Denník N

Weby obcí starostov v parlamente nedostatočne informujú občanov

Do parlamentu sa v posledných parlamentných voľbách  dostalo množstvo starostov a primátorov. Viacero z nich som mal možnosť počuť pri ich vystúpeniach v NRSR. V ich prejavoch zazneli myšlienky ako transparentnosť, zverejňovanie, ústretovosť voči občanom, či oddanosť práci v samospráve. Pozrel som sa teda  bližšie ako vážne myslia svoje slová. Existuje jednoduchý spôsob ako to overiť. Stačí sa pozrieť na webstránky obcí a miest daných starostov.  Čím viac informácii na webe, tým  transparentnejšia je samospráva. Informácie môžu byť rôzne. Ja som sa však zameral len na niektroré :

  • zoznam poslancov
  • kontakty na poslancov
  • zápisy zo zastupiteľstiev
  • video/audio zo zastupiteľstiev
  • materiály k zastupiteľstvám
  • členovia komisií
  • zápisy z komisií
  • rozpočet

Do parlamentu sa podľa mojich zistení dostali nasledovní starostovia a primátori: Richard Raši (Košice), Ján Podmanický (Stará Bystrica), Igor Choma (Žilina), Ľubomír Petrák (Hurbanova Ves), Jana Vaľová (Humenné), Dušan Bublavý (Častkovce), Milan Laurenčík (Terchová), Elemér Jakab (Veľké Raškovce), Andrej Hrnčiar (Martin), Katarína Macháčková (Prievidza), Mgr. Michal Bagačka (Hnúšťa).

Hľadanie informácií nebolo v niektorých prípadoch jednoduché. Najmä weby obcí sú neprehľadné a chvíľu mi trvalo kým som sa dostal k požadovaným informáciám. V niektorých prípadoch som musel použiť internetový vyhľadávač. No niekedy nepomohlo ani to a informácie som nenašiel.

Všeobecne platí, že mestá sú transparentnejšie ako obce. Potvrdilo sa to aj v tomto prípade. Veľké mestá Košice, Žilina, Prievidza a Martin mali na weboch všetky spomínané informácie.  Na stránke mesta Humenné som nenašiel iba zápisy z komisií. Mestu Hnúšťa chýbali tiež zápisnice z komisií ako aj podkladové materiály k zastupiteľstvám.

Obce sú na tom znateľne horšie. Ani jedna zo spomenutých obcí ma informovanosťou neohúrila. Nielenže v niektorým obciach chýbajú základné informácie o tom, kto sú poslanci obecného zastupiteľstva (Častkovce), ale chýbajú aj zápisy zo zastupiteľstiev (Stará Bystrica, Častkovce, časť zápisov chýba v Terchovej a taktiež v obci Veľké Raškovce). Členovia komisií a zápisy z ich zasadnutí sú tiež vo viacerých obciach tabu. Nezverejňujú sa taktiež kompletné materiály k obecným zastupiteľstvám. Obec Stará Bystrica nemá na svojej stránke dokonca zverejnený rozpočet obce.

Informovanie voličov by malo byť na prvom mieste v rebríčku povinností ako starostu, tak aj poslancov obecných, či mestských zastupiteľstiev. Kto iný ako starostovia a primátori v Národnej rade SR by mali byť vzorom pre ostatných. Poslanec Jozef Viskupič v rozprave k zákonu, ktorý by umožňoval občanom zúčastňovať sa rokovaní obecných komisií povedal “Čím menšia obec, tým väčší strach”.  Ja by som toto tvrdenie trocha rozšíril a dalo by sa povedať “Čím menšia obec, tým menšia transparentnosť” alebo “Čím menšia obec, tým menšia informovanosť.

Teraz najčítanejšie