Denník N

Obliekli si dresy a už vieme, kto za koho kope.

Dalo sa to čakať.

Voliči síce rozdali karty nikto s nikým ani proti nikomu a so zdvihnutým prstom, ale politici opäť nepočúvli. Bolo to jasné, nezáleží kto sa vyhradí voči politike Smer-SD, ale ako silne a bezhranične sa vyhraní Smer-SD voči ostatným stranám. Dohodnúť sa mimosúdne to majú právnici  v povahe, často musia obhajovať aj zločincov. U nich je flexibilita zaručená.

Už len podľa farieb na logách sa dalo dedukovať ako to dopadne. Smer kedysi začínal s oranžovou farbou dnes mu dominuje farba červená. SNS tiež dominuje červená farba, Most má tmavooranžovú a Sieť  pol na pol.

Naopak SaS a OĽaNO Chartreuse (chatrúž) farba. Odtieň farby; svetlo zeleného jablka.

B. Bugár pravdepodobne čelil ponuke ako z teleshoppingu, zober hneď a dostaneš k tomu sadu  naviac. Čo dostal sa dozvieme v najbližších mesiacoch.

Bugár si s kolegom zobral 800 tisíc pôžičku a ručili vlastným majetkom. celkovo 1,3 mil.

Procházka takisto.

V najbližších dňoch budeme svedkami politických tančekov. To zabezpečia ľudia ako Nick Naylor z filmu Thank You For Smoking.

Voliči sa vzásade nemenia, neprebiehajú od SNS k Mostu, od liberálov k „sociálnym demokratom“. Vo filme Facebook v originále zaznelo:

Mark Z.: No.

Právnička: I did not understand.

Mark Z.: and which part?

Slovenský preklad bol taký  o ničom. Nie. Už sme to prebrali. Tak konkrétne, čo sa vám tam nezdá?

Richard Sulík hovorí, že to položí aj Sieť aj Most. Sto ľudí sto chutí.

Štatistika však nepustí. 90 % ich voličov nechcelo vládu zo Smerom.

Voľba je len volím alebo nevolím. Most-Híd v budúcich voľbách 6,5 %/2*0,9 =2,93 + 0,1*6,5 = 3,58%

Potom záleží ako dlho vláda vydrží. Ako sa vraví volič zabúda. Inak tieto percentá pôjdu SMK, ktoré by sa už do parlamentu dostalo.

Pre Sieť je to podobné: 5,6 %/2*0,83 = 2,32+ 0,17*5,6=3,27 %. To zrejme pomôže KDH sa vrátiť do parlamentu. Otázka  znie, čo okrem toho, že bude R. Fico vo vláde, vlastne jeho voličov zaujíma?

Zopakujem zdôvodnenie voľby Kotlebu za Župana: “ Zvolenie Kotlebu bolo z dôvodu straty viery v štandardné politické sily a ich nečinnosť.“

Z rovnakých dôvodov sa dostal do parlamentu.

Prečo si Bugár myslí, že vo vláde s tri a pol štandardnou politickou stranou príde k zmene, najmä ak Smer-SD už mal väčšinu  tých prienikov v minulom programe a vieme ako dopadlo?

Pripomína mi to vystúpenie Nigela Farage:

You just don’t get it, do you? No, mean No!

Nazval by som to strachom zo slobody a z atómového kufríka oligarchov. Teraz bude ma mať výhovorku, prečo sa to nedalo. Musel  zotrvať vo vláde, lebo by sa dostali k moci extrémisti. A takýchto výhovoriek budem počúvať každý deň, čoraz viac. V tejto vláde je tuším jediný ekonóm Švejna. Vláda právnikov nedokáže pochopiť neviditeľnú ruku trhu, ktorá nás po vypršaní eurofondov zmetie tak ako Grécko a povolá do parlamentu oveľa horších extrémistov ako je tomu teraz.

Vie niekto, že komunistická strana vznikla odštiepením  zo strany sociálna demokracia? Že SDĽ vznikla odštiepením z  KSS. Že Smer vznikol Ficovým vystúpením  z SDĽ, ktorú neskôr pohltil?  A keď sa pozriete  na názory niektorých poslancov Smeru-SD, ktorým sa toto zbližovanie s pravicou bude zdať tak neprestaviteľné z ich myslením a následný krach ekonomiky po 2020, nebude zase viesť k nejakej obdobe komunistickej vlády?

 

 

Teraz najčítanejšie