O výbornej vietnamskej polievke Pho, o prostitútke aj o ulici,
tiež o kokosovom mlieku a domácej retiazkujúcej slivovici …
Od príslušníkov rôznych národov či národností kadečo zaujímavé a veľmi osožné môžeme sa naučiť,
napríklad od tých z Ázie ako skvelé gastromonické pochúťky voňajúce exotickým korením pripraviť …
Od dobrého kamaráta z Vietnamu trebárs taký mäsovo-zeleninový závitok v tenulinkej ryžovej placke,
pred zrolovaním a opečením obojstranne zvláčnenej jemným navlhčením v pivovo-medovej omáčke;
či tenučké sklenené ryžové rezance s mäsom, rozvoniavajúcimi bylinkami a kúskami čerstvého bambusu –
ešte od včerajšej originálnej večere mám z tých skvelých vietnamských laskotiniek rozmlsanú celú pusu.
Pútavé rozprávanie o vari najznámejšom dopoludňajšom životabudičovi vo Vietname vskutku tiež zaujalo,
len si treba dať pozor na výslovnosť, aby v reštaurácii namiesto mäsového vývaru o prostitútku sa nežiadalo,
lebo obe pomenovania, ešte aj ulica, píšu sa „po našom“ úplne rovnako a to celkom tajuplným slovíčkom pho,
no rozlišujú sa len spôsobom vyslovovania hlások, v prvom prípade phở, v druhom phò, v treťom phố …
(Už chápem, prečo vo vietnamskej reštaurácii Papaya ten milý naturalizovaný slováčisko sa tak usmieval,
asi namiesto veľkej porcie kuracej polievky Pho za necelé štyri „evry“ o úplne inú „maškrtu“ som ho požiadal …)
Nevšedne tvorivým je aj spôsob, akým naši vietnamskí priatelia dokážu našu domácu retiazkovú slivovičku piť
a v „akomkoľvek väčšom“ množstve, v priebehu niekoľkých hodín, nielen vďaka menším dávkam vôbec sa neopiť;
im totiž na to postačuje už len prevareným a vychladeným kokosovým mliekom organizmus z času na čas posilniť
a po dopití celej sedmičky pôvabnej slivocínečky žeňšeňovým kalvadosom metabolizmus po zásluhe ešte oceniť.
03.12.2016
Poznámka: obrázok z vlastných zdrojov