnamcov.

Že by to bolo aj pričinením Phở, Bún či Miến ryžových či priesvitných rezancov?! (-:

24.02.2017-27.02.2017

Teraz najčítanejšie